21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăLifestyleFoodRomânii care au cucerit lumea Dreptului. Studenţi laureaţi într-un concurs mondial dedicat...

Românii care au cucerit lumea Dreptului. Studenţi laureaţi într-un concurs mondial dedicat viitorilor jurişti

Ei sunt cei care, în viitor, vor apăra drepturile omului. Sau care vor pleda în procese de drept internaţional. De pe acum şi-au atestat valoarea, obţinând rezultate deosebite la un concurs internaţional de prestigiu, dedicat studenţilor în Drept, ocazie cu care se imaginează un caz, un litigiu de drept internaţional. Concurenţii trebuie să-şi pregătească pledoaria, plasându-se de-o parte şi de alta a baricadei, fiind şi de partea reclamantului, dar şi a învinuitului. Anul trecut, la Pretoria, în Africa de Sud, la începutul lunii decembrie, doi studenţi români – Diana Moise şi Raul-Teodor Mazilu – de la Universitatea de Vest din Timişoara, s-au remarcat printre cei mai buni viitori jurişti din lume, în faza finală a World Human Rights Court Competition sau mai pe româneşte – un concurs mondial de simulare a unor procese axate pe drepturile omului. Cei doi români, care se află abia în anul al treilea în cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, au obţinut primul loc între competitori, la nivelul Europei Centrale şi de Est, iar la nivelul planetei – pe locul al IX-lea.

Ai noştri au devansat mari universităţi din lume

Concursul acesta, aflat deja la a patra ediţie, reprezintă un bun instrument didactic şi un prilej pentru studenţii din acest domeniu de a-şi evalua calităţile, talentul, bagajul de cunoştinţe, consideră conferenţiarul universitar doctor Valentin Constantin, de la Universitatea de Vest. “Concurăm alături de universităţi foarte mari. Studenţii noştri nu sunt cu nimic mai prejos faţă de cei străini”, spune profesorul Constantin. Poate că o universitate, precum Harvard, care are un buget anual de două miliarde de dolari, are pretenţii şi la rezultate excepţionale din partea studenţilor ei. Dar dacă la astfel de concursuri se remarcă studenţi dintr-o ţară ca România, cu un învăţământ grav subfinanţat, se poate remarca numai talentul dascălilor şi al studenţilor. Tinerii noştri au devansat, la concursul de la Pretoria, echipe ale unor universităţi cu rezonanţă din întreaga lume, precum Yale-SUA, “Sao Paolo” din Brazilia sau “Carol” din Cehia. “Am mai participat la un concurs de pledoarie, la Washington, unde studenţii noştri au câştigat. Peste puţin timp vom participa la un concurs organizat de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pentru care universitatea noastră s-a clasat între primele 16 instituţii de învăţământ superior din Europa”, adaugă profesorul Valentin Constantin.

Pledoariile din finala de la Pretoria

Competiţia desfăşurată la Pretoria a fost ca o finală de campionat mondial a viitorilor jurişti, după ce, în calificări, s-au aflat nu mai puţin de 81 de universităţi de pe tot globul, numai 16 ajungând în faza celor mai buni. Juriul a fost format din oameni cu greutate în domeniu, precum judecători ai Tribunalului Internaţional. Conform regulamentului, echipele au avut câte patru “meciuri” de disputat, două pledoarii în favoarea pârâtului, alte două pentru reclamant. Trebuia să demonstrezi astfel că, în urma pledoariei tale, eşti capabil să câştigi procesul. Iar studenţii din România au dovedit că sunt la înălţime. “Pentru tinerii noştri a fost o excelentă experienţă juridică”, spune lectorul universitar doctor Lucian Bojin, omul care s-a ocupat în mod direct de îndrumarea celor doi studenţi de la Universitatea de Vest din Timişoara, în cadrul pregătirii speciale pentru acest concurs internaţional.

Careieră afară, cu gândul acasă

I-am cunoscut, doar prin telefon, ce-i drept, şi pe laureaţii noştri – Diana şi Raul. “A fost ocazia de a vedea modalităţi diverse de predare a Dreptului în felurite universităţi din lume”, se referă Diana Moise la perioada în care s-a aflat alături de studenţi de pe toate continentele. Concursul s-a întins pe cinci zile, între 5 şi 10 decembrie 2012. “Este o rampă de lansare”, vede tânăra concursul acesta în economia viitoarei sale cariere. Mai are un an de facultate, în România, apoi se gândeşte la un master în străinătate, pentru încă doi ani, după care va mai vedea ce va fi – eventual munca în cadrul unei organizaţii internaţionale. “Dreptul internaţional şi drepturile omului reprezintă pentru mine o pasiune. Nu ştiu exact ce voi face după facultate”, sunt primele cuvinte ale lui Raul-Teodor Mazilu. Deşi se gândeşte tot la o specializare peste hotare şi apoi activitatea într-o instituţie internaţională. Este, în general, modelul urmat de mulţi alţi studenţi de excepţie de la noi, arată profesorul Valentin Constantin – master şi doctorat în străinătate, apoi o carieră tot peste hotare, la o casă de avocatură sau într-o instituţie internaţională. Specializare, da, în străinătate, dar nu uită gândul de-a se întoarce în ţară, sună de pe acum planul celor doi tineri recent premiaţi în Africa de Sud. Doi oameni care au speranţa în schimbări profunde ale României , în anii următori, astfel încât, la un moment dat, ţara să aibă cu adevărat nevoie de experienţa lor…

Cele mai citite

VIDEO Sebastian Burduja lansează un cântec împotriva lui Nicușor Dan: “Văd ruine când scot capul pe geam și Bucureștiul cum se spală în lighean”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, a plasat pe internet un cântec care-l critică pe actualul primar general, Nicușor...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Avertizare meteo pentru Pakistan. Temperaturile au atins 53 de grade Celsius

Autoritățile pakistaneze au emis luni o avertizare serioasă pentru femeile însărcinate și persoanele în vârstă, din cauza valului de căldură extremă care afectează țara....
Ultima oră
Pe aceeași temă