13.6 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

China a trimis un nou ambasador la Washington, într-un moment în care relațiile sunt în impas

Ambasada Chinei la Washington a anunțat că miercui a aterizat pe pe aeroportul JFK din New York, Qin Gang, unul dintre diplomații „grei” ai Beijingului. Cu toate că numirea sa ca ambasador în SUA nu a fost confirmată oficial, diplomatul a fost  conciliant faţă de gazdele sale. De asemenea, ambasada Chinei a publicat și câteva fotografii cu  Gang, de pe aeroportul american, în timp ce purta  o mască cu un steag roşu.

Qin Gang este cunoscut pentru stilul agresiv față de țările occidentale, având o reputație de „luptător lup”, fiind printre cei mai duri diplomați chinezi. 

„Mă voi strădui să clădesc canale de comunicare şi de cooperare cu toate sectoarele din Statele Unite şi voi acţiona pentru a pune din nou pe drumul cel bun relaţia China-SUA”, a promis Qin Gang, conform afirmaţiilor raportate de ambasada sa.

Momentan SUA nu a numit un ambasador la Beijing, însă surse din presa internațională mizează pe numirea diplomatului de carieră Nicholas Burns. 

Relațiile dintre China și SUA se află acum într-un „impas”, a declarat un înalt responsabil al diplomaţiei americane din epoca Biden, Wendy Sherman, în timpul vizitei la Washington. Statele Unite nu au rămas impasibile în fața scandalurilor cu comerț,  tehnologii şi originile COVID-19, iar președintele Joe Biden nu s-a abătut de la politica de confruntare a predecesorului său, Donald Trump. Pe de altă parte, China acuză Statele Unite ale Americii că o văd drept „un dușman imaginar”.

Ultima oră
Pe aceeași temă