32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodRomani la un pas de marele pot de 9.000.000 $ la poker

Romani la un pas de marele pot de 9.000.000 $ la poker

Doi romani au fost anul acesta mai aproape ca niciodata de "marele pot" de 9 milioane de dolari care se acorda celui mai bun jucator de poker din lume. Tony Judet si Cristian Dragomir (foto) au terminat campionatul mondial (World Series of Poker – WSOP), care a avut loc intre lunile iunie si iulie in orasul american Las Vegas, pe locurile 22, respectiv 29.  Cristian Dragomir a reusit chiar sa faca spectacol in fata numarului 1 mondial, Phil Hellmuth, pe care l-a scos din minti cu jocul sau curajos. Prezenta romaneasca in elita pokerului mondial nu este intamplatoare. Multi tineri au inceput sa trateze jocul de poker ca pe o meserie adevarata. Ei merg in cazinourile din Bucuresti si din alte mari orase europene ca la serviciu si castiga sume mari de bani de pe urma jucatorilor amatori.   

 

» La editia din acest an a campionatului mondial de poker de la Las Vegas au participat 10 romani, dintre care doi s-au clasat in pozitii foarte bune, locul 22, respectiv 29, din aproape 7.000 de jucatori.

» Jucatorul Cristian Dragomir, de 30 de ani, a realizat si unul dintre momentele de spectacol ale turneului, reusind sa-l scoata din minti pe Phil Hellmuth, cel mai titrat jucator din lume.

» In Romania, ca peste tot in lume, exista oameni care isi castiga existenta din jocul de poker. Veniturile lor pot ajunge la sume impresionante obtinute pe seama jucatorilor slabi.

In fiecare an, cei mai buni jucatori de poker din lume se aduna in Las Vegas ca sa castige celebritate si foarte multi bani. Orasul american este gazda campionatului mondial de poker, cunoscut sub numele de WSOP (World Series of Poker). In acest an nu mai putin de 7.000 de jucatori din toata lumea au intrat in lupta pentru premiul de 9 milioane de dolari, care va fi ridicat de castigatorul locului 1. Dintre cei zece romani care au mers vara aceasta in Las Vegas si au visat la "marele pot", doi au fost foarte aproape sa-l inhate. Este vorba despre Tony Judet, care a fost eliminat din turneu de pe pozitia a 22-a, si de Cristian Dragomir, care a atins locul 29. Marea finala WSOP, in care se vor infrunta cei noua jucatori ramasi in competitie, va avea loc in luna noiembrie tot in Las Vegas.

Visul jucatorului de poker
Intors in tara acum doua zile, Cristian Dragomir povesteste despre maratonul de Texas Hold’em (varianta de poker) din cazinoul Rio din Las Vegas – care a durat sase zile – ca despre una dintre cele mai tari experiente din viata lui.

"Romania libera": Cum ai ajuns sa participi la WSOP?
Cristi Dragomir: Am castigat un turneu pe internet organizat de cel mai mare site din lume, Poker Stars, si premiul a reprezentat intrarea de 10 mii de dolari la WSOP. Tot ce trebuia sa fac era sa port o sapca pe care sa fie scris numele site-ului. Am semnat un contract cu ei, pe care, evident, nu l-am citit, in care se spunea ca, daca voi aparea la televizor, voi mai primi niste bani. In doua zile am ajuns la mese de joc care au fost televizate, asa ca m-am trezit ca mi-au mai dat inca 27 de mii de dolari.

Acolo s-au adunat cei mai mari jucatori din lume. Te-ai intalnit cu ei?
C.D.: In ziua a cincea a turneului am jucat cu Mike Matusow, caruia i se spune Mouth – "gura" (n.r. – 3 milioane de dolari castigate in turneele WSOP), apoi cu Cris Jesus Ferguson (n.r. – 5,3 milioane de dolari castigati). Cand a venit Ferguson la masa de joc, chiar am rugat un prieten
sa-mi faca o poza cu el. Pana sa-mi faca poza l-am scos din joc, i-am luat fisele, asa ca omul a plecat de la masa.

Cel mai tare episod a fost acela cu numarul 1 mondial, Phil Hellmuth…

C.D.: Da. Lucrurile s-au intamplat asa: terminasem ziua a patra de turneu pe locul trei, aveam cam doua milioane de fise, eram deja un jucator important, astfel incat in ziua a cincea organizatorii m-au pus sa joc la una dintre mesele cu public, care erau si televizate de canalul ESPN.
Helmuth a venit la masa noastra la sfarsitul zilei, publicul incepuse sa aclame, era isterie. La un moment dat aveam in mana un 10 si un 4 de caro, dar, cu toate acestea, am marit miza.
Toti ceilalti jucatori s-au aruncat, dar Helmuth a inceput sa faca un show penibil, a inceput sa strige in sala ca doar daca am in mana doi asi sunt mai bun ca el. De fapt, voia sa lase sa se inteleaga ca el ar avea doi popi in mana.
Regulile turneului spun ca nu ai voie sa strigi ce carti ai, dar lui i se permitea acest lucru pentru ca era vedeta. A marit miza cu inca 175 de mii de fise. Eu mi-am dat seama ca nu are in mana cartea buna pe care zicea ca o are, asa ca l-am platit, apoi am cerut inca 300 de mii de fise, iar Helmuth s-a speriat si a aruncat cartile.
Atunci Mike Matusow, care era si el la masa, a strigat: "Show the bluff!" ("Arata cacealmaua!"). Am aratat cartile: un zece si un patru. Publicul a explodat, a inceput sa rada, oamenii m-au aplaudat pe mine. Ce nu stia Helmuth, dar stia publicul, era faptul ca in ziua respectiva castigasem a treia oara cu zece si patru in mana, o carte foarte slaba in poker, cu care multi, de regula, nu joaca. De aceea oamenii erau entuziasmati. Helmuth insa s-a suparat rau, era si televiziunea acolo, si a inceput sa strige la mine ca sunt cel mai prost jucator din istorie, ca-mi bat joc de acest eveniment etc. Nu i-am raspuns, dar a continuat, pentru ca a vazut ca romanii din public strigau "Cristi, Cristi" si a zis: "Cum poate acest idiot sa aiba si fani?". In fine, pana la urma a intervenit managerul salii si Helmuth si-a cerut scuze. De altfel, el a iesit inaintea mea din turneu.

Probleme cu femeile
Cum ai fost eliminat?
C.D.: Cred ca am picat fizic si psihic. Jucam in fiecare zi 10-12 ore. si apoi s-a mai intamplat ceva. Eu nu pot juca cu femeile. Nu pot sa le citesc, mi se pare ca nu au nici o logica in joc. In a sasea zi m-am nimerit la masa de joc cu o americanca, Tiffany Michelle.
Mi-a luat 6 milioane de fise in total. Cred si acum ca, daca nu era ea, intram in finala. Nu a fost o jucatoare buna, pentru ca dupa ce m-a terminat pe mine a iesit foarte repede si ea din turneu.

Cu cati bani te-ai intors acasa?
C.D.: Pentru locul 29 am primit 193 de mii de dolari, din care statul american
mi-a luat ca impozit 55 de mii de dolari. Apoi, si cheltuielile la Las Vegas au fost mari, ca doar ne place viata, deci m-am intors acasa cu aproximativ 100 de mii de dolari. In scurt timp o sa plec la Barcelona, la campionatul european, si sper ca in curand sa primesc sponsorizari ca sa particip la turnee. Visul oricarui jucator este sa nu joace poker ca sa fie platit, ci sa fie platit sa joace poker.

Te-ai stabili in Las Vegas? Crezi ca ai putea trai acolo?

C.D.: In Las Vegas exista multi oameni care joaca poker ca sa se intretina. Este greu sa le iei banii. De pilda, eu la Texas Hold’em am fost pierzator cand am mai jucat in cazinouri in afara turneului.

38 de ani de WSOP
Campionatul mondial de poker (WSOP – The World Series of Poker) este cel mai mare turneu de acest fel din lume. Are loc anual in Las Vegas, iar din 2007 este impartit in 55 de turnee care acopera mai multe variante de poker. In ultimii ani se joaca mai ales Texas Hold’em, Omaha Hold’em si Seven Card Stud. Prima editie a avut loc in 1970, la Hotel&Casino Holiday din Reno, SUA. Primul campion mondial de poker a fost ales Johnny Moss, care a primit drept premiu o cupa de argint. Printre castigatorii de turnee WSOP s-au numarat si actorul si cantaretul francez Patrick Bruel, jucatorul danez de fotbal Jan Vang Sørensen sau actrita americana Jennifer Tilly (in 2005). In 1998 campion mondial a devenit Daniel Negreanu, canadian de origine romana, unul dintre cei mai apreciati jucatori de poker din lume. In acest moment, cel mai titrat jucator WSOP este Phil Helmuth, care a castigat de-a lungul anilor 11 turnee.

 

Bani
Rechinii cazinourilor

Daca pentru multi pokerul este un viciu, exista oameni care isi castiga existenta din acest joc. In tara noastra sunt mai multi jucatori foarte buni. Printre acestia se numara Cristian Dragomir, Tony Judet, Mihai Manole si altii. In afara de participarea la turneele organizate in Europa sau America, ei joaca de regula in cazinourile bucurestene si traiasc efectiv din veniturile obtinute din poker pe seama multor jucatori slabi, numiti "fish".

 

Cristian Dragomir a inceput sa joace mai intai pe internet, in turnee freeroll (turnee in care se intra in joc pe gratis, iar castigatorii primesc sume modice). "Primul castig a fost de 1 dolar si 87 de centi. Apoi am mai participat la un concurs si am castigat 15 dolari. Cu banii astia am intrat la un turneu pe bani si am castigat 200 de dolari si, uite asa, din aproape in aproape, am ajuns sa adun in medie intre 2.000 si 3.000 de dolari pe luna. Prima data am jucat in cazinou cand s-a deschis o masa de poker pe care puteam sa mi-o permit, cu blind-uri (n.r. – mize fortate care se pun inainte de impartirea cartilor) de 25.000 si 50.000 de lei. Acum joc fara sa-mi mai pese de miza", spune Cristian Dragomir. Veniturile obtinute in 2006 de Dragomir s-au ridicat la 50.000 – 60.000 de euro. Acum jucatorul spune ca de la inceputul lui 2008 a castigat 200.000 de dolari. Pana la sfarsitul anului se poate intampla insa orice.

Texas Hold’em
» Mai multe jocuri, o singura miza: banii

Exista mai multe tipuri de poker care se joaca in lume, dar in cazinouri cele mai populare sunt Texas Hold’em si Omaha. Regulile de joc difera pentru fiecare varianta in parte. Texas Hold’em se joaca doar cu doua carti in mana pentru fiecare partener si alte trei sunt puse pe masa, cu fata in sus (acestea sunt denumite si "flop" si apartin tuturor jucatorilor).

Se pariaza in etape, iar dealerul mai asaza pe masa inca doua carti. Jucatorii incearca sa combine o carte, doua sau nici una din mana cu cele cinci de jos. Omaha seamana foarte mult cu Texas Hold’em, dar una dintre diferente consta in faptul ca fiecare jucator primeste in mana patru carti. In plus, partenerii incearca sa combine doua carti (neaparat doua) din mana cu trei din cele cinci de pe masa. (Sursa: www.holdem.ro)

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Robert Cazanciuc a lansat o carte despre Constituție pentru copii și tineri

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc şi-a exprimat speranţa, sâmbătă, la lansarea volumului său "Constituţia pentru copii şi tineri… de toate vârstele", că acesta va crea...

Alegeri istorice în Mexic. O femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția de președinte

Pe 2 iunie, mexicanii își vor alege viitorul președinte într-o cursă istorică în care o femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția supremă,...

Evenimente de Ziua Copilului în București

Numeroase evenimente au fost pregătite pentru copii, în Bucureşti, cu ocazia zilei de 1 Iunie, printre care "Porţi deschise" la Camera Deputaţilor, o nouă...
Ultima oră
Pe aceeași temă