32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalLe Pen acuză Stânga că a incitat la proteste în Franța, în...

Le Pen acuză Stânga că a incitat la proteste în Franța, în stilul „Capitol Hill”

Le Pen a încadrat votul tactic din scrutinul parlamentar din Franța, în zona complotului

Liderul partidului de extremă-dreapta francez, Marine Le Pen, a făcut o paralelă între apelul unui politician de stânga dură pentru un marș către biroul premierului și asaltul de la Capitol Hill al susținătorilor fostului președinte american, Donald Trump.

Le Pen a încadrat votul tactic din scrutinul parlamentar de duminică, din Franța, în zona complotului, pentru a menține partidul său departe de putere.

Noul Front Popular de stânga (NFP) a câștigat în mod neașteptat cele mai multe locuri, dar fără ca vreun grup să obțină majoritatea absolută. Astfel, Franța a fost cufundată în incertitudine, fără o cale reală către un guvern stabil, transmite Reuters.

Le Pen a spus că NFP are „atitudini aproape subversive, deoarece vrea ca Matignon să fie luat cu forța, din câte am putea înțelege”, referindu-se la biroul premierului.

„Este atacul lor asupra Capitoliului”, a adăugat Le Pen, cu referire la momentul în care susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul SUA, pe 6 ianuarie 2021.

După ce președintele Emmanuel Macron i-a cerut premierului centrist Gabriel Attal să rămână, deocamdată, pentru a conduce afacerile curente, fostul parlamentar francez Adrien Quatennens l-a acuzat pe Macron că vrea să „fure” victoria stângii și a sugerat premierului un „marș popular.” Quatennens a afirmat că Le Pen a fost „nebună” să considere un eventual marș, ca pe un apel la insurecție.

Le Pen și-a petrecut ultimii ani, cosmetizând imaginea unui partid, cunoscut cândva pentru atitudinile sale xenofobe și antisemite. Acum trebuie să decidă în ce direcție merge, dacă vrea să câștige puterea la alegerile prezidențiale din 2027.

Dana Macsim
Dana Macsimhttp://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă