21.9 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Paris, un tablou semnat Degas a fost găsit în cel mai neobișnuit loc, după ce fusese furat în 2009

Proprietate a Muzeului d’Orsay din Paris, tabloul, cunoscut şi sub titlul „Les Figurants”, a fost furat la 31 decembrie 2009 din muzeul Cantini din Marsilia, căruia îi fusese împrumutat pentru o expoziţie, fără a fi descoperită vreo urmă de efracţie.

În timp ce controlau un autobuz parcat într-o zonă aflată la est de Paris, vameşii au descoperit la 16 februarie într-o valiză „o operă purtând semnătura lui Degas pentru care niciun pasager nu s-a identificat drept proprietar”, se menţionează într-un comunicat al ministerelor culturii şi conturilor publice.

Vameşii au confiscat atunci tabloul atribuit lui Degas, pictor impresionist francez născut în 1834 şi care a murit în 1917, şi au solicitat o expertiză din partea Muzeului d’Orsay. „Primele elemente ale expertizei ne permit să afirmăm că este vorba despre opera căutată”, au precizat cele două ministere.

Ministrul culturii, Françoise Nyssen, şi-a exprimat bucuria privind „această fericită redescoperire a unei opere aparţinând colecţiilor naţionale, a cărei dispariţie reprezenta o grea pierdere pentru patrimoniul impresionist francez”.

Omologul ei de la Ministerul conturilor publice, Gérald Darmanin, în subordinea căruia se află serviciul vamal, a salutat la rândul lui „vigilenţa constantă a serviciului vamal în lupta împotriva traficului de bunuri culturale şi angajamentul său în protecţia patrimoniului cultural”.

La momentul furtului tabloului în 2009, organizaţia muzeelor naţionale afirmase că tabloul de 32×27 cm, care datează din 1877, avea o valoare de 800.000 de euro. Personalul muzeului din Marsilia a vorbit despre o valoare de „30 de milioane de euro”, dar parchetul a invocat o „confuzie”.

Chestionat asupra acestui aspect, Muzeul d’Orsay a explicat marţi că nu comunică asupra acestor cifre. „Sunt valori de asigurare şi asta nu se poate comunica”, a precizat instituţia, informează AGERPRES.

Ultima oră
Pe aceeași temă