La începutul acestui an, Ucraina a adoptat o nouă legislație, prin care scade vârsta de convocare în armată, de la 27 la 25 de ani, pentru a crește ritmul de mobilizare pe front
Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski , a declarat că „guvernele europene ar trebui să oprească beneficiile sociale pentru bărbații ucraineni de vârstă militară care locuiesc în țările lor”, o măsură despre care a spus că va ajuta Ucraina să cheme mai multe trupe pentru a lupta împotriva forțelor ruse, notează Reuters.
În urma unei întâlniri la Kiev cu omologul său ucrainean, Radoslaw Sikorski a spus că încetarea beneficiilor sociale pentru refugiații ucraineni de sex masculin ar beneficia și de finanțele statului în țările gazdă din Europa de Vest.
Peste 4,1 milioane de ucraineni aveau statut de protecție temporară în țările Uniunii Europene în luna iulie a acestui an, iar aproximativ 22% dintre aceștia erau bărbați adulți, potrivit datelor Biroului de statistică al UE, Eurostat.
„Nu mai faceți acele plăți de asigurări sociale pentru persoanele care sunt eligibile pentru proiectul ucrainean. Nu ar trebui să existe stimulente financiare pentru evitarea mandatului în Ucraina”, a repetat Sikorski la o conferință a liderilor internaționali la Kiev.
„Nu este un drept al omului să fii plătit pentru a evita proiectul, pentru a-ți apăra țara. Noi, în Polonia, nu o facem”.
Ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha a salutat apelul lui Sikorski.
„Este timpul să punem cu adevărat problema ca Uniunea Europeană să dezvolte programe pentru întoarcerea ucrainenilor acasă. Cu siguranță, ar trebui create condiții adecvate pentru asta. Dar asta ar trebui să fie pe ordinea de zi. Și susțin ideea ministrului Sikorski”, a spus Sybiha.
Conform noii legi, Kievul le-a ordonat bărbaților ucraineni care locuiesc în străinătate să-și reînnoiască informațiile militare online și i-a încurajat să se întoarcă în Ucraina și să se alăture luptei.
Ucraina a impus legea marțială la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022, interzicând bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani să călătorească în străinătate, fără permisiune specială.