18.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăLifestyleFoodPoftiţi la fondue!

Poftiţi la fondue!

Ce să vizitaţi în Elveţia? Vizitaţi toată Elveţia dacă puteţi pentru că orice colţ vă va încânta şi vă va fermeca. Puteţi ajunge acolo cu avionul (la Zürich, Geneva, St. Gallen-Altenrhein, Lugano, Basel sau Berna), cu trenul sau maşina. Calătoria cu trenul trebuie să fie în mod special spectaculoasă datorită peisajelor şi multitudinii tunelurilor care străpung munţii elveţieni. De exemplu tunelul Gotthard a fost inaugurat în 1882 şi era la vremea aceea cea mai uşoară cale de a traversa Alpii dintre Italia şi Europa de Vest. În prezent se construieşte Noua Cale Ferată Transversală Alpină (NEAT) care urmează să uşureze şi mai mult transportul dintre Europa de nord şi cea de sud. Finalizarea ei e aşteptată în jurul anului 2015. Mersul cu trenul este preferabil celui în autoturism şi datorită aglomeraţiei de pe autostrăzile elveţiene. Nu uitaţi atunci când călătoriţi prin Elveţia că această ţară este un punct important de trecere între nord şi sud, între est şi vest şi e foarte probabil ca în weekend sau în perioada vacanţelor să aveţi aceeaşi idee genială ca multe ale zeci de mii de turişti: aceea de a traversa ţara cu maşina.

În ceea ce priveşte mâncarea desigur că şi la ei se aplică zicala românească: câte bordeie atâtea obicee. Probabil fiecare canton sau comună mai mare se laudă cu o mâncare deosebită făcută numai şi numai acolo. Pot însă să vă atrag atenţia asupra ofertei variate de produse bio, asupra ciocolatei de calitate – toate micile oraşe au ,,Chocolatiers” care prepară specialităţi după propriile reţete – şi asupra brânzeturilor excelente, multe din ele absente de pe piaţa românească (noi am auzit cu siguranţă de brânza Emmentaler deşi nu toate variantele din comerţ sunt de provenienţă elveţiană). Dacă tot vorbim despre brânză, unul din felurile de mâncare tradiţionale apreciate aici este crema de brânză fondue – un amestec rafinat de brânzeturi topite, care se mănâncă calde cu pâine. Secretul unui fondue reuşit stă în amestecul inspirat al brânzeturilor, desigur o tehnică locală pe care mă tem că n-o v-om afla prea curând. În restaurantele elveţiene veţi întâlni şi multe produse din bucătăria italiană cu care sunteţi obişnuiţi deja: paste şi pizza. Cât despre vinurile elveţiene eh, se spune că felul în care sunt făcute e unul dintre cele mai bine păstrate secrete din ţară.

Cele mai citite

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei îndeamnă băncile italiene să plece din Rusia

Băncile italiene trebuie să pună punct afacerilor pe care le derulează în Rusia, pentru că rămânerea în această ţară creează o "problemă de reputaţie",...

Consiliul Concurenței dorește o liberalizare a pieței de taximetrie

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie, soluţia fiind, pe de o parte, întărirea reglementării pe zona de transport alternativ, iar pe...

Marea Britanie ia partea Israelului după decizia CIJ referitoare la aslatul asupra Rafah

Guvernul britanic a criticat Curtea Internațională de Justiție(CIJ) pentru că a ordonat Israelului să oprească imediat asaltul militar asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă