Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Bolnavii de cancer din România, trataţi cu medicamente vechi

Pentru un bolnav de cancer, cel mai important lucru după momentul diagnosticării, este accesul la tratament. Din păcate, în România, mii de bolnavi trebuie să aştepte între două şi şase luni de zile pentru a primi ...

Share

Alexandra Jeles 0 comentarii

04.02.2013 - 16:47

Pentru un bolnav de cancer, cel mai important lucru după momentul diagnosticării, este accesul la tratament. Din păcate, în România, mii de bolnavi trebuie să aştepte între două şi şase luni de zile pentru a primi tratamentul medicamentos. În plus, lista medicamentelor gratuite şi compensate nu a mai fost actualizată de mai bine de cinci ani, ceea ce înseamnă că bolnavii de cancer din ţara noastră nu pot avea acces la tratamentele noi care îi pot ajuta în lupta cruntă cu boala.

„Tratamentul cancerului a evoluat foarte mult în ultimii ani, pentru majoritatea tipurilor de cancer. Există însă şi forme de cancer pentru care abia în ultimii ani au apărut îmbunătăţiri importante în tratament. Spre exemplu, pentru cancerul ovarian, anul trecut a apărut un nou medicament, practic, singurul progres înregistrat în ultimii 15 ani. Din păcate, momentan, medicamentul nu este disponibil pe scară largă pacientelor din România, datorită faptului că nu este inclus pe lista medicamentelor gratuite şi compensate”, a declarat dr. Ştefan Curescu.

Unii pacienţii, foarte puţini, pot să îşi achiziţioneze singuri tratamentul, fără ajutor din partea statului, iar medicamentele noi le permit să aibă o viaţă socială activă, precum şi o calitate superioară a vieţii. Adela Rogojinaru este unul dintre aceşti pacienţi norocoşi.

„Eu am fost diagnosticată cu melanom metastatic. Cu sprijinul unor oameni minunaţi, am reuşit să îmi plătesc singură tratamentul, fiind un caz fericit şi rar în acest sens. Vă daţi seama ce ar fi însemnat să aştept cinci ani din acest moment pentru a avea acces la tratamentul de care am nevoie? Ar fi fost, practic, o condamnare la moarte”, povesteşte Adela Rogojinaru.

„Dacă în septembrie 2012 nu aş fi avut norocul să fiu ajutată prin finanţare caritabilă, nu m-aş fi aflat astăzi în faţa dumneavoastră. Banii pentru tratarea cancerului înseamnă vieţi salvate sau pierdute. Nu sunt prea multe zone de compromis, nu se poate reveni asupra unui cancer tratat incorect sau tardiv. Accesul bolnavilor la tratamente individualizate ar trebui să fie necondiţionat şi imediat", spune pacienta.

Un studiu european a arătat că, între momentul aprobării unui medicament de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi momentul în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, în Belgia se aşteaptă 392 de zile, în Suedia 206 zile, iar în Austria doar 88 de zile. În România, se aşteaptă peste 1800 de zile.

„Prin blocarea accesului terapiilor noi pe lista de compensate, statul român încalcă Carta Drepturilor Pacienţilor, semnată de toate statele europene încă din anul 2006. În aceasta se specifică, în capitolul “Dreptul Pacienţilor la Calitatea Asistenţei Medicale”, că „orice persoană, ţinându-se seama de starea sa de sănătate, are dreptul să primească îngrijirile cele mai adecvate şi de a beneficia de cele mai bune terapii şi de medicamente cu cel mai bun raport cost/eficacitate. Dreptul la calitatea îngrijirilor implică, de asemenea, dreptul la depistare şi la educaţie terapeutică, ceea ce necesită o investiţie financiară şi în mijloace şi presupune asigurarea unui număr de specialişti corect informaţi”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

În prezent, există o discrepanţă considerabilă între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţii români, dar şi o îngrădire a drepturilor pacienţilor români la tratamente de ultimă generaţie. Românii ajung să fie trataţi cu medicamente vechi pentru afecţiuni cunoscute, ce s-au tranformat în boli cronice în multe ţări europene, datorită progreselor în tratament.

„Cu siguranţă, nimeni nu îşi doreşte să sufere de cancer, dar fiecare dintre noi trebuie să avem certitudinea că, în cazul în care ne îmbolnăvim, vom putea beneficia imediat de un tratament care să ne salveze sau măcar să ne prelungească viaţa. Noi sperăm că drepturile pacienţilor vor deveni o prioritate, mai ales în condiţiile în care avem un program naţional de sănătate care îi protejează pe pacienţii diagnosticaţi cu cancer, iar autorităţile vor respecta criteriile transparenţei, onestităţii şi dreptului la viaţă al pacieţilor români”, a declarat Cezar Irimia.

Anual, 75.000 de români sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer şi printre ei se află bolnavi în stadiu avansat, care au nevoie de tratament într-un timp cât mai scurt pentru a avea şanse de supravieţuire.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...