14.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInternaționalRobert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori într-un atac comis miercuri în oraşul Handlova, transmite EFE, potrivit agerpres.ro.

”Starea sa este extrem de gravă”, a declarat ministrul apărării, Robert Kalinak, în cadrul unui briefing de presă în care a precizat că operaţia va dura trei ore şi jumătate, adăugând: “Ne rugăm cu toţii ca buna constituţie a premierului şi medicina modernă să îşi facă treaba”.

“Potrivit informaţiilor de care dispunem, (Fico) a suferit politraumatisme grave în urma mai multor răni prin împuşcare şi starea sa este extrem de gravă”, a spus ministrul apărării.

Potrivit lui Kalinak, atacul asupra lui Fico a fost motivat politic. “Ceea ce s-a întâmplat este un atac politic. Aceasta este absolut clar şi noi trebuie să reacţionăm în consecinţă”, a spus Robert Kalinak în briefingului de presă susţinut la spitalul unde Fico este operat.

La rândul său, ministrul slovac de interne, Matus Sutaj Estok, a declarat că autorităţile suspectează că atacul a fost motivat politic şi a fost clasificat drept asasinat, relatează Reuters.

Potrivit informaţiilor postului de televiziune TA3, autorul ar fi Juraj C., fost angajat al unui serviciu de securitate privat. Acest lucru nu a fost confirmat oficial la început.

În pofida unui embargo asupra informaţiilor, postul de televiziune a reuşit să obţină o înregistrare video de la spital. În aceasta, presupusul atacator, cu un aspect buimac, spune: “Nu sunt de acord cu politica guvernului”, relatează DPA.

Cu o voce indistinctă, el a citat ca exemplu concret planul guvernului de a închide postul public de radio şi televiziune RTVS, împotriva căruia mii de oameni au manifestat timp de săptămâni.

Ministrul de interne a anunţat o protecţie sporită a poliţiei pentru politicieni şi jurnalişti. În acelaşi timp, el a făcut apel la mass-media, la politicienii din toate taberele şi la public să înceteze să mai “incite la ură împotriva adversarilor politici pe reţelele de socializare”.

Autorități slovace: Atacul asupra lui Robert Fico este un asasinat motivat politic

Atacul comis miercuri împotriva premierului Robert Fico a fost calificat de autorităţile de la Bratislava drept un asasinat motivat politic, conform TASR, potrivit agerpres.ro.

Atacul comis împotriva premierului Robert Fico a fost clasificat drept asasinat, autorul trăgând cinci focuri de armă, a anunţat ministrul de interne Matus Sutaj Estok, dând asigurări că va face tot ce îi stă în putinţă să fie investigat în profunzime şi cât mai repede posibil.

“Ceea ce s-a întâmplat este un atac politic. Este absolut clar şi trebuie să reacţionăm în consecinţă”, a declarat şi ministrul apărării Robert Kaliniak la o conferinţă de presă organizată la spitalul unde este operat Fico.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă