21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO. Explozii, sânge, durere şi TEROARE la LONDRA. Zece ani de la...

FOTO. Explozii, sânge, durere şi TEROARE la LONDRA. Zece ani de la atentatele Al Qaeda

7 iulie 2005 putea fi o zi obişnuită la Londra.

Dar puţin înainte de ora 9 dimineaţa, într-un moment când oamenii mergeau spre serviciu, a început teroarea.

Patru bombe, purtate în rucsaci de terorişti sinucigaşi, au explodat în mai puţin de o oră în reţeaua de transport public. Trei dintre bombe au distrus vagoanele metroului londonez, iar cea de-a patra a aruncat  în aer un autobuz. Prima explozie s-a produs la metrou, la ora 8,51, iar ultima – într-un autobuz cu etaj, la ora 9,47.

Atentatele s-au înregistrat în prima zi a summit-ului G8, găzduit de Marea Britanie la Gleneagles (Scoţia). Aceasta a fost, în opinia anchetatorilor, cea mai probabilă explicaţie a alegerii zilei de 7 iulie pentru comiterea atentatelor.

Pe de altă parte, ora detonării bombelor a fost aleasă astfel încât mijloacele de transport să fie cât mai aglomerate, pentru a genera cât mai multe victime.

Exploziile s-au soldat cu 38 de morţi (inclusiv cei patru terorişti sinucigaşi) şi cu peste 700 de răniţi.

Premierul Tony Blair a descris atacurile ca fiind “barbare”. “Determinarea noastră de a ne apăra valorile și stilul nostru de viață este mai mare ca determinarea lor de a cauza moarte și distrugere unor oameni nevinovați, în dorința de a impune extremismul în lume”, a subliniat şeful Guvernului britanic. Premierul a părăsit lucrările summit-ului G8 de la Gleneagles şi a revenit la Londra. Lucrările G8 au continuat în absenţa lui.

Citește și: 7 iulie în istorie: Nava extraterestră de la Roswell. Anglia, sub bombele teroriştilor Al Qaeda

În aceeaşi zi, media internaţională a semnalat apariţia unor revendicări ale atentatelor, din partea unei organizaţii islamiste. Semnatarul mesajelor era o grupare necunoscută până la acel moment: “Organizația secretă a jihadului al Qaeda în Europa”.

Iată textul mesajului de revendicare, conform traducerii BBC:

În numele lui Allah, cel milostiv, cel milos, domnească pacea peste neobositul și neînfricatul, Profetul Muhammad, pacea Domnului domnească peste el.

Națiunii islamice și națiunii arabe: Bucurați-vă, căci a venit vremea răzbunării pentru guvernul zionist cruciat britanic, ca răsplată pentru masacrele pe care Marea Britanie le comite în Irak și Afganistan. Eroici mujahedini au dus la bun sfârșit binecuvântatul atac la Londra. Marea Britanie arde acum de furie, teroare și panică în sferturile sale nordic, sudic, estic și vestic.

Am avertizat în repetate rânduri guvernul și poporul britanic. Ne-am respectat promisiunea și am pus la cale un slăvit atac militar în Marea Britanie după ce mujahedinii noștri au depus eforturi înverșunate de-a lungul unei mari perioade de timp, pentru a asigura succesul atentatelor.

Continuăm să avertizăm guvernele Danemarcei și Italiei și toate celălalte guverne cruciate de faptul că vor fi pedepsite în același fel dacă nu își retrag trupele din Irak și Afganistan. Cel ce avertizează e scuzat.

Allah spune:

 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

“Dacă voi Îl veți sprijini pe Allah, vă va sprijini și El pe voi și va întări picioarele voastre”  (citat din Coran).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...
Ultima oră
Pe aceeași temă