26.8 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăOp & EdDîncu ia “portofelul apărării”

Dîncu ia “portofelul apărării”

Consultările de la Cotroceni, privind numele viitorului premier, au fost pur formale. Klaus Iohannis a decis demult: Nicolae Ciucă. Dacă reuniunea cu partidele PNL, PSD și UDMR a avut asperitățile pietrei seci zumzetele din alcovurile poreclite birouri politice au fost savuroase. Ludovic Orban a părăsit budoarul cocotelor politice. A luat-o pe cont propriu.

De departe, maxima zilei nominalizării a fost vorba tăioasă, oltenească, a Olguței Vasilescu: “„Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului,” cu aluzie la defuncta echipă câștigătoare, rămasă fără carduri și conturi.

Pentru a nu se lăsa mai prejos decât colegii noii alianțe, Marcel Ciolacu a produs un act ratat. A informat ziariștii că “Vasile Dîncu va ocupa portofelul de la Apărare.” Apoi, s-a corectat: “portofoliul.” Din psihologie se știe că, uneori, subconștientul trădează anumite gânduri. Nu știm dacă greșeala n-a fost voluntară, dar ce știm sigur e că urmează o serie de achiziții militare fără niciun pic de transparență. Ce are Vasile Dîncu, ‘dom profesor, cu apărarea, cu oastea, cu milităria? Cum ce? A recrutat odată, băiet fiind.

Nu vom avea un guvern civil pentru că avem un general la comanda lui

E un deliciu să urmărești cum se trag demolatorii din PNL de păr. Raluca, Dulcinea lui Brukenthal, l-a luat de ciuf pe Florin Cîțu și i-a cerut demisia. Sigur că era nervoasă că n-a primit și ea un portofel, pardon, un portofoliu.

Primul care s-a dezis, de Florin „Cel aprig terminat la carieră,” a fost, firește, Rareș Bogdan, poreclit Contele Anulăm Pensiile Speciale în Treizeci de Zile.

Marcel Ciolacu a reușit să negocieze exemplar. Le-a luat liberalilor ministerele cu bani mulți, l-a încercuit pe premier, luându-i secretariatul general al Guvernului (antic și acceptat), lăsându-l cu secretara care, din caporal, s-a trezit colonel.

Ciolacu i-a dat decisiva lui Ciucă

Cum vor mai trece baronii galbeni ca un gălbenuș prin porțile guvernului, când SGG-ul, inima guvernului, e în palmele foștilor inamici? Liderul social democrat i-a dat decisiva lui Ciucă, atunci când i-a luat de sub nas ministerul finanțelor, mama tuturor mamelor proiectelor.

La Digitalizare, portofoliul, nu portofelul nou creat pentru băiatul care face selfie în baie, Florin Roman, e fără buget. Marele în clanță va fi un fel de fast-checker de rețele sociale. Fost ziarist, absolvent, printre altele, al Colegiului Național de Apărare, Roman civilu’ a scăpat porumbelul: “nu va fi nicio morișcă a premierului.” Un pur adevăr. În schimbul postului de șef de cabinet, liberalii au dat toate ministerele cu bani, rămânând cu praful de pe toba internelor, justiției și energiei. Cât despre Aurescu, să fim serioși. El e creația lui Adrian Năstase, nu a turnătorului Quintus.  

citește și: Unde sunt boii de altădată?

A căzut președintele de fazan?

PNL e tacâmul lipsă de la popota guvernamentală. Barosanii PSD au ras totul: arsenal, veselă și pocaluri aurite. Să fi căzut președintele de fazan? N-avea de ales. Pe ulița cealaltă stătea suspendarea în negru cu o coasă.

Marcel Ciolacu a fost investit cu putere. E al treilea om în stat, după doi ani de dietă în opoziție. Mai suplu, mai puțin gratinat ca fostul președinte al Camerei Deputaților, și-a luat un fel de turn de fildeș, de unde veghează ca nu care cumva să intre troienii în casa coaliției. Nici că se putea pentru el un post mai bun. Are timp de strategii, de ascuțit săbiile și de jucat bridge. După investire, a anunțat că nu va pune armura pe manechin, ci va fi cerberul guvernului.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Pentru cei care mai știu infernul lui Dante, câinii de pază erau tocmiți pentru a nu lăsa pe nimeni să plece, nu se ocupau de cei care intenționau să intre. Buzoianul va fi cu ochii cât cepele, atunci când bucătăresele vor coace cu prea mult ulei. Buget mic, atenție la polonic!

Ionel Dancă, fostul purtător de cuvânt al PNL, spune că partidul liberalilor s-a predat inamicului.

citește și: Instituțiile de forță au blocat producerea vaccinului românesc

Astăzi, cei 17 defectați din partidul butonieră la mânecile de chelner ale lui Iohannis ies în fața catafalcului – ce duce trupul neînsuflețit al celui ce putea să fie marele Partid Național Liberal – și-și pun cenușă-n cap. Înspre ce zări o vor lua, după demisie? Nici Sfântul Așteaptă nu pare a ști. Cu toții au un singur crez, autointitulat ducomanie. Spre unde? Profeții vorbesc despre un culoar german, de tip Alexandru Averescu.

PSD a luat un general prizonier. Cum au reușit căprarii minunea?

Dîncu – ministru de război?

Ce va fi, va fi! Și ce-om mai povesti, vorba baladei lui Nicu Covaci, sfinxul de la Phoenix…

Dîncu – portofel e priceput la arme și muniții, cam cât baba din Suceava, la sterilitatea indusă de vaccinurile ARN messenger. Doar că are în spate divizia de forță a lui Ucu -zis poama sacră a grupului de la Cluj. Din prea mult timp liber, sociologul pe persoană fizică autorizată va coase și descoase strategii de răzbunare împotriva brăilenilor, care nu l-au vrut sinistru, în timpul votului din forul suprem al PSD. Ieri seară a apărut lista coloneilor făcuți la excepțional. În 2010, Vasile Dîncu s-a trezit din fruntaș colonel. Când rușii vor invada Ucraina (pentru a-și recupera Rusia kieveană), Dîncu va fi ministru de război. Poate cere și gradul de mareșal.

”Bătrânii și copiii rămân fără bani pentru că voi sunteți prea ocupați să inventați ministere și să înghesuiți scaunele, să încapă umerii plini de epoleți la masă?” – zicea aseară Liviu Dragnea

Cu dor de crama în care cânta cu Dîncu de braț “la Chilia-n port,” Victor Ponta amușinează. E dispus să-și dea libertatea de mișcare pe un tăciune de guvernare, doar să mai apară și el, chiar înnegrit, în fața mărețului public spectator.

Din toată tărășenia asta, cu portofele și portofolii, Kelemen Hunor pășește triumfal, dar totuși, printre scuipătorii de semințe se poate fredona “Rapsodia maghiară?”

Vocile lumii

Ludovic Orban

Fost președinte PNL

Ludovic Orban a părăsit budoarul cocotelor politice.


“Astăzi, pentru mine PNL a murit în pat cu PNL. Cine își imaginează că va putea vreodată să se reabiliteze este un naiv. Baza partidului a fost împotriva alianței cu PSD, una împotriva firii. E clar că e nevoie de un nou partid, PNL se va prăbuși în sondaje, e nevoie de un nou partid care să contrabalanseze acest hipopotam”, a declarat Ludovic Orban.

Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Salarii mai mari în Educație – dubiu

Sindicaliștii din învățământ nu cred că Guvernul vrea să majoreze salariile profesorilor, în ciuda declarației ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Reprezentanții angajaților din sistemul de învățământ...

Acum îți poți face asigurarea RCA online rapid, în două minute, direct de pe telefonul mobil

Dacă ai avut ghinionul să fii asigurat RCA la City Insurance, trebuie să știi – sau să-ți amintești – că polița ta a expirat...

Aproape jumătate dintre români vor cere mărire de salariu

Aproape jumătate dintre angajații români vor cere o mărire de salariu, relevă sondajul global intitulat "Workforce Hopes and Fears". Potrivit acestui studiu, în cazul României,...
Ultima oră
Pe aceeași temă