Poliţiştii aflând că ziarul va apare la ora 12, au dat asalt la palatul „Independenţei”, în a cărui tipografie se tipăreşte „Viitorul”. La ora 11 şi jum., companii întregi de jandarmi au barat str. Academiei, între Universitate şi biserica Enei.
Tramvaele n’au circulat
În faţa intrării la tipografie s’a postat un puternic cordon în semicerc, aşa că nimeni nu putea intra sau ieşi. La intrarea prin calea Victoriei, s’au luat aceleaşi măsuri. S’au postat gărzi puternice la toate intrările din pasajul Majestic. Aceste măsuri escepţionale au făcut să se adune pe calea Victoriei mii de cetăţeni, aşteptând desfăşurarea evenimentelor.
Tocmai se terminase întrunirea dela clubul liberal. Participanţii au trecut în grupuri spre tipografie, iar alţii s’au dus pe calea Victoriei. Jandarmii au împrăştiat publicul cu brutalitate.
Când nimeni nu se aştepta, s’au deschis brusc ferestrele dela palatul „Independenţei” şi zeci de partizani au început să arunce pachete cu ziare asupra publicului din dosul cordonului.
Comisarul-şef Gheorghiu, care era de pază, s’a zăpăcit, căci trupele ce se aflau pe calea Victoriei nu erau suficiente spre a forma un cordon destul de mare ca să împedice aruncarea ziarelor peste jandarmi. Până să se ducă să anunţe pe şefii săi, carei erau pe str. Academiei, s’au împărţit zeci de mii de exemplare. Chiar de pe acoperişul clădirei sburau sulurile cu ziare la mari depărtări.
Lumea râdea de neputinţa autorităţilor
Abia pe la 1 au sosit încă două compănii de jandarmi, cari au izolat strada între piaţa Teatrului şi Capşa. Circulaţia s’a întrerupt şi aici.
Publicul a început să fie bruscat şi cu acest prilej s’a remarcat un plutonier de jandarmi, mic şi roşcat, al cărui nume ne scapă.
La un moment dat, totă lumea a fost trecută în dosul cordoanelor. În mijloc au rămas d-nii Franasovici, Donescu şi alţi cinci fruntaşi înconjuraţi de poliţişti.
Ruperea cordoanelor
Vânzătorii puşi în imposibilitate de a lua ziarul dela expediţie, au început să se îngrămădească în dosul cordoanelor, aşteptând momentul prielnic spre a ajunge la expediţie.
Condruș, în capul unui numeros grup de partizani a trecut manifestând pe calea Victoriei şi a încercat să rupă cordonul de jandarmi, ceeace i-a şi reuşit în parte, dar cu toate acestea n’a putut pătrunde în palatul „Independenţei”.
Aceeaş manevră a încercat-o şi la intrarea prin str. Academiei. Trupele erau însă prea numeroase.
În ambele locuri s’au produs busculade, cu loviri din ambele tabere.
General Mihăescu s’a dus la prefectură, unde a depus o reclamaţie şi cu acest prilej s’a plâns contra unui ofiţer de jandarmi, care a bruscat în mod brutal publicul.
Vin „voinicii”
Svonindu-se că liberalii intenţionează să pătrundă cu orice risc în palatul „Independenţei” şi să scoată ziarul, s’a dat de veste în cătunul ţigănesc Lupeasca şi de acolo a pornit grupul de aşa zişi „Voinici”, spre calea Victoriei.
În timpul acesta a început să se împartă „Viitorul”, dela clubul liberal. Prinzindu-se de veste, plutoane de jandarmi au barat toate intrările.
În fine, au sosit şi „Voinicii”, în frunte cu primarii Protopopescu, Chiriţă Vasilescu şi cu deputatul Aslan şi s’au grupat în squarul Sărindar de unde au început să manifeste contra grupului de liberali de pe tortuarul din clubului.
Unul din „voinici” vrând să smulgă un ziar dela o vânzătoare de ziare, a primit o corecţie bine meritată din partea publicului.
Dus la salvare, a declarat că se numeşte I. C. Ştefănescu, din str. Echinoxului 39, funcţionar la primăria sectorului III Albastru.
Jandarmii, având probabil ordin special să protejeze pe aceşti „voinici” s’au prefăcut că-i împrăştie împingându-i domol şi cu multă atenţie, spre terasa cercului militar.
Văzând atitudinea dârză a publicului, ceata de „voinici” s’a împrăştiat. Cei cari au adus pe „voinici” scontau, de sigur, o încăerare cu partizanii liberalilor şi o intervenţie a armatei.
Numai aşa se explică venirea la poliţie a d-lui general Stângaciu, comandantul diviziei 4, cu ofiţerii statului său major, spre a lua contact cu d. general Nicoleanu, inspectorul general al jandarmeriei, pentru distribuirea şi plasarea regimentelor din garnizoană în diferite cartiere ale oraşului.
Atacul „Voinicilor” a dat însă greş şi trupele au rămas în cazărmi.
Un profesor rănit
Printre cei cari au asistat la scenele de pe calea Victoriei se află şi d. profesor Florean, dela liceul „Cantemir”.
Pe când trecea prin pasajul Majestic, spre str. Academiei, a fost atacat în mod mişeleşte, pe la spate, de voinicul Gogu Croitoru, agent de percepţie, care l-a lovit cu un ciomag în cap, rănindu-l grav. Florean a fost dus la o prăvălie din apropiere, unde a fost pansat şi transportat apoi acasă. Contra agresoruluinu s’a luat nici o măsură.
În timpul învălmăşelei din faţa clubului au eşit în stradă şi d-nii prim-procuror Codin Ştefănescu, jude-instructor Stănescu şi procuror Stăncescu.
Pe la ora 6 şi jum. liniştindu-se lucrurile, s’a dat ordin pentru retragerea grosului jandarmilor. Au mai rămas posturi izolate în faţa clubului liberal, a redacţiei „Viitorului”, tipografiei „Independenţei”, şi câteva patrule.
Cum au plecat trupele, dela berăriile din apropiere, s’au adunat o ceată de „Voinici”, cari au început să facă pe poliţiştii.
Confiscau ziarele dela vânzători şi au smuls din mâinile trecătorilor ziarul „Viitorul”. N’au cruţat nici pe doamne.
Numerosul public care se plimba pe calea Victoriei, aflând că aceşti derbedei sunt „Voinici”, a reacţionat tăbărând asupra lor.
Telefoanele au început să zbârnăie. Jandarmii au revenit în pas alergător şi au evacuat porţiunea dintre str. Sărindar, terasa cercului militar şi b-dul Elisabeta.
Circulaţia a fost întreruptă.
La ora 8 şi jum., jandarmii au fost din nou retraşi.
„Universul”, Miercuri, 21 Mai 1930
*
Articol preluat cu acordul CooperativaG