24.8 C
București
joi, 6 iunie 2024
AcasăLifestyleOlanda a jucat "urât, murdar, vulgar", spune Cruyff

Olanda a jucat “urât, murdar, vulgar”, spune Cruyff

Johan Cruyff, legenda fotbalului olandez, a criticat dur prestaţia elevilor lui Bert van Marwijk în ultimul act al turneului final din Africa de Sud.

Cruyff nu-şi abandonează niciodată filozofia fotbalului total, cu care a cucerit lumea în anii 70, alături de naţionala Olandei. Deşi a ratat atunci două titluri mondiale consecutive, alături de coechipierii săi, cu stilul său ofensiv, Cruyff nu înghite deloc noua reţetă oferită de Olandă sub Bert van Marwijk, deşi “Portocala Mecanică” a ajuns din nou într-o finală de campionat mondial, după 32 de ani. Mai bine să mori frumos pare a sugera legenda olandeză, care cataloghează spectacolul oferit de conaţionalii săi pe Soccer City din Johannesburg drept un “antifotbal”.

Mai ales când vorbim despre o echipă din care doar trei jucători din primul 11 au scăpat neavertizaţi: goalkeeper-ul Stekelenburg, decarul Sneijder şi aripa Kuyt. Cu menţiunea că fotbalistul Interului ar fi putut lua şi el un galben, pentru proteste, iar cel al lui Liverpool nu a prins ultimele 20 de minute pe teren, fiind înlocuit.

“Din păcate au jucat foarte murdar. Acest stil de fotbal e urât, vulgar, nespectaculos şi greu de digerat…Dacă sunt mulţumiţi de el, foarte bine, dar au pierdut”, s-a destăinuit Cruyff, în publicaţia spaniolă El Periodico, monitorizată de Realitatea.net.

În total 11 cartonaşe galbene şi unul roşu a contabilizat Olanda, în finala cu cele mai multe avertismente din istorie, dar Cruyff crede că atât Mark van Bommel cât şi Nigel de Jong puteau ajunge şi ei mai devreme la vestiare, primul pentru un tackling din spate la Iniesta, la doilea pentru o talpă aplicată în pieptul lui Xabi Alonso. De altflel, olandezul l-a criticat şi pe englezul Webb, centralul finalei, despre care crede că a scăpat jocul din mână, din cauză că nu a fost mai dur cu jucătorii, la momentul potrivit.

“Ar fi trebuit să rămână rapid în 9 jucători de câmp, au avut două tacklinguri atât de urâte şi dure încât m-a durut şi pe mine. Mă doare când văd calea aleasă de Olanda pentru a câştiga titlul”, a mai spus Cruyff, ajuns acum la 63 de ani. “O finală de Cupă Mondială merită şi un arbitraj de top, un arbitru care să îndrăznească să ia decizii aspre, dacă e necesar”.

Paradoxal, o parte din succesul Spaniei din ultimii doi ani, în care ibericii au cucerit CE şi CM i se datorează olandezului Cruyff. A fost antrenorul Barcelonei timp de 8 ani, perioadă în care a importat fotbalul spectacol creat de naţionala Olandei în anii 70 pe Nou Camp. Furia Roja e creată în acest moment pe scheletul Barcelonei. În finală au evoluat 7 (!) jucători ai catalanilor, iar toate golurile la turneul final au fost marcate de jucătorii catalani.

Martorul unei “tragedii” în această vară, după ce Interul lui Mourinho a eliminat Barcelona sa, olandezul a sperat înaintea finalei să nu mai asiste la un astfel de deznodământ, chiar dacă asta însemna să fie împotriva interesului conaţionalilor.

“Joi m-a sunat din Olanda şi m-au întrebat dacă ‘putem juca ca Inter’? ‘Putem opri Spania în aceeaşi manieră cum a făcut-o Mourinho când a eliminat Barcelona?’. Le-am spus ‘Nu’. Nu, deloc…Dar nu din cauză că aş urî acest stil, ci pentru că nu am crezut că ţara mea, naţionala mea nu ar îndrăzni şi nu ar renunţa vreodată la stilul ei spectaculos. Am spus ‘nu’ pentru că neavînd jucători mari precum cei din trecut, echipa are oricum un stil al ei. M-am înşelat. Normal, nu-i ‘spânzur’ pe toţi cei 11 jucători, dar sunt pe aproape..Nu şi-au dorit deloc mingea, posesia”, a încheiat cel care a fost de trei ori “Balonul de Aur” al lumii şi a marcat 33 de goluri în 48 de apariţii în naţionala Olandei.

Spaniei a câştigat în premieră Cupa Mondială, după ce a învins selecţionata Olandei, după prelungiri, scor 1-0 (0-0), în finala competiţiei din Africa de Sud, disputată, duminică seară, la Johannesburg. Pentru Olanda a fost cea de-a trei finală de CM ratată, după cele irosite de generaţia lui Cruyff, în 74, în faţa Germaniei, patru ani mai târziu în faţa Argentinei.

Cele mai citite

Cine câștigă și cine pierde din alegerile de duminică?

PNL-ul este cel mai evident câștigător. Prin comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare și depunerea de liste comune PNL-PSD, în mod clar, principalul beneficiar...

4 din 10 angajați folosesc în mod frecvent inteligența artificială

34,9% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs spun că folosesc în mod regulat instrumente de inteligență artificială precum ChatGPT sau Gemini în...

Autoritățile locale vor avea obligația să identifice terenurile cu ambrozie

Autoritățile locale vor fi obligate să identifice terenurile infestate cu ambrozie și să someze proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă