9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Cascada Bigăr din Caraș-Severin, una dintre cele mai spectaculoase de la noi din țară, s-a prăbușit

Cascada Bigăr se află pe Cheile Nerei în munţii Aninei, judeţul Caraş Severin, fiind inclusă în Parcul Naţional Cheile Nerei Beuşniţa, iar din anul 2000 a fost declarată arie protejată.

„Avem, din păcate, şi o veste neplăcută. Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, s-a prăbuşit astăzi din cauze naturale”, a transmis, luni seară, Romsilva, pe pagina de Facebook.

Sursa citată a precizat că travertinul şi muşchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni şi greutate, iar cascada a cedat sub propria greutate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, s-a declarat şocat când a aflat vestea prăbuşirii Cascadei Bigăr şi a afirmat că era cel mai vizitat loc din judeţ.

„Sunt şocat, îmi pare rău. Era cel mai vizitat loc din judeţul nostru. O să analizăm ce este de făcut, dar cu natura nu te joci. E un fenomen normal, ne întristează pentru că aducea multă atenţie şi interes pentru zona noastră, dar Caraş- Severin are multe locuri frumoase şi vă invităm să le vizitaţi”, a declarat Romeo Dunca pentru New.ro. 

UPDATE: Motivul pentru care cascada s-a prăbușit este intervenția omului în circuitul apei, a explicat, pentru Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului. „Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca. Acesta a spus că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

Ultima oră
Pe aceeași temă