32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodDEZBATERILE RL continua cu povestea a trei lesbiene: "Atractia sexuala nu e...

DEZBATERILE RL continua cu povestea a trei lesbiene: “Atractia sexuala nu e la alegere”

» Dezbaterile R.l. continua cu povestea a trei tinere lesbiene care vorbesc despre momentele in care au descoperit ca au o alta orientare sexuala si cum acest lucru le-a schimbat vietile pentru totdeauna. Cele trei tinere explica ce inseamna, in Romania de azi, sa faci parte din comunitatea gay. Una in care putini sunt cei care isi dezvaluie public propria orientare.

Mi-a luat sase luni pana mi-am dat seama ca mi se taie genunchii atunci cand ma intalnesc cu ea. In timpul acesta ma intrebam daca sunt lesbiana, pentru ca ma uitam in urma si stiam ca am avut macar o dragoste semnificativa pentru un barbat (…). Daca sunt intr-o relatie cu o femeie si spun ca sunt bisexuala, automat ea crede ca imi aduc si fostii barbati in relatia respectiva." Narcisa, bisexuala

Pana la 30 de ani, Narcisa a avut mai multe relatii cu barbati. Cu ultimul s-a si maritat, iar la scurt timp a ramas  insarcinata. In perioada celor noua luni de gratie, Narcisa cunoaste insa o femeie "placuta de toata lumea, o lesbiana", pentru care nutreste sentimente contradictorii. "Mi-a luat sase luni pana mi-am dat seama ca mi se taie genunchii atunci cand ma intalnesc cu ea. In timpul acesta ma intrebam daca sunt lesbiana, pentru ca ma uitam in urma si stiam ca am avut macar o dragoste semnificativa pentru un barbat", se destainuie femeia. Care, in cele din urma, s-a lamurit cu privire la propria orientare: "Sunt bisexuala".

Traseul intim al Mariei, in schimb, difera. In adolescenta, are mai multe relatii efemere cu baieti de varsta sa. Toate nesemnificative, intrucat nu-si aminteste sa se fi indragostit de vreun baiat. "Nu era ok, nu mi-au placut", spune tanara. Primele sentimente gay apar la 13 ani  si se manifesta pentru o femeie cu 14 ani mai mare decat ea. Totul se consuma platonic, doar in imaginatia Mariei, intrucat diferenta de varsta nu i-a dat o clipa curajul sa actioneze: "Nu s-a intamplat nimic atunci, eram prea mica, nici nu aveam buletin". Bataile din piept, manifestate in prezenta iubitei mai in varsta decat ea, o pun pe ganduri, iar peste cativa ani, in plina adolescenta, Maria decreteaza ca este lesbiana. De atunci, studenta a mai avut relatii intime doar cu femei, insa nu priveste cu aversiune o posibila relatie cu un barbat. "Nu stiu ce-mi rezerva ziua de maine in ceea ce priveste relatia mea cu barbatii.

 

Poate ma lovesc la cap si imi dau seama ca nu mai e asa. Probabil ca ati aflat de scala lui Kinsey ( n. r. – un biolog american, adeptul teoriei conform careia orientarea sexuala a fiecarui om  s-ar regasi pe o scala de la 0 la 6; 0 fiind cifra heterosexualilor, iar 6 a homosexualilor). Eu sunt undeva pe aceasta scala, dar nu in capatul capatului, la 6, aoleu, sa nu vad barbati in viata mea, ci undeva spre mijloc."

"Nu stiam ca pot fi gay"
Ioana Contu, este singura dintre cele trei fete care a acceptat sa-si dezvaluie numele real. Nu se ascunde intrucat considera ca orientarea sexuala nu este o vina deoarece nu tine de optiunea cuiva. Totusi, Ioana Contu priveste acest subiect ca pe un dat relativ in timp: "Nu alegi de cine te indragostesti, de cine te simti atras sexual. Dar cred ca asta poate sa alterneze in viata. Sa oscileze in functie de fazele prin care treci. Chiar si asa, nu e o alegere. Eu nu pot sa aleg ca maine sa ies cu un tip sI apoi sa ies cu o tipa. Eu stiu ca acum ma identific intr-un anumit fel, ca imi place sa ies cu fete, dar, daca o sa ajung vreodata sa cunosc un tip care sa imi placa, nu o sa imi refuz o relatie de genul asta numai pentru ca eu m-am identificat la un moment dat ca lesbiana". La fel ca Maria, in primii ani din adolescenta, Ioana a legat prietenii si cu baietii. I-au placut, insa nu intr-atat de mult incat sa se lase convinsa se renunte la ceea ce a simtit in relatiile cu fete.

 

"La varsta aceea, o relatie cu un baiat era singura optiune de a-ti explora sexualitatea. Nu stiam ca am posibilitatea de a fi lesbiana, pentru ca nu stiam pe nimeni care e gay. Nu stiam ca ma pot raporta si altfel la o femeie. Iar cand m-am indragostit de o fata, mi-am dat seama ca e ceva gresit cu mine si acesta a fost, de fapt, procesul de "coming out" (asumarea propriei sexualitatii – n.r.). Lucrurile s-au detensionat cand am tratat cu lejeritate toate prejudecatile."

"Multe femei testeaza lesbianismul"
Apartenenta la o minoritate sexuala nu este insa tocmai comoda. In cazul bisexualitatii lucrurile par sa se complice si mai mult. Narcisa se considera un caz de acest gen. Dificultatile cu care s-a confruntat au aparut chiar in viata ei intima. Asta, pentru ca multi parteneri au somat-o sa ia o decizie ferma in alegerea sexului pentru care este atrasa. "Daca sunt intr-o relatie cu o femeie si spun ca sunt bisexuala, automat ea crede ca imi aduc si fostii barbati in relatia respectiva.  Sunt adusi in discutie partenerii de sex opus, care nici macar nu exista in clipa aceea", se confeseaza Narcisa. Tanara este nemultumita de faptul ca oamenii isi imagineaza ca, atunci cand are o relatie intima cu o femeie, ea, de fapt, ar tanji dupa un barbat. si invers. "Lumea isi imagineaza ca doresc doar sa experimentez. Sa fie clar, eu n-am experimentat nimic. Eu m-am indragostit de o femeie. E altceva."  

In schimb, pe Maria o nemultumeste altceva. Spre deosebire de Narcisa, tanara lesbiana se situeaza in tabara celor care acuza femeile de dorinta de experimentare. "Multe femei cocheteaza cu ideea:  cum ar fi daca? Incearca o data, de doua ori, dupa care zic: «Aoleu, ce fac eu aici?» si se reintorc la barbati", isi spune tanara oful. "Traiesc cu frustrarea ca toate au intrat cu mine intr-o relatie fiindca erau doritoare de un experiment. Realizez ca unele tipe care se identifica ca "straight" vor, pentru  o imagine publica mai cool, un experiment cu mine. si ma intreaba: "Nu te supara ca esti folosita pe post de cobai?  Iar eu le raspund ca nu."

 

 

"Nu leg masculinitatea si feminitatea de barbati si de femei"
Ioana Contu este o lesbiana care se regaseste in miscarea feminista. Intr-un interviu acordat "R.l.", aceasta sustine ca diferenta particulara dintre barbati si femei este doar o consecinta a faptului ca, in general, totii indivizii sunt diferiti intre ei.

» Romania libera: Cum ai defini feminismul?
Ioana Contu: O miscare care se ocupa de drepturile femeilor si de egalitatea de sanse intre femei si barbati. Sunt multe probleme in acest sens, pornind de la modelul patriarhal in familie, care este inca urmat, de la rolurile de gen pe care si le atribuie femeile si barbatii si pana la dialogul dintre ei, dirijat de roluri prestabilite.

» R.l.: Ce critici aduci unei relatii patriarhale?
I.C.: De cele mai multe ori responsabilitatile legate de cresterea copiilor sunt atribuite femeii. Genul de gandire: tatal se implica mai putin, dar el aduce banii.

» R.l: Exista o teorie care spune ca barbatul are o putere analitica mai mare, iar femeia ar sta mai bine la inteligenta emotionala. Ce parere ai?
I.C.:  Nu leg masculinitatea si feminitatea de barbati si femei. Probabil ca exista o inteligenta emotionala la femei, dar care nu se materializeaza neaparat in statul acasa si avutul grija de copii. Inteligenta emotionala este importanta si cand faci management. Pe de alta parte, eu ma consider o fire analitica si, de multe ori, multi oameni imi spun ca prea analizez totul, prea incerc sa am un punct de vedere cat mai informat. Nu cred ca barbatii sunt neaparat obiectivi si femeile subiective. Chiar citeam un articol pe net despre un studiu care spunea ca, indiferent ce fac, femeile sunt mai stresate decat barbatii, se implica emotional mai mult. Probabil ca este o anumita caracteristica, dar n-as generaliza la nivel de masa.

» R.l.: Asadar, exista diferente intre femei sI barbati.
I.C.: Exista diferente cum exista diferente intre indivizi, dar nu ca si cum ar fi doua sexe ferm separate de o autostrada intre ele.

Nu alegi de cine te indragostesti, de cine te simti atras sexual. Dar cred ca asta poate sa alterneze in viata." Ioana Contu, lesbiana

Cele mai citite

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...

Maia Sandu, mesaj după finala “Românii au talent”. “Aţi făcut Moldova mândră!”

Ediția din acest e show-ului "Românii au talent" a fost câștigată de Cristian Ciaușu, tânărul cu naiul. Următoarele locuri au fost ocupate de Ana...

Cel puțin 19 răniți în urma atacurilor rusești auspra rețelelor electrice ucrainene

Cel puţin 19 persoane au fost rănite în urma atacurilor ruseşti asupra reţelei electrice ucrainene produse sâmbătă, au anunţat autorităţile, citate de The Guardian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă