11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoÎn ciuda insistențelor venite de la Kiev, România și Ungaria cer prelungirea...

În ciuda insistențelor venite de la Kiev, România și Ungaria cer prelungirea interdicției de import pentru cerealele din Ucraina

România și Ungaria consideră că Uniunea Europeană trebuie să permită unora dintre statele membre UE să-și prelungească, până la finalul anului 2024, decizia de a nu importa cereale din Ucraina, cu toate că Ucraina trebuie susținută în războiul ei contra Rusiei.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, s-a întâlnit, marți, la București, cu ministrul Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy. Cel mai delicat subiect aflat în discuție s-a referit la importul de cereale din Ucraina, în condițiile în care atât Ucraina, cât și alte țări din centrul și estul Europei, au un excedent de asemenea produse. Pentru Ucraina, exportul de cereale este o activitate economică vitală, inclusiv pentru a-și asigura suportul financiar necesar în războiul contra Rusiei. România a asigurat și dorește să asigure în continuare tranzitul de cereale provenite din Ucraina, spre alte țări. Totuși, pentru a-și salva propria agricultură, România și alte state UE au solicitat și au obținut, din partea Comisiei Europene, dreptul de a nu importa cereale din Ucraina, până la data de 15 septembrie 2023.

Acum, cinci dintre țările membre UE propun Comisiei Europene ca interdicția de import de grâne din Ucraina să fie prelungită până la finalul anului 2023. Cele cinci țări care au această solicitare sunt Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Acesta este contextul în care s-au purtat, la data de 12 septembrie, convorbirile de la București dintre miniștrii Agriculturii din România și Ungaria.

“Ministrul Florin Barbu, împreună cu secretarul de stat Adrian Pintea, a primit, la sediul MADR, vizita ministrului Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy. Întâlnirea bilaterală a avut ca temă colaborarea dintre cele două state în domeniul agricol, precum şi situaţia importurilor de produse agricole provenite din Ucraina, în contextul măsurilor preventive adoptate de Comisia Europeană în vigoare până la data de 15 septembrie 2023. Cei doi oficiali au discutat despre soluţiile pentru protejarea fermierilor, în condiţiile în care, de la încetarea Iniţiativei Mării Negre privind cerealele, exportul de produse agricole ucrainene se realizează prin statele membre vecine conflictului. În context, ministrul român al Agriculturii a precizat că măsurile restrictive au avut un efect pozitiv, atât asupra pieţei cerealelor din ţara noastră, cât şi în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor din Ucraina, care este în creştere, România depunând în continuare eforturi în vederea asigurării tranzitului produselor ucrainene către zonele cu deficit de cereale, în conformitate cu conceptul ‘căi de solidaritate’ stabilit la nivelul Uniunii Europene. Cei doi miniştri consideră că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor”, a anunțat Ministerul Agriculturii din România.

În aprilie 2023, situația agricultorilor din România și a eventualelor importuri de cereale din Ucraina a fost abordată chiar în CSAT. „Trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a proteja fermierul român și pentru a ajuta, în același timp, Ucraina”, a declarat ulterior președintele Iohannis. Șeful statului a precizat că se caută aceste soluții la nivelul mai multor ministere din România.

În paralel, fermierii români reclamă faptul că “95% din produsele agricole ieșite din Ucraina au rămas în UE creând grave perturbări ale pieței”. Fermierii români au anunțat, la data de 12 septembrie 2023, că, dacă interdicția de import nu va fi prelungită, ei vor bloca portul Constanța și principalele vămi ale României. În opinia agricultorilor din România, această interdicție ar trebui să fie aplicată pentru grâu, orz, porumb, floarea soarelui, rapiță și ulei.

Miniștrii Agriculturii din România și Ungaria au căzut de acord asupra faptului că trebuie facilitat transportul de cereale produse în Ucraina către acele țări care au deficit de cereale. Nici România nici Ungaria nu au însă un deficit. Dimpotrivă, agricultorii din România și Ungaria susțin că importul de cereale din Ucraina îi va împinge spre faliment.

“Măsurile restrictive au avut un efect pozitiv, atât asupra pieţei cerealelor din ţara noastră, cât şi în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor din Ucraina, care este în creştere, România depunând în continuare eforturi în vederea asigurării tranzitului produselor ucrainene către zonele cu deficit de cereale”

Florin Barbu,

Ministrul român al Agriculturii

Acum o lună, premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a venit în România, unde s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu. În acel moment, premierul Ucrainei și-a exprimat speranța că, după 15 septembrie, UE va elimina “măsurile restrictive privind exporturile de cereale ucrainene”. Ciolacu a oferit un răspuns diplomatic, în care a vorbit doar despre tranzit, nu și despre importuri.

”Ne vom concentra eforturile spre dezvoltarea capacităților și coridoarelor deja existente – în primul rând a Canalului Sulina și a Portului Constanța – pentru a atinge ținta noastră ambițioasă, respectiv dublarea volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă