16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăLifestyleFoodStil frantuzesc in Romania

Stil frantuzesc in Romania

Istoria comuna a celor doua tari face ca viata cetatenilor francezi in Romania sa fie usor de armonizat. Latinitatea, arhitectura, influentele culturale comune usureaza astfel acomodarea celor care vin aici.

La ora actuala sunt circa 3600 de cetateni francezi expati inregistrati, dar numarul celor care viziteaza si indragesc tara noastra este mult mai mare.

In institutiile de invatamant din Romania se studiaza limba franceza, un fapt care faciliteaza comunicarea dintre oameni.

Pentru romani, o calatorie in Franta este o sansa extraordinara de a cunoaste o cultura bogata si fascinanta. Aceeasi surpriza incantatoare o au si cetatenii francezi cand interactioneaza cu elementele autentice romanesti.

Arhitectura marilor orase, a cladirilor, designul si decorul imprumuta foarte multe elemente din cultura franceza. In perioada interbelica foarte multi artisi si arhitecti din Franta au lucrat in Romania. Rezultatul muncii lor creative se vede astazi pe strazile din Bucuresti sau din marile orase.

Gustul pentru mobilierul frantuzesc de epoca a fost cultivat din abundenta in tara noastra. In galeriile de arta si muzeele autohtone se regasesc multe piese valoroase ce apartin unor stiluri precum Art Nouveau, Empire sau chiar Boulle. Mobilierul Tonet, din lemn curbat, se mai fabrica si azi in Romania.

Franta a reprezentat un miraj, taramul fagaduintei pentru artistii romani, de-a lungul timpului. Pictori, sculptori, muzicieni, scriitori, graficieni, actori, regizori de teatru au studiat in aceasta tara. Schimburile culturale se bucura si azi de un mare succes.

Putem vorbi despre o punte  culturala foarte solida, ce face ca cetatenii francezi sa fie intampinati cu elemente cunoscute de acasa la noi in tara.

Ritmul de viata la portile Levantului este poate diferit. Daca in marile orase totul se desfasoara dupa ritmul si rigorile stilului de viata modern, in provincie totul este mai calm, mai relaxat. Odata terminat programul de lucru sau in vacante, cetatenii francezi pot vizita multe atractii turistice de care suntem foarte mandrii.

Delta Dunarii, manastirile din Moldova, castelele medievale, peisajul variat si spectaculos, statiunile de la munte sau mare reprezinta destinatii interesante in functie de preocuparile si pasiunile fiecaruia.

Pentru cei care isi doresc sa se simta ca acasa, numai in Bucuresti sunt circa 30 de restaurante, bistrouri si patiserii frantuzesti. Numarul este mult mai mare, tinand cont ca acelasi tim de localuir se gasesc si in celelalte orase ale tarii.

La Institutul Francez functioneaza Bistrot Francez, care beneficiaza si de o terasa, unde, de la ora 9 dimineata pana la orele 22, pot fi servite produse specifice de braserie.

Viata culturala este plina de evenimente pentru cetatenii francezi care lucreaza si activeaza aici. In perioada verii se organizeaza numeroase spectacole si festivaluri in aer liber.

Muzeele, opera, galeriile de arta, teatrele, institutiile de profil au un program foarte bogat. Multe dintre ele gazduiesc expozitii si manifestari ale artistilor francezi, evenimente care s-au bucurat de un real succes.

In materie de gastronomie trebuie sa spunem ca exista locuri in care francezii pot sa beneficieze de produsele de acasa.

“Le Manoir Gastronomie si cadouri” www.lemanoir.ro aduce firme cu traditie din Franta in Romania. Vinuri, ciocolata, ceaiuri aromate, Armagnac, ierburi si arome, dulciuri rafinate construiesc atmosfera tipic pariziana  in Bucuresti.

Valorile promovate de francofonie – pacea, democratia si drepturile omului, diversitatea culturala, solidaritatea pentru dezvoltarea – si diversitatea tarilor care au in comun limba franceza, au determinat Romania sa se alature francofoniei institutionale incepand din 1991. La inceput a activat observator, apoi, din 1993, ca membru cu drepturi depline in Organizatia Internationala a Francofoniei/OIF.

Institutul Francez din Bucuresti si Centrele culturale franceze (CCF) din Cluj, Iasi si Timisoara sunt direct subordonate Ambasadei Frantei in Romania. Acestea sunt conduse de echipe franco-romane. Aliantele franceze din Brasov, Constanta, Pitesti si Ploiesti sunt, la randul lor, asociatii de drept roman, parteneri privilegiati ai Ambasadei Frantei in Romania si ai Aliantei Franceze din Paris.

Asociatiile de primire (Association d’accueil) se preocupa de familiarizarea cetatenilor francezi cu viata in Romania. Exista astfel mai multe institutii de acest gen dintre care enumeram:

Accueil francais et francophone de Bucarest, strada Biserica Amzei, nr.13-15, sector 1. Presidente Mme Martine Mussat

contact@bucarestaccueil.com, www.bucarestaccueil.com.

Union des Francais de l’ Etranger. President M. Benoit Mairand

contact@ufe.ro

www.ufe.ro

A.D.F.E. President M. David.Huysmann adfe.roumanie@gmail.com.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă