14.1 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăSănătate5 simptome digestive care nu trebuie neglijate. Afla ce afectiuni ascund

5 simptome digestive care nu trebuie neglijate. Afla ce afectiuni ascund

Tulburarile digestive sunt pe cat de frecvente pe atat de putin luate in serios. Cine nu se plange uneori de disconfort abdominal, balonare, greata, arsuri gastrice, constipatie sau diaree? Multe dintre aceste simptome apar ca urmare a unor greseli de alimentatie si dispar spontan sau cu ajutorul tratamentelor simple. Dar trebuie stiut ca, in anumite conditii, simptomele digestive pot semnala afectiuni grave si este necesar sa va trimita la medic.

Tulburari de tranzit intestinal

Tranzitul intestinal reprezinta traseul parcurs de alimente in intestine. Un tranzit intestinal normal presupune descompunerea eficienta a alimentelor, asimilarea substantelor nutritive si eliminarea reziduurilor. Tulburarile de tranzit intestinal intervin in anumite etape ale acestui traseu si apar sub forma de diaree sau constipatie. Multe dintre aceste probleme apar din cauze precum o dieta dezechilibrata, stres, anxietate, stil de viata haotic.

Insa episoadele de constipatie care alterneaza cu diaree pot fi semnele sindromului de colon iritabil. Apar si alte simptome deranjante: dureri, crampe, balonari, eructatii, colici, gaze. Cauza exacta a acestor manifestari nu este descoperita, iar metodele de tratament se adreseaza reducerii simptomelor. Dar este important sa mergeti la medic pentru a stabili daca este o tulburare functionala, asa cum este colonul iritabil, si nu o boala organica, precum cancerul de colon.

Senzatie de greata

Starea de greata se manifesta prin senzatie de sfarseala si nevoia de a voma. Aceste stari pot fi semnele unor afectiuni simple, autolimitante, precum insolatiile, raul de miscare, toxiinfectiile alimentare, indigestiile sau intoxicatiile cu alcool. Alteori, varsaturile si greata aparute la cateva ore dupa masa pot sugera un ulcer gastric, o colecistita sau o afectiune hepatica. Dar greata se declanseaza uneori si din cauze neurologice: traumatism cerebral, meningita, scleroza multipla, accident vascular cerebral, hemoragie intracraniana.

Greata apare si unele forme de cancer, in primul rand, cele din sfera digestiva: cancer de colon, cancer de stomac, cancer de ficat, cancer de pancreas, dar si in alte cancere: mielom multiplu, leucemie.

Atunci cand starea de greata persista mai mult de trei zile, consultatia medicala este absolut necesara. Medicul va face o anamneza pentru a afla existenta unor boli cronice, consumul unor medicamente fara aviz medical, expunerea la factori de risc si va recomanda o serie de investigatii medicale in incercarea de a descoperi cauza starii de greata persistenta.

Balonare

Oricine se poate confrunta cu simptome de meteorism abdominal, marirea in volum a abdomenului, afectiune cunoscuta popular sub denumirea de balonare. Acumularea de aer si gaze in abdomen provoaca senzatie de prea plin, disconfort, crampe, lipsa poftei de mancare, eructatii. Cauzele balonarii sunt multiple, incepand de la intolerante alimentare, consumul de alimente greu digerabile pana la stres, tulburari hormonale, endometrioza, chisturi ovariene, ciroza hepatica, diverticulita, limfom non-hodgkin, fibroza chistica.

In cazul in care simptomele balonarii persista mai mult de 3 zile, mai ales daca nu ati facut excese alimentare, vizita la medic se impune pentru a afla cauza. Mergeti la medic daca balonarea este insotita de varsaturi, scaune diareice, pierderea cunostintei, diaree, constipatie, febra.

Arsuri gastrice

Sunt multe feluri in care pot fi resimtite arsurile gastrice: dureri si usturimi in capul pieptului, senzatie de arsura de-a lungul esofagului, regurgitatii acide si eructatii. Toate aceste simptome apar de obicei dupa mese copioase sau luate la ore tarzii din noapte. Pirozisul, cum este denumita medical arsura la stomac, este principalul simptom al bolii de reflux gastroesofagian. Alte cauze posibile sunt: ulcerul gastric si duodenal, stenoza pilorica, hernia hiatala, gastrita. Medicii atrag atentia ca atacul de cord poate fi confundat uneori cu arsurile gastrice. Insa un posibil atac de cord se diferentiaza de pirozis prin senzatia de constrictie in jurul pieptului, ameteli, durere care iradiaza in gat, maxilar si brat, transpiratii reci, dificultati respiratorii.

Sange in scaun

Multe persoane se confrunta cu constipatie, iar eliminarea cu dificultate a scaunului poate provoca sangerari anale usoare. Dar cea mai frecventa problema manifestata prin hemoragii anale o reprezinta hemoroizii. Nu trebuie omis faptul ca pierderile de sange pot fi si semne ale cancerului de colon sau de rect. De aceea, astfel de simptome trebuie semnalate ugent medicului.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Cele mai citite

Înalt oficial iranian a vizitat locul unei lovituri israeliene din Beirut

Preşedintele parlamentului iranian, Mohammad-Bagher Ghalibaf, a denunţat sâmbătă "crimele" Israelului în cursul unei vizite la locul unei lovituri israeliene care a vizat joi centrul...

NATO spune că există riscul declanșării unor violențe în nordul Kosovo

Tensiunile etnice persistente din nordul Kosovo ar putea declanșa o repetare a violențelor de anul trecut, când patru persoane au murit într-un schimb de...

Biletele pentru retragerea lui Rafael Nadal la Cupa Davis se vând la prețuri record, ajungând până la 50.000 de euro

Biletele pentru faza finală a Cupei Davis, unde Rafael Nadal își va anunța retragerea, se vând pentru sume ce variază între 2.800 și peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă