20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodSpionul Anna, noua obsesie a Rusiei (Video)

Spionul Anna, noua obsesie a Rusiei (Video)

Jurnalistul german Matthias Schepp s-a întâlnit cu Anna în Moscova, într-un mic restaurant din centrul oraşului, care are reputaţia de a fi monitorizat de agenţiile ruse de spionaj. Restaurantul Starlite este o bucăţică din America în mijlocul Moscovei. Pereţii sunt decoraţi cu pagini din revista „Life” din anii ’60 şi cu plăcuţe de înmatriculare din diverse state americane.

Anna a ales acest restaurant pentru că îi aminteşte de fosta ei viaţa. De cei patru ani palpitanţi pe care i-a petrecut în Statele Unite înainte de a fi arestată de FBI în iunie şi dată la schimb cu un spion american deţinut în Rusia.

Idolul unei naţiuni

Femeie stă într-un colţ îndepărtat al terasei, îmbrăcată cu o rochie mulată, cu faţa ascunsă sub ochelarii de soare şi o pălărie imensă de care nu se desparte niciodată când iese în oraş.

De la întorcerea Annei, Rusia a devenit obsedată de ea şi de povestea ei. Tabloidele publică număr după număr poveşti cu confesiunile foştilor ei iubiţi iar primarul din oraşul natal, Volgograd, vrea să o numească cetăţean de onoare.

Oraşul în care s-a născut a organizat şi un concurs pentru cel mai frumos cântec scris pentru Anna. Cea mai votată melodie începe cu versurile: „America spionează pe toată lumea, şi duşmanii ei nu pot dormi in pace. Îl caută pe Bin Laden, dar ce legătură are fata noastră cu el? Măinile jos de pe Anna.”

Anna Chapman a devenit un idol pentru o naţie plină de resentimente, un motiv pentru a alimenta ura ruşilor faţă de SUA. Dar, mai presus de toate, cultul închinat femeii ajută poporul rus să treacă peste reputaţia proastă pe care o au agenţiile secrete din Rusia. Oamenii condamnă aceste instituţii că sunt infectate de aceleaşi maladii care afectează întreaga ţară: nepotism, corupţie şi lăcomie.

Un exemplu reprezentativ pentru această situaţie este chiar şeful agenţiilor secrete, care se relaxează în fiecare week-end la proprietatea sa de 10.000 de metri pătraţi. El mai deţine şi un apartament în Moscova de aproximativ 600 de metri pătraţi, proprietăţi pe care nu ar putea să le întreţină cu salariul său anual de de 140.000 de euro.

Ruşii au devenit familiarizaţi cu acest tip de figuri publice după ce preşedintele lor, Dimitri Medvedev, i-a forţat pe şefii agenţiilor de spionaj să îşi declare averea.

În acest contex, Anna a ajuns să fie întruchiparea mizeriei în care se află ţara. Ea nu este un spion remarcabil, nici o creaţie a KGB-ului temut datorită eficenţei lui. Nu este un războinic, ci doar o femeie atractivă şi provocatoare. O imagine prin care poporul rus a reuşit să personalizeze atât ura faţă de americani cât şi dispreţul faţă de ipocrizia unor oameni cu funcţii de conducere din Rusia.

Un nou model de spion?

Anna refuză să povestească despre viaţa ei din America şi spune că va avea în curând propriul ei site, unde jurnaliştii vor putea găsi numele consilierilor ei de imagine.

Probabil acest răspuns a fost indicat tinerei tocmai de aceşti oameni de PR, care nu însă nu au pust stavilă mediatizării ei într-un tabloid local.

Anna a pozat pentru paginile revistei „Zhara”, publicaţie deţinută de News Media Rusia, cel mai profitabil trust rusesc de presă. Pachetul majoritar de acţiuni din cadrul acestei companii este deţinut de un asociat al prim-ministrului, Vladimir Putin.

Editorul revistei „Zhara” caracterizează fotografiile ca fiind foarte provocatoare şi promite că „ochii misterioşi ai Annei îi vor înnebuni pe bărbaţi.”

Ea spune că Chapman este spionul cu cel  mai mare sex appeal, reuşind chiar să o întreacă pe celebra Mata Hari.

Nu-i deci de mirare că analistul politic Andrei Mironov a propus înfiinţarea unui muzeu închinat lui Chapman la fosta ei şcoala. Mai mult, directorul şcolii, Tatyana Badyeshko, spune că Anna a fost cea mai promiţătoare elevă pe care a avut-o. O descrie ca pe o fată respectabilă, dar cu o sete incredibilă pentru aventură.

„Poate că acest factor a făcut-o să se implice în aceste jocuri de spionaj, dar sunt sigură că tot ce a făcut  Anna a fost din dragoste pentru patria ei”, spune  directoarea.

Există chiar şi zvonul că Anna Chapman va candida pentru un post în Parlament la alegerile de anul viitor. Chapman ar avea o şansă reală să intre în viaţa politică pentru că deputatul care reprezintă Volgograd-ul, oraşul său natal, în partidul lui Putin – Rusia Unită, este pe cale să se pensioneze. Se pare că fostul spion este considerat un înlocuitor ideal pentru această funcţie.

Arestarea

În vârstă de 28 de ani, Anna Chapman a trăit şi a lucrat în Londra timp de cinci ani, între 2001-2006, înainte de a deveni un presuspus agent secret rus. Din 2006, tânâra a  locuit în New York, unde a înfiinţat o firmă imobiliară. Natura muncii sale de spionaj nu este nici acum clară publicului. În afară de acuzarea de spionaj şi a deportării ulterioare nu există detalii concrete cu privire la orice activitate de spionaj pe care ar fi înterprins-o. Ea a fost arestată după ce un agent american sub acoperire i-a oferit un paşaport fals cu instrucţiunile de a-l da mai departe unui alt spion. Anna a luat paşaportul, dar după ce s-a consultat cu tatăl ei care era în Moscova a predat documentul la o secţie de poliţie. Totuşi, la scurt timp, ea a fost arestată de poliţia din New York.

Interviu cu Anna Chapman despre afacerea sa din SUA (CNN):

Interviu realizat cu o zi înainte de arestarea sa în SUA:

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă