Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cercetătorii au descoperit celule stem în ficat

Transplantul de ficat ar putea deveni istorie

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au descoperit o metodă revoluţionară care ar putea să elimine nevoia transplanturilor hepatice.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

08.08.2019 - 19:42

 

O echipă de la Colegiul Regal din Londra a demonstrat în premieră faptul că, în ţesuturile umane hepatice se află celule care au propietăţi similare celulelor stem. Experţii au folosit secvenţierea ARN-ului în stadiul dezvoltării fetuşilor, dar şi în cazul adulţilor, a unui tip specific de celule numite progenitoare hibride hepatobiliare (HHyP). Studiile arată că atunci când ficatul este supus unor daune majore, cele două tipuri de celule pot ajuta la recuperarea masei şi funcţiilor hepatice. În viitor se are în vedere trasformarea acestor celule şi injectarea lor în ficatul bolnav pentru a susţine regenerarea ţesuturilor hepatice afectate.

În prezent, opt copii britanici suferind de boli rare şi ameninţătoare pentru viaţă sunt pe cale de a primi o infuzie de celule stem hepatice special tratate, obţinute de la un donator decedat. Doctorii speră că aceste celule vor crea alte celule stem – cărămizile vieţii – şi vor repara ficatul lezat. Profesorul Anil Dhawan, pediatru specializat in hepatologie, a descris utilizarea celulelor stem în tratarea bolilor de ficat ca pe o “descoperire captivantă”: “avem mulţi copii şi bebeluşi bolnavi, aşteptând transplantul. Dacă îi vom putea trata fără acel transplant, ar fi un fantastic pas înainte. Până acum am încercat să folosim celule adulte hepatice, dar cu succes limitat. Este pentru prima dată când un tratament are ca intenţie să facă ficatul să se auto-regenereze, utilizand celulele stem.”

Dacă rezultatele vor fi pozitive, se speră ca acest tip de tartament va fi extins şi pentru pacienţii ce au ficatul lezat ca urmare a abuzului de alcool, boli virale (hepatite spre exemplu) sau ca efect al obezităţii. 

 

Comentarii