13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăLifestyleFoodFortus Iasi, un deces de 81 milioane lei

Fortus Iasi, un deces de 81 milioane lei

Cunoscut mai bine sub numele de Combinatul de Utilaj Greu, Fortus Iasi este de mai multi ani intr-o agonie plina de zbateri. Datoriile bugetare de aproximativ 81 milioane lei noi reprezinta doar jumatate din totalul sumelor pe care combinatul iesean le are de achitat creditorilor. Rand pe rand, furnizorii combinatului Fortus au sistat aprovizionarea cu diverse utilitati. Lovitura de gratie pare insa ca va fi data de reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. La inceputul acestei luni, responsabilii locali ai Directiei Finantelor Publice Iasi au anuntat sec ca in perioada urmatoare vor trece la executarea activelor sechestrate de la fostul combinat de utilaj greu. Singurii care nu au parut din cale-afara de ingrijorati de anuntul facut de Fisc au fost chiar managerii de la Fortus, care, in acel moment, au declarat ca demersul este o procedura fireasca, dar care va dura destul de mult, avand in vedere faptul ca inspectorii abia verifica starea halelor pe care este pus sechestru si ca, pana la momentul in care vor fi vandute, va mai trece ceva timp.
In acest rastimp, Fortus este in cautarea unei linii de credit de aproximativ doua milioane lei noi, adica de aproximativ patru ori mai putin decat pierderile operationale inregistrate de societate doar in primul trimestru al anului.
In prezent, potrivit ultimei raportari a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Forstus Iasi are de platit 304.608 lei noi in contul datoriei la bugetul de stat, alte 65.816.248 lei la bugetul asigurarilor sociale de stat, 8.888.025 lei datorii la fondul de somaj si alte 5.853.673 lei datorii la bugetul asigurarilor de sanatate. Daca privim raportarile datoriilor Fortus in timp, se poate lesne constata ca societatea ieseana a reusit sa plateasca doar o mica parte din restantele la bugetul de stat (cifrate initial la peste 1,22 milioane lei noi). In rest, statul roman nu a reusit sa recupereze nimic, chiar daca Fortus apare de mai mult timp in raportarile Fiscului ca fiind in procedura de executare silita.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă