14.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăInternaționalScandalul Wirecard, acuzații extinse: Marsalek și rețeaua sa de spionaj european

Scandalul Wirecard, acuzații extinse: Marsalek și rețeaua sa de spionaj european

Fugarul Jan Marsalek, COO al Wirecard, a folosit oficiali ai serviciilor de informații compromise în Viena pentru a spiona cetățenii europeni și a planifica spargeri și asasinate prin echipe de elită ale serviciilor secrete ruse. De asemenea, a obținut o mașină criptografică de ultimă generație a unui guvern NATO și a introdus în Moscova telefoane furate ale unor înalți funcționari civilii austrieci.

Acuzațiile – bazate pe dovezi noi obținute de serviciile secrete britanice – sunt cuprinse într-un mandat de arestare emis de poliția austriacă pentru un fost oficial al poliției și serviciilor secrete austriece, Egisto Ott.

Ott a fost reținut vinerea trecută.

Un exemplar al mandatului a fost văzut de Financial Times. Conținutul său a fost raportat inițial de ziarul austriac Der Standard.

Acestea sunt cele mai ample acuzații oficiale până în prezent că Marsalek, în vârstă de 44 de ani, nu numai că a fost compromis de Rusia, ci ar fi putut fi unul dintre principalii agenți de informații europeni ai Kremlinului, folosindu-și poziția de director executiv al unei companii listate în DAX, care aproape că a preluat Deutsche Bank, pentru a facilita operațiuni clandestine violente în întreaga Europă și în Africa.

Egisto Ott. © YouTube

Mandatul de 86 de pagini susține că Marsalek l-a comisionat pe Ott și pe un alt oficial senior de securitate, Martin Weiss, șeful operațiunilor de informații austriece, pentru a facilita activități sub acoperire pentru serviciile de informații militare (GRU) și interne (FSB) ale Rusiei pe teritoriul european pe o perioadă de cel puțin cinci ani, începând din 2017. Weiss a fugit ulterior din Austria și locuiește acum în Dubai. Nu a fost posibil să fie contactat imediat pentru a comenta.

Revelațiile adaugă la preocupările că însuși Wirecard, o companie de procesare a plăților care a fost odată mândria scenei fintech din Europa înainte de a fi expusă drept fraudă de către FT, ar fi putut fi folosită timp de ani întregi ca o rețea financiară clandestină pentru a plăti și a facilita operațiuni sub acoperire rusești dincolo de detectarea serviciilor de securitate ale NATO.

Legăturile umbroase ale lui Marsalek cu Rusia și suspiciunile a trei agenții de informații europene că ar fi fost un spion rus au fost dezvăluite pentru prima dată de FT în 2020, la scurt timp după prăbușirea Wirecard.

Detalii suplimentare despre legăturile lui Marsalek cu Moscova – unde locuiește acum, după ce a fugit din Europa cu ajutorul rețelei sale austriece – au ieșit la iveală încetul cu încetul în ultimii ani, pe măsură ce anchetatorii și jurnaliștii au analizat ruinele Wirecard.

Luna trecută, un raport al unui consorțiu de publicații de știri europene, inclusiv Der Spiegel, ZDF, The Insider și Der Standard, a pretins că Marsalek fusese recrutat încă din 2014 de agenți ai Kremlinului. Grupul a raportat în detaliu relațiile de lungă durată ale lui Marsalek cu agenți de informații ruși.

Mandatul împotriva lui Ott conține informații noi semnificative și indică faptul că Austria – o țară cu legături strânse cu Moscova, legi permisive privind spionajul și un establishment politic urmărit de corupție și scandaluri în ultimii ani – a fost în centrul propriei rețele a lui Marsalek.

El susține, bazat în mare parte pe probele furnizate Austriei de către MI5-ul britanic în ultimele săptămâni, că:

  • Ott a folosit autorizația sa de securitate pentru a solicita informații confidențiale de la alte autorități de poliție europene, inclusiv cele din Marea Britanie și Italia, despre persoanele pe care guvernul rus era interesat să le urmărească. Ott a folosit și Sistemul de Informații Schengen – o bază de date a persoanelor care intră și ies din zona fără frontiere a Europei – pentru a urmări deplasările indivizilor. Aceste persoane includeau dizidenți ruși, precum și proprii agenți ai Rusiei.
  • Ott a pregătit o analiză “lecție învățată” pentru informațiile rusești, în urma asasinării unui dizident cecen în centrul Berlinului în august 2019 de către GRU. Asasinul rus, Vadim Krasikov, a fost capturat și condamnat în Germania. El a fost propus pentru un schimb de prizonieri care s-a destrămat când opozantul rus Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare rusă la începutul acestui an. Analiza lui Ott a folosit cunoștințele sale despre practicile de partajare a informațiilor între poliție și serviciile secrete pentru a sugera modalități în care agenții ruși ar putea evita capturarea sau detectarea în viitoarele crime din Europa.
  • Ott a furnizat lui Marsalek informații despre adresa și aranjamentele de securitate ale lui Christo Grozev, un jurnalist de investigație rezident în Viena care a expus tentativa Rusiei de asasinare a lui Sergei Skripal și alte operațiuni GRU. Marsalek a folosit informațiile pentru a coordona o elită “echipă de sigiliu” a agenților FSB care au spart apartamentul lui Grozev și au furat un laptop și stick-uri USB. Grozev a părăsit Viena în 2023 după ce a fost avertizat de autoritățile de informații că Rusia ar putea pune la cale o tentativă asupra vieții sale.
  • Ott l-a ajutat pe Marsalek să introducă în Moscova un computer SINA furat. Nu este clar cum a obținut Marsalek computerul. Asemănător cu o mașină modernă Enigma, dispozitivul de tip laptop este una dintre cele mai avansate unelte criptografice folosite de guvernele occidentale pentru a transmite informații clasificate. Computerul SINA a fost trimis la “Lubyanka”, a scris Marsalek într-un mesaj text, referindu-se la sediul FSB.
  • Ott i-a dat lui Marsalek conținutul integral al telefoanelor mobile ale a trei oficiali de top din Ministerul de Interne al Austriei, inclusiv șeful ministerului cu responsabilitate pentru toate activitățile polițienești și de informații din Austria. Telefoanele au ajuns în mâinile lui Ott după ce au căzut accidental în Dunăre în timpul unei călătorii cu barca. Oficialii credeau că experții în poliție ar putea să recupereze datele de pe ele. În schimb, Ott a copiat conținutul lor și l-a trecut la Marsalek, care a avut informațiile sensibile “transferate la Moscova pentru o analiză ulterioară”. Mai multe povestiri extrem de jenante din punct de vedere politic, bazate pe conținutul mesajelor WhatsApp de pe telefoane, au apărut mai târziu în presa austriacă.

Avocatul lui Ott nu dorit să comenteze. Ott a insistat anterior asupra inocenței sale și a respins probele împotriva sa ca fiind “jocuri”. El a recunoscut relația sa cu Marsalek, dar a negat că ar fi știut că ar fi putut fi compromis de Rusia.

Ministrul justiției al Austriei, Alma Zadić, din partea partidului Verde, a promis joi să revizuiască urgent legislația austriacă privind spionajul în urma dezvăluirilor.

Dezbaterile privind schimbarea legilor de spionaj ale Austriei – care permit agenților străini să opereze liber în țară, cu condiția să nu spioneze statul austriac însuși – au durat deja luni de zile, fără să fie încă propusă vreo legislație, în ciuda presiunilor tot mai mari din partea aliaților și a politicienilor din opoziție.

Viena este unul dintre principalele centre de spionaj politic din Europa ca urmare. Unul din trei dintre cei 180 de diplomați ruși acreditați staționați acolo sunt agenți de informații sub acoperire, cred oficialii occidentali.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Finlanda vrea să aducă rezerviști pentru patrulare la granița cu Rusia

Finlanda plănuiește să folosească rezerviști pentru a patrula la granița comună cu Rusia. Mii de rezerviști ar putea fi trimiși în zonă. Decizia va...

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Lawrence Wong a depus miercuri jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al Singapore

Lawrence Wong a depus jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al statului Singapore și este doar al patrulea lider de la independență, încheind...
Ultima oră
Pe aceeași temă