8.6 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Regulile anului școlar și celui academic

Ordinul comun – Ministerul Educației (nr. 5.196/3.09.2021) și Ministerul Sănătății (nr. 1.756/3.09.2021) – pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică a fost publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul prevede două scenarii pentru învățământul preuniversitar:

  • Scenariul 1 – Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție – Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori
  • Scenariul 2 – a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție; b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special – Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la instituirea stăr.

Pentru învățământul superior au fost stabilite trei scenarii:

  • Scenariul 1 – Participarea fizică în instituția de învățământ superior a tuturor studenților/cursanților la toate activitățile didactice, conform programului de desfășurare a acestora, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 1 mp /student pentru orele de curs/seminar
  • Scenariul 2 – Participare în sistem mixt — prezență fizică și on-line, în funcție de specificul programelor de studiu, de infrastructură și de condițiile epidemiologice, conform procedurilor proprii fiecărei universități
  • Scenariul 3 – Participarea tuturor studenților/cursanților la activități didactice on-line.

Când este masca obligatorie

Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației prevede că “sunt permise festivitățile de deschidere a anului școlar/ universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore”.

“Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1.000 de locuitori. La o rată de incidență mai mare de 2/1.000 de locuitori, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare”, se mai arată în ordin.

Este permisă organizarea simulărilor examenelor naționale, cu prezență fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care nu este declarată starea de carantină.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă