27.2 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInternaționalPremierul francez Gabriel Attal, pas înapoi: își va da demisia luni dimineață

Premierul francez Gabriel Attal, pas înapoi: își va da demisia luni dimineață

Președintele Emmanuel Macron va avea pe masă demisia lui Attal, luni dimineață

Premierul Attal a anunțat că își va exercita atribuțiile în continuare, atât cât va fi necesar.

Declarația sa vine după ce Coaliția de stânga, Noul Front Popular, a obținut cele mai multe locuri în turul al doilea al alegerilor parlamentare, conform celor mai recente sondaje de duminică. Rezultatul îi duce spre o victorie surpriză împotriva partidului de extremă dreaptă al lui Marine Le Pen (RN), deși Alianța nu a reușit să obțină majoritatea absolută în Parlament. Attal respinge categoric o eventuală majoritate creată cu extremiștii RN.

„Nu ne vom alia niciodată cu cei cu care nu avem nimic în comun. Deci, fidel tradiției republicane, mă voi retrage mâine dimineață”

Gabriel Attal, prim-ministru francez

Partidul lui Attal, Ensemble, același partid din care face parte și Macron, este de așteptat să obțină 150-175 de locuri în Adunarea Națională.

„Doamnelor și domnilor, în această seară există o nouă eră. Există o nouă eră, în ceea ce mă privește, începând de mâine.”

Gabriel Attal premierul Franței

Chiar dacă Noul Front Popular ar ieși învingător din aceste alegeri legislative, Coaliția de stânga nu este în măsură să obțină o majoritate absolută, stabilită la 289 de deputați. Pe locul al doilea se află coaliția prezidențială Ensemble, care ar obține între 150 și 175 de mandate. Rassemblement National (RN) și aliații săi s-ar situa pe locul al treilea, cu între 115 și 150 de locuri.

Dana Macsim
Dana Macsimhttp://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă