24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăLifestyleFoodProiectul Avatar vizează nemurirea

Proiectul Avatar vizează nemurirea

„Iniţiativa 2045″ este numele de cod al proiectului unui miliardar rus, susţinut de Dalai Lama, care constă în obţinerea imortalităţii cibernetice.

 

În 2045 vom fi nemuritori, promite un miliardar rus care a început să caute sponsorizare pentru realizarea acestei misiuni, considerată imposibilă. O tentativă ambiţioasă de a atinge viaţa veşnică stocând spiritele nostre pe avataruri holografice. Termen final: 2045!

„Proiectul Avatar” prevede oferirea nemuririi prin transplantarea creierului nostru în corpuri robotizate şi apoi în holograme. Miliardarul rus Dmitri Iţkov, aflat la originea acestui proiect, s-a adresat deja celor 1.531 de miliardari aflaţi pe lista Forbes în scopul colaborării pentru finanţa­rea cercetărilor, iar Dalai Lama a binecuvântat această cauză. El a deschis şi un birou la San Francisco pentru a veghea la progresele proiectului. Numele de cod al proiectului este o referire explicită la filmul lui James Cameron în care spiritele umane controlează un avatar prin intermediul unui dispozitiv cibernetic.

Nemurirea a fost dintotdeauna un vis al omenirii şi proiectul rus „Iniţiativa 2045″ este un exemplu. Dmitri Iţkov a declarat că  30 de oameni de ştiinţă au început cercetările cu scopul ca în intervalul de zece ani să se efectueze transplantarea unui creier uman în corpul unui robot.  Potrivit site-ului web al proiectului, „obiectivele principale sunt următoarele – crearea unei noi viziuni de dezvoltare umană, realizarea posibilităţii extensiei radicale a vieţii omului datorită tehnologiei cibernetice, precum şi crearea unei noi culturi asociată acestor tehnologii”. Miliardarul rus inten­ţio­nează să „elibereze omenirea de boli, de bătrâneţe şi de moarte”.

Patru etape

Pentru un avatar perfect, proiectul se va derula în patru etape, de la Avatar A la Avatar D.

Din 2015-2020, obiectivul este de a avea o copie robotică a unui corp uman controlat de la dis­tanţă de creier (BCI-Brain Computer Interface).

În 2025, proiectul vizează crearea unui avatar în care creierul uman să fie transplantat la finele vieţii subiectului. În 2035, echipa speră să fie încheiată dezvoltarea unui avatar cu un creier artificial în care este trans­­ferată o personalitate uma­­nă, la sfârşitul vieţii. Ultima etapă, Avatar D, între 2040-2045, trebuie să aibă pusă la punct o hologramă integrală, deci un avatar, care va avea toate trăsăturile, caracteristicile şi personalităţile omologilor lor umani.

Termenul avatar îşi are originea în India, sensul fiind de încarnare (sub formă de animal, om etc.) a unui zeu hindus şi de descindere divină pe Terra pentru salvarea lumii aflată şi în dezordine cosmică din cauza demonilor,  duşmanilor zeilor. În general, avatarurile sau încarnările sunt cele ale zeului Vishnu, dar în mitologia populară şi clasică se găsesc şi avatarurile zeului Shiva sau Brahma şi ale altor divinităţi, coborâte printre creaturile terestre.

De la finele secolului al XIX-lea, avatar se foloseşte şi în sens figurat. Cum ar fi transformarea, metamorfoza care  intervine în evoluţia unei fiinţe.

Fără reguli

Ne apropiem de momentul în care calculatoarele vor deveni nu numai inteligente, ci mult mai inteligente decât noi, oamenii. Când se va produce, umanitatea – corpurile noastre, spiritele, civilizaţia – va fi transformată total şi pentru totdeauna. Revista The Times consacra anul trecut un amplu articol acestei transformări radicale de viitor şi acestei teze cunoscută sub numele de singularitate. Cuvântul singularitate a fost preluat din astrofizică şi descrie un punct din spaţiu-timp, de exemplu o gaură neagră, unde regulile fizicii obişnuite nu se mai aplică. Teoria singularităţii aplicată speciei umane, care va transcende corpul şi spiritul ei, este susţinută de Ray Kurzweil, considerat unul dintre geniile ştiinţifice ale vremurilor noastre. Wall Street Journal îl descrie drept un „geniu necruţător” şi o „maşină de gândit”. La impulsul său, a fost fondată Universitatea Singularităţii, găzduită de NASA. Unul dintre principalii sponsori este Google.

Totul pleacă de la constatarea că ordinatoarele sun din ce în ce mai rapide şi mai puternice, ceea ce înseamnă că la un moment dat vor fi capabile să facă lucruri comparabile inteligenţei umane. Această putere şi această viteză  vor  emula tot ce avem în creier, inclusiv conştiinţa, adică nu doar să calculeze ultrarapid sau să compună muzică, ci şi să conducă maşini, să scrie cărţi, să ia decizii etice, să aprecieze calitatea unei picturi…

Dacă admitem şi înţelegem această perspectivă, despre  care celebri oameni de ştiinţă sunt convinşi că este iminentă, atunci totul devine posibil. Este imposibil să prezicem comportamentul acestor inteligenţe supraumane cu care noi, oamenii, va trebui ca într-o zi să împărţim planeta. Teoriile nu lipsesc. Poate că vom fuziona cu aceste maşini şi vom deveni cyborgi superin­teligenţi. Poate că inteligenţa artificială ne va permite prelungirea vieţii spre infinit. Poate că vom deveni spirite pure şi vom trăi în interiorul acestor maşini. Poate că ordinatoarele se vor întoarce contra creatorilor lor şi vor anihila umanitatea. Toate teoriile au un lucru în comun: transformarea speciei noastre în ceva care nu va mai fi niciodată umanitatea pe care o cunoaştem astăzi, în 2012.  

Cele mai citite

INCREDIBIL. 35.000.000 de euro un kilometru de autostradă București-Brașov

La propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Guvernul a adoptat recent o investiție exorbitantă pentru „ciotul” de 5,18 km ai tronsonului Cristian-Codlea...

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat...

VIDEO. Neil Lennon, primele declarații după ce a preluat banca tehnică a Rapidului

Neil Lennon, noul antrenor al Rapidului, a susținut astăzi prima conferință de presă de la instalarea pe banca tehnică a giuleștenilor. Nord-irlandezul a afirmat...
Ultima oră
Pe aceeași temă