29.5 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiDemontarea infrastructurii online critice pentru a perturba comunicațiile și propaganda teroristă

Demontarea infrastructurii online critice pentru a perturba comunicațiile și propaganda teroristă

Autoritățile judiciare și de aplicare a legii din Europa și Statele Unite au desfășurat o operațiune de mare amploare pentru a demonta infrastructura online critică utilizată pentru comunicațiile și propaganda teroristă. În cadrul acestei acțiuni concertate, servere din Germania, Olanda, Statele Unite și Islanda au fost dezactivate, iar autoritățile spaniole au arestat nouă indivizi radicalizați. Operațiunea a fost coordonată de Eurojust și Europol, vizând platformele și site-urile legate de Statul Islamic.

Autoritățile judiciare și de aplicare a legii din Europa și Statele Unite au demontat infrastructura online critică într-o operațiune de mare amploare pentru a perturba platformele și site-urile de comunicații și propagandă teroristă. În cadrul unei acțiuni majore concertate din această săptămână, serverele au fost dezactivate în Germania, Olanda, Statele Unite și Islanda, iar autoritățile spaniole au arestat nouă indivizi radicalizați.

Serverele susțineau multiple puncte media legate de Statul Islamic. Acestea erau folosite pentru a disemina propagandă și mesaje capabile de a incita terorismul în cel puțin treizeci de limbi. Eurojust și Europol au coordonat și sprijinit operațiunile comune.

Operațiunile comune din această săptămână fac parte din eforturile continue și vigilența constantă pentru a combate propaganda teroristă online și comunicațiile, inclusiv prin intermediul rețelelor sociale. Ele au vizat instrumentele și nodurile cheie pentru diseminarea mesajelor radicale centrate pe Fundația I’LAM, care a creat, operat sau susținut site-uri și alte canale de comunicare legate de organizația teroristă Statul Islamic. Investigațiile și monitorizarea continuă a activităților online ale organizațiilor teroriste, conduse de Garda Civilă Spaniolă (Guardia Civil) în 2022, au oferit informații despre comunicațiile media legate de Fundația I’LAM. Urmărirea a fost complexă, deoarece operau infrastructuri tehnologice noi și sofisticate. Acestea erau găzduite pe servere care au fost ulterior dezactivate.

Site-urile și canalele de comunicare, precum stațiile de radio, o agenție de știri și conținutul de pe rețelele sociale, aveau o acoperire globală. Ele comunicau directivele și sloganele Statului Islamic în peste treizeci de limbi, inclusiv spaniolă, arabă, engleză, franceză, germană, daneză, turcă, rusă, indoneziană și pașto. Au fost descoperite câteva terabytes de informații.

Ultimele eforturi urmează acțiuni anterioare, în conformitate cu mandatele Eurojust și Europol, pentru a sprijini autoritățile naționale în combaterea terorismului și monitorizarea activităților lor online. Sechestrarea serverelor din Germania, Olanda, Statele Unite și Islanda a fost inițiată de autoritățile spaniole și coordonată de Eurojust, aducându-și expertiza în acest domeniu. Pentru a pregăti acțiunile din această săptămână, Eurojust a organizat o întâlnire de coordonare dedicată și a asistat la executarea Ordinelor Europene de Investigație și a cererilor de Asistență Judiciară Mutuală. Agenția a înființat și un centru de coordonare în sediul său pentru a sprijini autoritățile din toate țările implicate în efectuarea perchezițiilor și dezactivarea serverelor.

Centrul European de Combatere a Terorismului al Europol a pus la dispoziție toate serviciile și expertiza sa pentru investigație. De la lansarea activităților de investigație, Europol a furnizat pachete de informații care mapau infrastructura web a activelor online țintite prin analiza criminalistică a serverelor. Expertiza Europol asupra peisajului propagandei teroriste a fost esențială pentru informarea procedurilor judiciare.

Agenția a organizat, de asemenea, mai multe întâlniri operaționale, reunind toți anchetatorii în diferite faze critice ale investigației. Relaționarea cu sectorul privat a fost o altă funcție importantă desfășurată de Europol în pregătirea zilei de acțiune. Centrul său European de Combatere a Terorismului a colaborat cu companii de tehnologie pentru a facilita recuperarea probelor electronice centrale pentru investigație. În ziua acțiunii, un birou mobil Europol a fost desfășurat în Spania pentru a oferi suport analitic în timpul arestărilor suspecților.

Următoarele autorități au participat la operațiunile comune din această săptămână:

  • Spania: Judecătoria de Investigații nr. 1 de la Audiencia Nacional; Biroul Procurorului Public Audiencia Nacional; Garda Civilă (Guardia Civil) Germania: Biroul Procurorului Public Nuremburg – Fürth; Oficiul Federal de Poliție Criminală (Bundeskriminalamt)
  • Olanda: Serviciul Național de Procuratură Publică (Landelijk Parket); Poliția Națională (Nationale Politie)
  • Statele Unite: Departamentul de Justiție; Biroul Federal de Investigații Islanda: Comisarul Național al Poliției Islandeze și Poliția Metropolitană din Reykjavik

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă