19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiActiviștii de partid și mafia universitară decid cine va verifica plagiatele

Activiștii de partid și mafia universitară decid cine va verifica plagiatele

Am mai scris în repetate rânduri că Legea învățământului superior a fost gândită de mafia universitară, doar pentru a servi intereselor sale, pentru a-i oferi mai multă protecție, în timp ce ministrul Educației, Ligia Deca, este doar un executant.

Iată că mai vine încă un argument solid că situația descrisă mai sus este una de fapt.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică lista “selecționerilor” pentru membrii comisiilor CNATDCU.

Practic, în mare parte, rectori ai marilor universități de stat, prorectori și alți aghiotanți ai acestora, foști miniștri, secretari de stat, foști sau actuali activiști de partid, mulți dintre ei, personaje controversate, vor decide cine va verifica lucrările științifice în vederea identificării unor cazuri de furt intelectual.

Să dăm doar câteva exemple.

Chiar în capul listei se regăsește fostul ministru PSD Daniel Breaz, rector al Universități “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Nu putem să nu remarcăm prezența pe listă a rectorului Universității din București, Marian Preda, cel care a negociat forma noii legi a învățământului superior cu fostul ministru Sorin Cîmpeanu și care a fost acuzat că a aranjat concursul public pentru funcția de purtător de cuvânt al instituției academice pe care o conduce.

Preda a reușit să-și introducă pe listă mai mulți prorectori.

În primul mandat de rector al lui Marian Preda, Universitatea din București a obținut cea mai slabă poziționare din istorie în clasamentele internaționale.

Fostul secretar de stat Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din București se regăsește și el pe lista propusă de minister.

Istudor a fost reales rector, fiind unicul candidat.

Și Adrian Papahagi se numără printre propunerile ministerului Ligiei Deca.

Interesant este că ministerul spune că pe listă sunt personalități recunoscute la nivel național și internațional, dar, după mulți ani, printre propuneri nu se regăsește măcar un profesor de la o universitate din străinătate.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

VIDEO Percheziții de amploare în județul Ialomița. Peste 200 de polițiști participă la acțiuni

Peste 200 de polițiști și alte forțe de ordine au desfășurat, miercuri dimineață, 17 percheziții în localitatea Bărbulești, județul Ialomița. Acțiunile au vizat persoane...

Cum funcționează Sistemul Garanție-Returnare în alte țări europene comparativ cu România

Sistemul Garanție-Returnare (SGR) câștigă tot mai mult teren în Europa, pe măsură ce statele membre ale Uniunii Europene fac eforturi pentru reducerea impactului asupra...

Acțiunile chinezești scad cu peste 7% din cauza incertitudinilor legate de stimulentele economice

Acțiunile chinezești au înregistrat o scădere semnificativă, de peste 7%, pe fondul incertitudinilor privind continuarea măsurilor de stimulare economică, conform Financial Times. Indicele CSI 300,...
Ultima oră
Pe aceeași temă