22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăLifestyleFoodDEZBATERILE RL: Papahagi, despre construcţia dreptei în România

DEZBATERILE RL: Papahagi, despre construcţia dreptei în România

În ediţia din 7 august Floare Comşea discută despre viitorul dreptei româneşti, despre alternativele pe care le oferă forţele politice de dreapta la guvernarea USL, şi despre problemele care marchează scena politică românească la ora actuală. Adrian Papahagi, membru fondator al Partidului Mişcarea Populară vine la “Dezbaterile RL” pentru a discuta despre aceste teme de interes major.

Adrian Papahagi, lect. dr. la Facultatea de Litere, Univ. Babeş-Bolyai, Cluj, are o bogată experienţă în domeniul literelor. Dr. în filologie medievală la Univ. Sorbona (Paris IV)  a predat la Sorbona, Institutul Catolic din Paris, Univ. Paris VII. Printre funcţiile politice se numără cea de vicepreşedinte al Fundaţiei Creştin-Democrate sau de membru fondator al Partidului Mişcarea Populară. A publicat mai multe cărţi, printre care: Boethiana mediaevalia (Zeta Books, 2010); ABC-Darul creştin-democraţiei (Curtea Veche, 2012); Vocabularul cărţii manuscrise (coord.; Ed Academiei, 2013).

Floare Comşea analizează alături de invitaţii săi, oameni de afaceri sau persoane publice importante, subiectele momentului din domenii precum economic, social sau politic. Urmăreşte emisiunea radio online “Dezbaterile României libere” pe romanialibera.ro şi radiolynx.ro în fiecare miercuri între orele 13.00-14.00.

Cele mai importante declaraţii din ediţia din 7 august

Radiografia scenei politice

Papahagi face o radiografie a scenei politice româneşti. “S-a încercat după 90’ să se constituie o dreaptă în România. Am văzut unde a ajuns PNL, în această îmbrăţişare sinucigaşă cu PSD. PNŢCD nu a reuşit să redevină un partid important în România şi actualmente încearcă să se reinventeze. PDL a încercat să devină un adevărat partid popular. Din păcate şi acest partid, din care am făcut foarte efemer parte, a dovedit că are mari dificultăţi să se rupă de moştenirea sa FSN-istă.”

Papahagi spune că pe fondul acestui declin au înflorit noile partide, precum Forţa Civică sau Noua Republică. El mai crede că faptul pentru care aceste tinere partide “nu au reuşit încă să decoleze” îl reprezintă criza de personal şi greutatea cu care atrag personalităţi. Totuşi Paphagi consideră că sunt conduse de oameni admirabili.

”Ei bine, ăsta este peisajul: un PNL istoric, partid de dreapta, devenit de stânga, un PDL, din păcate în derivă…” Paphagi spune că viitorul partid, Mişcarea Populară, este ceva ce îi lipseşte dreptei româneşti.

“Eu am spus mereu că pe dreapta există două component majore. Una ar fi valorile şi cred că la nivel de valori PDL a încercat ce s-a putut. Mulţi dintre membrii PDL au fost oameni de dreapta, dar întregul partid s-a convertit greu la ceea ce înseamnă dreapta, adică: libertate, responsabilitate, inclusive în actul public de administrare, valori clare capitaliste. Aceste valori există şi în Mişcarea Populară şi în Forţa Civică şi în Noua Republică şi în mare măsură, în PDL. A doua problemă sunt oamenii. Oameni buni există în toate aceste partied. Şi atunci se pune întrebarea: ce lipseşte? Ceea ce lipseşte este leadershipul.”

Măsurile populiste ale actualului guvern

Papahagi spune că măsuri populiste de genul alocaţie de 40 lei, tva la pâine de 9% nu sunt altceva decât praf în ochi. El crede că astfel de măsuri reprezintă o formă de mită electoral, înghiţită de oamenii săraci, care de cele mai multe ori nu au simţul civic.

De asemeni în emisiune este criticată şi măsura guvernului potrivit căreia “un soţ înstărit” ar urma să plătească pentru soţie, dacă este casnică, contribuţiile sociale. “Aici este vorba despre reţeta clasică a stângii, taxe şi impozite mari, care până la urmă nu aduc bani mulţi. Majoritatea acestor bani se risipesc în ineficienţa statului.”

Învăţământul care produce şomeri cu diplomă

Papahagi crede că ar trebui încurajată şcoala profesională, ca soluţie la ineficienţa unui sistem de învăţământ care produce pe bandă rulantă tineri şomeri cu diplomă universitară. El dă vina pentru situaţia aceasta pe guvernările PSD.

Papahagi, care are un doctorat la Sorbona, spune că nu toată lumea trebuie să aibă un astfel de doctorat. “Nicio meserie nu este de dispreţuit.” El consideră că este mult mai onest ca un tânăr care nu are aptitudini teoretice, dar care are diverse îndemânări, să practice o meserie, mai întâi ca ucenic şi iată, ca la 18 ani să poată să fie instalator, să poată să fie zugrav, frizer, croitor, să poată să fie mecanic auto… “Să poată câştiga un ban cinstit, să-şi poată cumpăra o casă, în rate, să poată să-şi facă o familie, nu să aştepte în şomaj sau în munci precare până la 30 de ani.”

Cu privire la competiţia în sistemul universitar românesc Papahagi spune că sistemul de la noi suferă de o anchiloză. “Multă vreme au fost promovaţi oameni pe criteria străine meritului. Asta nu înseamnă că este profund opac, nu înseamnă că un tânăr de calitate nu-şi croieşte un drum.”

Din experienţa pe care a avut-o ca professor în străinătate spune că nu este împământenită ideea copiatului, în timp ce în România “trebuie să faci poliţie la examene.”

„Diferenţele majore între sistemul nostru şi cele din Vest încep de la nivelul de cercetare în sus, până la licenţă nu sunt diferenţe mari. Stăm mai prost în ceea ce priveşte promovarea tinerilor, dar nu mult mai prost. De pildă în Italia există un sistem feudal feroce, în care promovează doar cei care sunt protejaţii unui profesor, sau chiar amante… În Franţa există iar un sistem, în care deşi există competiţii deschise nu intră în învăţământul superior dacă nu eşti într-un astfel de mediu. Adică posturile se scot iar cu adresă. În mediul anglo-american situaţia este mai bună, însă şi acolo… e mai formalizată şi recrutarea oamenilor.”

Mişcarea Populară, noua forţă de dreapta

Despre Mişcarea Populară, partid girat de preşedintele Traian Băsescu, spune că este un partid tânăr, care a pornit cu cinci membri fondatori. “Eugen Tomac, un om chiar mai tânăr decât mine – are 32 de ani -, ales foarte bine în diaspora, uitaţi, un om care a venit de jos, dintr-un sat din Ucraina şi a ajuns deputat în Parlamentul României, reprezentant al Românilor de peste Prut; Teodor Baconschi, care a avut o carieră de 15 ani în diplomaţie şi a contribuit prin aducerea papei Ioan Paul a II-lea în România la integrarea noastră în UE, un cercetător admirabil; este Dragoş Ciuparu, un om care s-a ocupat de cel mai interesant proiect de cercetare din România, laserul de la Măgurele. Deci suntem o mână de oameni de bună calitate.”

În încheiere Papahagi spune că în legătură cu perioadele electorale care vor urma anul viitor Mişcarea Populară va colabora cu celelalte partied de dreapta, cum este PDL.

În ceea ce-I priveşte pe tinerii din ziua de azi spune că “Totul este să nu fii dezamăgit, să nu te dezguşti, să nu laşi braţele jos, să nu dai bir cu fugiţii.” 

Cele mai citite

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...
Ultima oră
Pe aceeași temă