20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecial43 de ani de la prima încercare de conectare la internet

43 de ani de la prima încercare de conectare la internet

Pe 29 octombrie este celebrată Ziua Internaţională a Internetului.

În urmă cu 43 de ani, la 29 octombrie 1969, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se logheze. Şi România a intrat în această eră a Internetului în urmă cu 13 ani şi domeniul.ro era pentru prima dată alocat unui computer din ICI – Institutul pentru Cercetări în Informatică.

Internetul a devenit o realitate cotidiană pentru aproximativ un sfert din populaţia lumii. A schimbat modul în care lucrăm, socializăm şi transmitem informaţia. Internetul este însă şi una dintre cele mai mari industrii la nivel mondial.

În lume există 2,4 miliarde de utilizatori de internet, ceea ce înseamnă 34 la sută din populaţia globului.

Numărul „internauţilor” a crescut puternic în ultimii ani. Astfel, din 2000 şi până în prezent, numărul persoanelor care folosesc internetul s-a majorat de aproape şase ori, ceea ce a atras şi mulţi întreprinzători- magazine online, reţele de socializare, motoare de căutare sau servicii de găzduire. O evaluare a industriei internetului este greu de făcut, însă aceasta este de ordinul miilor de miliarde de dolari. Şi este în plină creştere. Se estimează că în următorii patru ani afacerile din acest sector se vor dubla în cele mai mari 20 de economii ale lumii.
Companiile care fac „legea” în mediul virtual

În acest moment, cea mai mare companie care activează în mediul virtual este Amazon.com, cunoscută mai ales pentru vânzările de cărţi, filme şi muzică. Amazon.com a devenit cu timpul un gigant în comerţul pe internet, iar anul trecut a avut venituri de 48 de miliarde de dolari şi un profit de peste 600 de milioane de dolari.

Google se află pe locul secund în topul celor mai mari companii de pe internet. Google nu mai este însă de mult doar un motor de căutare. Compania a dezvoltat programul de navigare Chrome, sistemul de operare Android pentru telefoane inteligente şi servicii de publicitate online.

Şi Facebook este unul dintre marile nume ale internetului. Reţeaua de socializare are în prezent peste 700 de milioane de utilizatori. Anul trecut, compania a realizat venituri de aproape 4 miliarde de dolari şi un profit de un miliard de dolari.

Codaşi la numărul de conexiuni, dar mari consumatori de internet

Studiile pe această temă arată că românii apelează tot mai mult la internet pentru a se informa sau pentru cumpărături.

În România sunt 7,2 milioane de utilizatori de Internet, arată un studiu recent al Mediascope Europe. Astfel, raportat la totalul populaţiei, 39 la sută dintre români navighează pe Internet, mult sub media din Uniunea Europeană, care este de 65%. Timpul petrecut de români în mediul virtual este de 18,6 ore, în medie, pe săptămână.

Totodată, studiul mai arată că peste 20 la sută dintre români folosesc mai multe dispozitive pentru a accesa internetul, în timp ce nouă procente utilizează telefoanele mobile în acest scop.

Acelaşi studiu mai arată că cei mai mulţi utilizatori români caută informaţii pe internet înainte de a cumpăra un produs, în timp ce peste 85 la sută fac cumpărături online. Totuşi, achiziţiile realizate prin intermediul internetului reprezintă doar 11 procente din totalul cumpărăturilor făcute de români.

Cele mai cumpărate produse prin intermediul internetului sunt cărţile, urmate de biletele de călătorie, în proporţie de 35 la sută. Aproape un sfert dintre internauţi achiziţionează haine şi accesorii de pe internet.

Potrivit unui raport al Autorităţii de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor, în prima jumătate a anului trecut, rata de penetrare a internetului fix în România era de doar 14,6 la sută, sub media Uniunii Europene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă