31 C
București
sâmbătă, 13 august 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaCui servește criza din Ucraina, în opinia fostului premier Adrian Năstase

Cui servește criza din Ucraina, în opinia fostului premier Adrian Năstase

Adrian Năstase, fost premier și fost ministru de Externe al României, face o analiză despre adevăratele interese care se ascund în spatele crizei din Ucraina. Analiza publicată, pe blog, de Adrian Năstase se intitulează „Asteptându-l pe Godot”. Textul a fost publicat la 16 februarie, adică în ziua în care se spunea că Rusia va ataca Ucraina.

Adrian Năstase amintește că „se implinesc, anul acesta, 70 de ani de la publicarea celebrei piese de teatru a lui Samuel Beckett. Vladimir si Estragon asteapta, inutil, un personaj numit Godot, care nu soseste. Piesa lui Beckett este o expresie a teatrului absurdului”.

În opinia lui Adrian Năstase, „ceea ce se întâmplă în conflictul din / despre Ucraina pare că are, cumva, aceeași geneză”. Fostul premier comentează ironic precizia cu care se anunțase momentul atacului din Rusia.

„Invadarea Ucrainei este anunțată sistematic, indicându-se, eventual și ziua (16 februarie) sau ora (15, probabil ora locală). Godot este incăpătânat si nu vine (să sperăm). Dar isi face datoria. Pune presiune pe proiectul Minsk 2, de federalizare a Ucrainei, inarmează (defensiv) Ucraina (va ramâne acolo armamentul transferat de britanici, etc si după criză ?), creste importul in Europa de gaz lichefiat din SUA, Ucraina va primi un imprumut substantial contra angajamentului că nu va mai dori in NATO, etc. Godot a jucat si joacă in continuare un rol important in viata noastră, mai ales in cadrul razboiaielor absurde (hibride, psihologice, etc)”, subliniază Adrian Năstase.

Se fac presiuni pentru federalizarea Ucrainei, avertizează Adrian Năstase

Minsk 2 este denumirea acordului semnat la începutul anului 2015, după ce Rusia ocupase peninsula Crimeea. La acel moment, Rusia și Ucraina se aflau într-un război nedeclarat. Sub influența Franței și a Germaniei, acordul a fost semnat de guvernul de la Kiev și de separatiștii din Donețk și Lugansk. Acordul prevedea o largă autonomie pentru regiunile din Ucraina, cu accent pe aceste două regiuni rusofone. Minsk 2 prevedea și organizarea de alegeri în aceste două provincii.

În paralel, separatiștii din aceste două provincii au proclamat „republicile populare” Donețk și Lugansk. Acum, în februarie 2022, Rusia este pe punctul să le recunoască independența, adică ruperea lor de Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aglomerație în vămi: aproape 346.000 de persoane, prin punctele de frontieră, în ultimele 24 de ore

Aproximativ 345.900 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu aproximativ 83.440 mijloace de transport, au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare,...
00:01:03

VIDEO: Parcurile europene se transformă în câmpii uscate – Seceta a pus stăpânire pe ele

Condițiile de secetă au transformat unele dintre cele mai faimoase parcuri urbane din Europa în câmpii uscate, cu iarbă decolorată și vegetație uscată, care...

YouTube intenționează să lanseze magazin online pentru servicii de streaming video

YouTube intenționează să lanseze magazin online pentru servicii de streaming video. Compania a reluat discuțiile cu multinaționalele de divertisment cu privire la participarea pe această...
Ultima oră
Pe aceeași temă