21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodCum s-a văzut la Parlament ziua în care s-a citit cererea de...

Cum s-a văzut la Parlament ziua în care s-a citit cererea de suspendare a preşedintelui

Ora 10.10 AM

De sus, de la balconul în care e înghesuită presa, Traian Băsescu pare pipernicit, mic şi întunecat. Stă singurel, ca un elev corigent, care aşteaptă cuminte în bancă şi … scrie. Stiloul preşedintelui scânteiază la fiecare mişcare a mâinii.

Toni Greblă, şeful comisiei juridice a Senatului, cu o tonalitate a vocii de o monotonie exasperantă, dă citire actului de acuzare la adresa Preşedintelui României. De sus, de unde SPP-iştii ne ţin înghesuiţi, am avantajul că văd plenul în plenitudinea lui. Fiecare îşi vede de ale lui, părând că nimeni nu e interesat să asculte motivele pentru care USL cere alungarea preşedintelui din Palat.

Elena Udrea e îmbrăcată în negru, (pentru aceeaşi culoare a vestimentaţiei a optat şi în prma ieşire publică de după dezastrul la alegerile locale). Ştiind câtă atenţie dă doamna Udrea ţinutei, interpretez culoarea într-o notă sumbră, mortuară. În ciuda ţinutei solemne, Udrea e vorbăreaţă şi zâmbitoare, întreţinându-se de zor cu celelalte doamne din PDL, pe toată durata citirii propunerii de suspendare a lui Băsescu.

Silviu Prigoană împarte aceeaşi bancă cu Nicu Bănicioiu. Bănicioiu butonează ecranul unei tablete. Prigoană vrea să vadă şi el la ce se holbează Bănicioiu şi trage tableta înspre el. Bănicioiu i-o smulge din mână lui Prigoană şi-o trage în dreptul lui. Prigoană zâmbeşte jenat şi se mulţumeşte să privească la ecran peste umărul lui Bănicioiu.

Ilie Sârbu, ascuns în fundul sălii, printre figurile anonime, e vigilent. Doar la răstimpuri mai pune mâna pe telefon şi comunică cu un interlocutor necunoscut.

Toni Greblă tocmai a ajuns cu cititul la pasajul în care denunţă “eşecul lamentabil al lui Traian Băsescu de a fi un mediator între puterile statului”. În timp ce Greblă rosteşte aceste acuze grave, senatorul Cătălin Voicu, străbate sala Plenului cu mânecile desfăcute. Dă cu ochii de Ludovic Orban şi se salută călduros, ca doi prieteni.

Şezând în primul rând, Călin Popescu Tăriceanu e tăcut şi atent. Vasile Blaga e încordat şi roşu la faţă. Mai tot timpul priveşte înspre preşedinte. Cocoţat deasupra tuturor, pe scaunul de preşedinte al Senatului, Crin Antonescu îşi aranjează părul la răstimpuri, cu mâna. Alteori îşi ajustează freza din mişcări scurte şi bruşte de cap.

Dintre toate figurile politice cu notorietate din masa mare a plenului, Viorel Hrebenciuc are scaunul cel mai apropiat de tribuna la care stă Băsescu. Se amuză cu colegul său de bancă, însă din când în când devine sobru şi priveşte fix spre Băsescu. Şeful statului se frământă. Scrie încet, dând sentimentul că prin peniţa stiloului se scurg picături din fiinţa lui.

Ecaterina Andronescu, Ministrul Educaţiei îl percepe pe preşedinte cu ochi de dăscăliţă: Îl descrie ca pe un om “tensionat” şi “încrâncenat”, însă îl înţelege: “Într-o asemenea situaţie e greu să te pui în pielea celui care…Pixul este un instrument foarte important pentru cei care au acumulări în minte”.

10:30 Un aghiotant îi aduce preşedintelui batistuţe cu care se şterge la bărbie, în jurul gurii şi pe lângă nas. E cald.

10:40 De la balcon, pare că Hrebenciuc şi Băsescu se privesc lung în ochi.

10:41 Băsescu îşi şterge fruntea înaltă.

10:43 Hrebenciuc se uită la ceas.

10.45 Preşedintele primeşte un telefon scurt de câteva secunde, după care scrie ascunde telefonul sub masă şi scrie un sms scurt 

10.47 Un palamentar străbate plenul, urcă la tribuna unde Băsescu stă singurel şi supărat şi îi întinde mâna. Băsescu care până atunci privea în jos gânditor, ridică capul bucuros şi zâmbind îi strange mâna parlamentarului şi nu-i mai dă drumul din strângerea de mână. Pare că se agaţă de el. La finalul discuţiei parlamentarul necunoscut îşi pune palma căuş într-un mod patern-protector peste mâna preşedintelui. La întoarcerea în sală, toţi colegii senatori şi deputaţi din jur, râd zgomotos de parlamentarul afectuos.

10.50 Roberta Anastase se duce lângă Vasile Blaga şi-i arată ceva. Blaga e grav.

10.56 Toni Greblă îşi termină discursul tern care a ţinut mai bine de trei sferturi de ceas.

10.57 O tânără vine la pupitru, toarnă apă plată dintr-o sticlă de 0,5 litri în paharul prezidenţial. În caz că i se usucă gura preşedintelui, de la discurs.

10.58 Traian Băsescu îşi începe discursul în aplauzele jumătăţii drepte a sălii: “…Vreau să le mulţumesc tututor românilor că şi-au salvat de la o puternică criză economică ţara prin propriile sacrificii”.

Aleşii neamului (partea dreaptă a sălii) izbucnesc într-un ropot de aplauze.

Băsescu: “A spus mentorul spiritual Voiculescu că trebuie să controlăm justiţia. A trecut vremea”

Corul parlamentarilor: “Ţi-a trecut vremea”

Băsescu: “Vă înşelaţi dacă credeţi că instituţiile statului mai sunt la fel ca în 2004”.

Corul parlamentarilor: “Le-ai luat pe toate”

Cuvintele şefului statului ţin cu urechile ciulite întreaga audienţă. După 15 minute îşi încheie discursul cu: “Vă asigur de tot respectul meu”. Toţi pedeliştii se ridică în picioare şi-l aplaudă prelung.

Traian Băsescu se uită spre sală şi îşi pune mâna la inimă.

Preşedintele îl întreabă din semne pe Crin Antonescu (preşedintele Senatului), dacă poate să plece la treburile lui. Antonescu dă din mâini că da. După ce Băsescu părăseşte sala, începe nebunia. Parlamentarii puterii şi ai opoziţiei încep să se înţepe şi să-şi reproşeze că încalcă legea. Parlamentarii PDL acuză USL că au cerut Curţii Constituţionale să-şi dea avizul în 24 de ore, interval mult prea scurt pentru lungul cârnat de acuzaţii de încălcare a legii pe care USL le aduce lui Traian Băsescu. Se supune la vot dacă Curţii Constituţionale ar trebui să i se lase două săptămâni să-şi expună punctul de vedere, sau 24 de ore. O pădure de mâini votează pentru varianta suspendării pe “fast-forward”.Ilie Sârbu discută de zor cu senatorul Cătălin Voicu şi cu senatorul Mircea Banias. Voicu, ca să fie mai bine văzut că vrea suspendarea cât mai urgentă a lui Băsescu, e singurul parlamentar din sală care nu se mulţumeşte să ridice mâna, ci sare în picioare şi-şi agită braţul întocmai ca la un concert rock.

Rezultatul final: 221 dintre aleşi vor suspendarea mâine.

La ieşirea din sala de plen, senatorul Dan Şova e îngândurat. Se întâlneşte cu Ecaterina Andronescu, îi sărută mâna şi între cei doi se înfiripă un dialog:

Dan Şova: “Ce faceţi doamnă?”

Ecaterina Andronescu: “Mă duc la şcoală, voiam să zic la minister”.

Dan Şova: “E un zvon pe-aicea că l-a suspendat pe Marga. Nu ştiu dacă e adevărat”.

Ecaterina Andronescu: “L-am sunat mai devreme şi nu mi-a răspuns”.

Auzind că s-a petrecut ceva, o mulţime de senatori şi deputaţi gură cască fac cerc în jurul lui Şova, care-i lămureşte: “E un zvon pe-aicea, nu ştiu dacă e adevărat”.

Corul aleşilor: “Că ce?”

Dan Şova: “Că l-ar fi suspendat preşedintele pe Marga”.

Corul aleşilor: “Arată încă o dată de ce e în stare”.

Ecaterina Andronescu încearcă să-l sune pe colegul său de guvern. Marga nu răspunde.

Ecaterina Andronescu: “Trebuie să vă gândiţi foarte bine când scrieţi legi importante. Cui dai puterea e foaaarte important. Nimeni nu trebuie să facă abuz de putere”.

Nota autorului: Ulterior în cursul zilei s-a confirmat suspendarea lui Marga şi nu doar atât, ci şi demisia şefului consilierilor prim-ministrului Victor Ponta. Ziua încă nu s-a încheiat. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă