20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSport"Stopati atacul imund impotriva lui Stoica si Stolojan!"

“Stopati atacul imund impotriva lui Stoica si Stolojan!”


Scrisoare deschisa

Domnule presedinte,
In urma cu o saptamana, Consiliul de Coordonare a Organizatiei PNL Bucuresti a hotarat sa recomande sectoarelor 2 si 5 excluderea din randul membrilor PNL a dlor Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. Proband o naivitate care frizeaza prostia, am sperat ca, in timpul cel mai scurt, opinia publica, toti cei care continua sa creada in capacitatea PNL de-a depasi plauzibil criza pe care o traverseaza vor lua act cu satisfactie de interventia dumneavoastra ferma, prin care va desolidarizati de decizia luata si cereti celor doua organizatii de sector sa dovedeasca responsabilitatea si buna-credinta obligatorii in astfel de situatii. Mi-am imaginat ca ati putea fi in stare de un asemenea gest de corectitudine macar din doua motive.
Primul tine de evaluarea corecta, obiectiva a relatiilor dintre PNL si dnii Stolojan si Stoica. Valeriu Stoica a fost presedintele care a avut clarviziunea ce a permis PNL sa evite soarta PNTCD si a inteles primul importanta unei constructii politice care sa plaseze PNL printre potentialii castigatori ai alegerilor din 2004 (Alianta D.A.), iar Theodor Stolojan a fost omul care, dupa turul de forta din 2000, cand i-a asigurat PNL locul in Parlament, a readus in fruntea Guvernului un prim-ministru liberal, in 2004, dupa o intrerupere de 67 de ani.
Intrebarea care se pune este una singura si extrem de simpla: "Pentru ce vina sunt judecati Valeriu Stoica si Theodor Stolojan?”. Iar raspunsul este la fel de simplu: pentru ca au vorbit. Pentru ca au exprimat cu voce tare un punct de vedere critic. Au indraznit sa spuna ca lucrurile nu merg bine, ca lipsa unei viziuni strategice se simte in deciziile incoerente luate la varful partidului, ca lipsa unui mesaj clar si convingator se resimte mai acut ca oricand, ca democratia in partid este in grava suferinta si, consecinta fireasca la toate astea, partidul pierde constant increderea electoratului.

Realitatea, respinsa de un cor de yesmani

Randurile de fata nu isi propun sa se constituie intr-o pledoarie in favoarea opiniilor dlor Stolojan si Stoica, la care personal subscriu cu toata convingerea. Incearca insa sa sensibilizeze logica elementara la care cu toti avem acces si sa va invite sa raspundeti la o chestiune esentiala: Chiar va puteti imagina ca si cele mai inversunate atacuri la adresa partidului, indiferent de cine le lanseaza, ar avea cel mai mic impact in randul opiniei publice daca electoratul nu ar impartasi la randul lui punctele de vedere ale celor care critica astazi PNL? Hohote de ras si vorbe de ocara ar fi raspunsul pe care oamenii de pe strada l-ar da celor care incearca sa-i prosteasca si sa le arate barne acolo unde, in ochii lor, nu se vede nici macar un fir de paie. Problemele cu care se confrunta PNL nu sunt inventiile unor oameni rau intentionati, frustrati sau pusi in slujba unor forte ostile, ele exprima o realitate care neasumata si respinsa de un cor de yesmani, prin tot felul de tertipuri ieftine, va ajunge sa impinga ireversibil partidul pe o panta descendenta, din care nu se stie cand si cu ce costuri va mai putea fi recuperat. A refuza dialogul si a sanctiona delictul de opinie, a exclude din randurile partidului oameni care i-au dat atat cat au facut-o dnii Theodor Stolojan si Valeriu Stoica inseamna nu numai a te dezice de tipul de cultura institutionala propriu prin excelenta unui partid liberal, dar inseamna o revenire inadmisibila la politica lui "Cine nu e cu noi e impotriva noastra”, "piatra filozofala” a oricarui partid abandonat liberului-arbitru si totalitarismului.
Al doilea motiv pentru care am considerat ca am motive sa astept interventia dumneavoastra tine de tipul de comportament pe care mi-am imaginat ca il cultivati. Un elementar fair-play obliga un om de onoare sa respecte si sa aplice in relatiile cu cei din jur aceleasi norme in spiritul carora a fost tratat. La noblete nu se poate raspunde decat cu noblete, iar cinstea nu poate fi rasplatita decat cu cinste.
V-ati numarat printre cei mai aprigi contestatari ai presedintelui Valeriu Stoica. In sedintele de partid sau in spatiu public, ori de cate ori ati avut ocazia, nu ati pregetat, la fel ca si ceilalti membri ai grupului care il avea in frunte pe dl Dinu Patriciu, sa blamati cu acuzele cele mai grave felul in care era condus partidul. In momentul in care a avut de ales intre un Congres extraordinar, care ar fi dus cu siguranta la ruperea PNL, si retragerea din fruntea partidului in care fusese ales in mod statutar, dl Stoica a optat pentru cea de-a doua solutie si salvarea unitatii partidului. Niciodata pe toata durata "asediului” pe care l-ati exercitat, Valeriu Stoica nu a adus macar o data in discutie ideea sanctionarii sau a excluderii dumneavoastra din partid.

O lectie de onestitate

Cred ca nu va pun in nici o dificultate daca va cer sa marturisiti ca nici macar in visele cele mai frumoase, in vara fierbinte a lui 2004, nu v-ati imaginat ca peste noapte veti ajunge presedintele PNL si, urmare fireasca, primul ministru al Romaniei. Incredibilul s-a produs datorita, prin excelenta, felului in care dl Stolojan a inteles sa puna mai presus de orice considerente personale interesul partidului. Chiar daca nu va numarati printre amicii politici ai fostului presedinte al PNL, chiar daca ati avut suficiente diferende legate de functionarea partidului, in clipa in care starea de sanatate l-a constrans sa se retraga temporar, Theodor Stolojan nu a ezitat sa va desemneze presedinte interimar, convins fiind ca reprezentati solutia optima. Decizia lui, care a surprins pe multi si, cu siguranta, in primul rand pe dumneavoastra, mi s-a parut o lectie de onestitate si de subordonare neconditionata in fata cauzei PNL ce ar fi trebuit urmata.

"Liniste” instalata prin executii publice

Domnule presedinte,
Fata de modul in care ati fost tratat, de felul impecabil in care vi s-a respectat intotdeauna dreptul la opinie, consider ca aveati datoria morala imperativa sa interveniti imediat si sa cereti nu un tratament preferential, ci doar respectarea dreptului la o corecta abordare a pozitiei pe care se plaseaza azi cei doi lideri ai PNL: Valeriu Stoica si Theodor Stolojan. Ati fi realizat atunci grotescul intruchipat peste orice imaginatie in asa-zisul “complet de judecata”. Si ati fi inteles ca si Valeriu Stoica, si Theodor Stolojan nu numai ca inseamna capitole faste din istoria PNL, dar reprezinta un capital cu o valoare de necontestat, de care PNL nu poate sa se lipseasca. Sigur, linistea in partid e un deziderat la care e normal sa aspiram. Dar “linistea” pe care vreti sa o instalati in PNL, prin executiile publice pe care dovediti ca sunteti gata sa le patronati, este linistea care, in vremuri de dureroasa amintire, a fost impusa prin sinistrele procese politice si marile epurari. Ce are in comun practicarea unor asemenea metode cu esenta liberala a PNL, este o intrebare care ar trebui sa va dea insomnii, pentru ca este intrebarea la care va trebui sa raspundeti. Ca presedintele al partidului, sunteti cel dintai responsabil de deciziile majore pe care acesta le ia. Sunteti dator sa interveniti si sa stopati imediat atacul imund care s-a pus la cale, nu atat impotriva lui Theodor Stolojan si a lui Valeriu Stoica, cat, in primul rand, impotriva intereselor PNL.
Istoria va va judeca.

"Ati patronat o "judecata" rusinoasa!”

Domnule presedinte,
Nu am facut publica scrisoarea de mai sus la data la care am scris-o pentru ca nu am vrut sa perturb in nici un fel atmosfera festiva proprie evenimentelor majore desfasurate zilele trecute la Bucuresti: confirmarea aderarii Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007, si sommet-ul francofoniei. Intre timp, Delegatia Permanenta a PNL i-a exclus din randurile membrilor partidului pe dna Raluca Turcan si pe dl Cristian Boureanu, ambii acuzati si gasiti vinovati pentru delictul de opinie. Ati patronat aceasta rusinoasa “judecata” fara sa va tulbure o clipa gandul nedreptatii deciziei luate si al gravelor prejudicii pe care le aduceti onoarei si credibilitatii unui partid care, in toata istoria lui, de la infiintare (1875) si pana in 1989, nu a si-a exclus vreodata un membru!
In ceea ce ma priveste, ma simt obligat sa va marturisesc ca ati irosit si ultima speranta ca veti ajunge vreodata sa va dovediti demn de sansa care v-a fost oferita sa accedeti in fruntea unui partid de anvergura PNL. Nu am nici o indoiala ca, pe drumul pe care ati pornit, tot mai multi liberali se vor simti datori fata de constiinta lor sa va spuna in fata si raspicat acelasi dureros adevar.
(titlul si intertitlurile apartin redactiei – n.red.)

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă