1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSocial18 români au fost admiși în Forțele Speciale

18 români au fost admiși în Forțele Speciale

La Școala de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) s-au înscris, acum zece luni, 144 de militari profesioniști, care doreau să obțină calificarea de  „operatori FOS”. Doar 18 oameni au reușit să termine cursul.

Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale din Armata Română s-a înființat la 1 martie 2018, la Târgu Mureș, iar în subordinea acestuia s-a creat, la 1 iunie 2018, Școala de Aplicație a FOS, cu sediul la Brașov. Cursurile acesteia se desfășoară cu sprijinul unor consilieri din SUA, iar acum o lună s-a aflat în vizită în România și viceamiralul Timothy Szymanski, locțiitorul șefului Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale al SUA.

Acum câteva săptămâni, luptătorii din Forțele Speciale s-au antrenat în cadrul exercițiului JUNCTION STRIKE, organizat în România. Aici au venit și 120 de militari străini din țări aliate sau partenere – Georgia, Marea Britanie, Moldova, Portugalia și Statele Unite. Scenariul exercițiului a presupus o ripostă împotriva unor acțiuni de război hibrid.

Un nou curs începe, la Brașov, în toamna anului 2019. La el se pot înscrie ofițeri cu gradul maxim de căpitan, subofițeri cu gradul maxim de plutonier major, precum și soldați și gradați profesioniști (SGP) care au cel puțin un an de vechime în Armata Română. Militarii pot obține aici o calificare despre care auzim de obicei numai în filme, aceea de „parașutist comando”.

Cei care vor absolvi cursul pot fi încadrați în unități militare de elită, cum ar fi Batalionul 52 Operații Speciale sau Batalionul 53 Comando ,,Smaranda Brăescu”.

În momentul în care termină cursul de la Brașov, absolvenții primesc, drept simbol al noului lor statut de luptători FOS, un cuțit de o formă specială, denumit Sica. Această armă albă este concepută după modelul armelor folosite de geto – daci. Cuțitul Sica are o forma curbată, cu un singur tăiş, aflat pe partea concavă a lamei, cu o putere mare de penetrare dată de vârful ascuţit şi de lama prelungă. În acest mod se amplifică efectele acţiunii de secţionare sau de înjunghiere.

Unii cursanți au cedat psihic

Una dintre particularitățile Școlii FOS de la Brașov este faptul că aici nu dă examen de intrare.

“Pentru programul de formare operatori FOS nu se dă admitere. Selecția, indiferent de grad, se face pe cale naturală. Cine nu mai face față pleacă acasă”, precizează conducerea Școlii.

Primul curs de operatori FOS s-a finalizat în România în anul 2018. Cel de-al doilea curs a început, acum zece luni, cu 144 de militari, dar 126 dintre aceștia au fost eliminați pe parcurs. “Au crezut la început că pot, au renunțat, unul câte unul, mai devreme sau mai târziu. Au plecat cei care nu erau motivați destul, cei care nu puteau fizic dar, mai ales, cei care nu au rezistat psihic”, explică specialiștii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă