20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăLifestyleFoodMeseriasii de sub sutana

Meseriasii de sub sutana

Carierele laice abandonate de ierarhii Bisericii au ramas in umbra sutanelor. Unii s-au dedicat studiilor teologice intreaga viata, altii au avut revelatii pe parcurs. Ortodocsii au avut libertatea de a alege teologia si in timpul regimului comunist, in timp ce greco-catolicii au studiat in catacombe.

Mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, si-a inceput studiile la Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca, pe care, insa, a abandonat-o dupa cativa ani. La fel s-a intamplat si cu studiul muzicii instrumentale, pe care Valeriu Anania (devenit Bartolomeu la calugarire) a decis sa o abandoneze in favoarea Teologiei, facultate pe care a absolvit-o in 1948, la Sibiu.
Valeriu Anania s-a remarcat in timpul grevelor studentesti din 1946, cand a detinut functia de lider al studentilor din centrul universitar Cluj. Ulterior, a ocupat posturile de inspector pentru invatamantul religios, redactor la diverse publicatii, director de editura si scriitor. Intre 1965-1976, dupa ce a fost eliberat din detentie, acesta a activat in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada ca director de Cancelarie. Ion Mihai Pacepa a dezvaluit, in cartea sa “Orizonturi rosii”, ca Bartolomeu Anania ar fi indeplinit in perioada sederii pe continentul american si meseria de spion in favoarea Securitatii.

Ar fi ajuns artisti, medici veterinari sau constructori

Inalt Preasfintitul Andrei Andreicut, arhiepiscop de Alba Iulia, a optat in tinerete pentru Facultatea de Constructii Cai Ferate din Bucuresti. Tot o facultate cu profil real a absolvit si episcopul Ioan al Covasnei si Harghitei. Acesta a ales Facultatea de Instalatii si Automatizari din Bucuresti, iar dupa 1990 a facut studii teologice in tara si strainatate.
Paisie Lugojanul a terminat Facultatea de Medicina Veterinara si s-a inscris imediat la Teologie, facultate pe care a absolvit-o in 2001. A parcurs rapid treptele ierarhiei si a fost numit episcop anul trecut. Arhiepiscopul Pimen al Sucevei si Radautilor ar fi dorit o cariera umanista si a frecventat Institutul de Arte Plastice din Bucuresti. A abandonat, insa, arta pentru cele sfinte.

Greco-catolicii, teologi in clandestinitate

In timp ce multi dintre ierarhii ortodocsi au reusit sa isi desavarseasca formatia intelectuala si duhovniceasca in tara si in strainatate inca de pe vremea regimului comunist, prelatii greco-catolici au fost condamnati la o viata dubla. In 1948, regimul comunist a dispus desfiintarea Bisericii Romane Unite (Greco-Catolica) si confiscarea tuturor proprietatilor sale. Ierarhia a fost aruncata in puscariile comuniste, iar patrimoniul a fost trecut in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane.
Dupa amnistia generala a detinutilor politici din 1964, episcopii si preotii supravietuitori ai gherilelor comuniste au inceput sa recladeasca, in catacombe, ierarhia greco-catolica. Paralel cu studiile laice pe care le urmau in mod oficial, in clandestinitate, viitori clerici greco-catolici studiau teologia indrumati de ierarhii supravietuitori si erau ordinati preoti in secret. Dupa caderea regimului comunist, ierarhii greco-catolici si-au oficializat “diplomele” obtinute in clandestinitate prin studii teologice realizate in special la Roma.

Din fabrici si uzine la universitati straine

Episcopul de Oradea, Virgil Bercea, decan al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, a urmat cursurile Facultatii de Agronomie in capitala Ardealului intre 1977-1981. In perioada studentiei el a frecventat in clandestinitate cursuri de teologie, sub indrumarea viitorul Cardinal Alexandru Todea, care l-a sfintit preot in anul 1982. Dupa 1990, Preasfintitul Virgil Bercea a urmat studii teologice la Universitatea Urbaniana din Roma.
Florentin Crihalmeanu, episcop de Cluj-Gherla, a absolvit sectia de Tehnologie a constructiilor de masini din cadrul fostului Institut Politehnic din Cluj. El a fost repartizat in 1984, anul absolvirii facultatii, la Intreprinderea de Utilaj Tehnologic Bistrita si mai apoi a fost detasat la “Tehnofrig” Cluj-Napoca, unde a lucrat pana in 1990.
Mentorul viitorului episcop a fost preotul Pantilimon Astelean, cu care a studiat in secret teologia din 1986. In 1990, Crihalmeanu a fost sfintit preot, iar in 1996 este consacrat episcop. A urmat la seral cursurile Institutului Teologic Greco-Catolic “Sfantul Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca pe care le-a continuat cu Colegiul “Pio Romeno” si Universitatea Pontificala Urbaniana din Roma.

Cele mai citite

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă