3.8 C
București
marți, 30 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalPentagonul a lansat programul de construire a unei rachete hipersonice

Pentagonul a lansat programul de construire a unei rachete hipersonice

Pentagonul a anunţat miercuri că a atribuit Lockheed Martin un contract de până la 928 milioane de dolari pe termen nedeterminat pentru proiectarea, dezvoltarea, testarea unei rachete hipersonice aer-sol.

Noul şef pentru cercetare şi dezvoltare al Pentagonului, Michael Griffin, subliniase cu o zi înainte că rachetele hipersonice sunt de acum prioritatea nr.1 a Apărării americane.

„După părerea mea, cel mai semnificativ avans al adversarilor noştri este dezvoltarea de către China a ceea ce este astăzi un sistem extrem de avansat de lovituri convenţionale cu o rază de acţiune de mai multe mii de kilometri”, a declarat el în timpul unei audieri în Congres.

Cu actualele capacităţi ale SUA, „nu vom vedea că aceste lucruri ne vin deasupra”, a avertizat Griffin, fost inginer NASA. Odată ce sistemele antirachetă americane le-au detectat, „vom avea foarte puţin timp să răspundem”, atenţionează el.

Beijingul tocmai a anunţat că oamenii săi de ştiinţă sunt pe cale să construiască un tunel aerodinamic foarte puternic destinat pentru proiectarea de avioane şi rachete capabile să zboare cu mai mult de 12.000 km/oră, de 10 ori viteza sunetului.

De asemenea, preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat la începutul lunii martie noile sale arme „invincibile”, între care noile rachete de croazieră hipersonice.

La puţin timp după aceea, Rusia a anunţat că a efectuat cu succes un test cu aşa-numita rachetă hipersonică Kinjal (Pumnal), spunând că „nu există un echivalent al rachetei Kinjal în lume”.

„Dezvoltarea armelor hipersonice în China ne-a depăşit”, a recunoscut recent în faţa Congresului amiralul Harry Harris, şeful comandamentului militar american pentru Pacific (Pacom). 

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

Sărbătoarea de Sfântul Andrei aduce în atenția românilor mai multe tradiții și obiceiuri., iar oamenii pun la încolțit grâu în semn de belșug, după...

Românii repatriați din Africa de Sud intră în carantină două săptămâni

Românii repatriați din Africa de Sud intră în carantină două săptămâni, imediat după ce vor ajunge în țară. Ei vor fi preluați de autorități...
Ultima oră
Pe aceeași temă