20.3 C
București
duminică, 4 iunie 2023
AcasăOp & EdMiniștrii au ieșit pozitivi

Miniștrii au ieșit pozitivi

Două vești au parvenit ieri din spațiul public. Una că toți miniștri cabinetului Nicolae Ciucă au ieșit pozitivi de la testările din comisiile parlamentare, doar Raed Arafat a intrat negativ în cofa guvernamentală. Curată perversiune de pandemie. Rafila i-a pus gând de schimbare, așa cum girafa își imaginează că se poată muta din menajerie la bloc.

În timpul audierilor din comisia de apărare, Vasile Dîncu, în calitate sa recunoscută de “în civil,” a proclamat că “există ceea ce se poate numi un parteneriat civilo-militar. Unii îl numesc un control al civililor pentru militari. Mi se pare cam dur, dar așa scrie în regulamentul NATO.” Sigur că civilia sa e ca alifia de gălbenele, colorează, dar nu vindecă. Cine crede că tunica samariteanului e ca roba magistratului independent, ar trebui să se hlizească la unde a ajuns fotbalul românesc, după strategia sa machiavelică.

Deci, bucurii mari. Sorin Grindeanu, alături de Kelemen Hunor, îl va talona pe Nicolae Ciucă. Ca de la civil, la general, se vor saluta “servim patria.”

Presa anunță că toți miniștri cabinetului Ciucă au ieșit pozitivi de la testările din comisiile parlamentare

Apropo de civili, râdeau ieri prin comisii mai mulți parlamentari, căci nu știau care dintre ei a mai rămas neacoperit, nu de brâul Maicii Domnului, Doamne ferește, ci de servicii.

E limpede. Avem un guvern în care SRI își pune sculele pe masă. Pentru a nu rămâne biela fără manivelă, mai sunt doi-trei de la SIE, că doar nu crezi că evoluezi zece ani la o firmă controlată de acest serviciu și ajungi brusc ministru?

citește și: Dîncu ia “portofelul apărării”

Ce-i recomandă pe mulți din echipa lui Ciucă? Cum ce? Gradul și funcția. Numărând tresele, amestecate cu epoleții, am tras concluzia că avem o guvernare militară, ce și-a comandat perucă.

Sunt un vechi militant al frontului de cuvinte. Ieri am rămas cu dinții rânjiți la noul gard, numit televizor, când am auzit cum necuvintele “reziliență,” “reformă,” “restructurare” s-au ciocnit de vorbele simple: “prosperitate,” “leafă,” “prețuri mărite,” precum asteroidul provocator al glaciațiunilor, cele cărora corecții de azi îi zic “încălzire globală,” de Terra, într-un timp nu prea îndepărtat.

Program de tip borhot de țuică

Mult borhot a dat pe dinafară. Mă tot așteptam ca borurile largi și mustățile arcuite să se prăvale cu alambicurile printre SPP-iști. Ce țuică bună ar fi ieșit din murătura necuvintelor, totuși, de ne-am fi negativat pe loc, într-o lume tot mai pozitivă.

Desen de Ștefan Popa Popa’S Miniștrii cabinetului Ciucă au ieșit pozitivi

Din tot răul crizei politice, liderii partidelor au ieșit cu plin în fața președintelui. Pozitivi, cum s-ar zice. Azi, se va investi noul cabinet, solemn, fără șarje de tun. Moment înălțător. De grație prezidențială. Ne-au dat guvern? Da. De strâmbă lemne, dar peste noi vin sărbătorile și nu ne pasă că toți miniștri au ieșit pozitivi. Nu i-a băgat nimeni în carantină. Deci se poate, să fii pozitiv și să mergi la lucru, la tabla de împărțit cașcavalul guvernamental.

citește și: Unde sunt boii de altădată?

L-am văzut cu o seară înainte pe premierul desemnat cum tot scotocea, ca un inept prohoditor, promisiuni miruite din pachetul de bunătăți sociale, rânduite și puse în cutiuțe cu șnur tricolor, de către deștepții de la PSD. Ni s-au prelungit așteptările, cât clipele dintre un tras aiurea și un șut de gol, atât de des livrate (un cuvânt la modă printre pozitivi n.a.), de ni s-a smintit pe loc îngăduința. Unde sunt programele liberale? Mi s-a făcut de ayurvede, cât am urmărit loturile de lotuși politici, în chip de hare krishne, date prin magiun.

Românii sunt grăbiți. Așteaptă – asemenea copiilor – să le fie curățate merele și răzuiți biscuiții. Își pun galant babețica și așteaptă să fie serviți. Doar că vechii chelneri de la popotă sunt azi antamați la guvern, în chip de vechili de palat. Toți în civil, ca să nu se sperie lumea de guvernarea militară.

citește și: Venerabilul alpinist, David Neacșu, cedează „Himalaya” unui tânăr antreprenor

Renaște Cocopo și Cocopa

Proiectul de protocol de coabitare a ieșit în presă, ca pata de pe fața de masă întoarsă pe dos, când grăjdarii își scot ciobotele la vedere.  

S-a anunțat data morții PNL. 25 mai 2023, atunci când din rotativă va ieși fercheșul premier social democrat. Mai mult, în rânduri așezate ca glodul după copita calului, sunt puse reguli scrise, pentru ca poligamia generalului să fie oficială. Vicepremierii, unul de la PSD și celălalt de la UDMR, vor avea rol de avizori. Ei își vor da semnătura pe ucazurile domnești, ce-și zic mai nou ordonanțe.

Va fi o problemă în cabinet, când se va striga cuvântul “ordonanță.” Nu se va ști dacă e invitația adresată majordomului de palat sau un act normativ.

Pentru ca buna înțelegere să nu fie șmenuită, se reînfințează Consiliul Consultativ al Coaliției, celebrul Cocopo și Cocopa din timpul guvernării cederiste.

Concluzia primei lecturi a documentului (care cu siguranță va fi, într-o zi nu prea îndepărtată, folositor inelului ceramic din vespasiana guvernului), e că niciunul nu are încredere în celălalt. Ungurii pot face majoritate în ședințele de guvern și cu PSD, dar și cu PNL. Să așteptăm cu pop-corn prima răfuială. De pâine nu suntem sătui, de circ suntem prea plini.

Miniștrii sunt pozitivi. Semn bun pentru anti-vacciniști. E libertate pentru căței, dar și pentru morari să curețe moara de prea plin.

Aud că liberalii se pregătesc pentru posturile grase din agențiile mai puțin expuse intemperiilor de copulație politică.   

Vocile lumii

Adevărul

Ziar national

Miniștrii cabinetului Ciucă au ieșit pozitivi


“Măriri de pensii, salarii şi alocaţii de la 1 ianuarie, accelerarea campaniei de vaccinare şi testare masivă timp de 60 de zile, precum şi finalizarea a cinci autostrăzi până în 2024 figurează în programul de guvernare al Cabinetului Ciucă,” anunță oficiosul guvernamental “Adevărul.”

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

De facturile noastre de la gaze și energie nu se mai ocupă nimeni. Plătim cele mai scumpe utilități și vindem în pierdere

Guvernul promite, dar tot el uită. Deși ni s-a promis că prețul la gaze și energie electrică va fi scăzut, ca urmare a faptului...

Greva profesorilor continuă și săptămâna viitoare

Greva profesorilor continuă și săptămâna viitoare, au anunțat, la data de 4 iunie 2023, sindicatele din Educație. Comunicatul Federațiilor sindicale precizează că aceste organizații nu...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 466. Atac cu drone asupra peninsulei Crimeea

Un amplu atac cu drone s-a înregistrat, în noaptea de 3 spre 4 iunie, sâmbătă spre duminică, asupra peninsulei Crimeea. Media de stat din Rusia...
Ultima oră
Pe aceeași temă