14.4 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoSingura problemă rămasă nerezolvată între București și Kiev. România cere din nou...

Singura problemă rămasă nerezolvată între București și Kiev. România cere din nou Ucrainei să asigure drepturile etnicilor români

Premierul României, Marcel Ciolacu, i-a cerut premierului Ucrainei, Denys Shmyhal, ca statul ucrainean să respecte drepturile etnicilor români, astfel încât românii din Ucraina să beneficieze exact de aceleași drepturi și libertăți de care se bucură membrii minorității ucrainene din România.

“Vizita de lucru” pe care a efectuat-o în România prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a avut ca principală temă de discuție sprijinul pe care România îl oferă și va continua să-l ofere Ucrainei, mai ales în ceea ce privește tranzitul prin România al cerealelor pe care Ucraina dorește să le exporte. Acesta a fost, evident, obiectivul urmărit la vizita sa în România, din data de 18 august 2023, de șeful guvernului de la Kiev.

Totuși, premierul Ciolacu a folosit prilejul acestei întrevederi cu premierul Shmyhal pentru a atrage atenția, din nou, asupra drepturilor care ar trebui să le fie asigurate membrilor minorității românești din Ucraina. “În cadrul întrevederii de la Palatul Victoria, prim-ministrul Marcel Ciolacu a readus în discuție preocuparea Guvernului României privind respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina”, a transmis Guvernul României. ”Așteptăm deschidere și implicare din partea autorităților ucrainene – așa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică. Solicitările noastre sunt firești și rezonabile. Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleași drepturi și libertăți de care se bucură persoanele aparținând minorității ucrainene din România”, a precizat premierul Ciolacu.

Cu privire la războiul de apărare dus de Ucraina împotriva Rusiei, premierul Ciolacu l-a asigurat pe omologul său ucrainean că “Guvernul României va continua să acorde sprijin deplin, multidimensional și consistent Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie”. ”Vom rămâne alături de Ucraina până la victorie și restaurarea integrității teritoriale, dar și mai departe, în procesul de reconstrucție a țării”, a subliniat premierul Ciolacu.

În contextul schimbului extins de opinii privind evoluțiile recente ale războiului de agresiune al Rusiei, prim-ministrul Shmyhal a prezentat implicațiile deciziei unilaterale a Federației Ruse de retragere din Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră asupra securității alimentare globale, precum și asupra economiei Ucrainei. Drept răspuns, premierul Ciolacu l-a precizat că România se va implica, în continuare, în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către piețele internaționale. ”Ne vom concentra eforturile spre dezvoltarea capacităților și coridoarelor deja existente – în primul rând a Canalului Sulina și a Portului Constanța – pentru a atinge ținta noastră ambițioasă, respectiv dublarea volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, a spus Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul Shmyhal a mulțumit guvernului și cetățenilor României pentru sprijinul constant și solidaritatea manifestată față de Ucraina, încă din primele zile ale războiului cu Rusia. Shmyhal a precizat că Ucraina cooperează cu România pentru “dezvoltarea porturilor dunărene și a rutelor comerciale din Marea Neagră”. “După volumele comerțului bilateral, România pentru Ucraina se află acum pe locul al treilea în rândul țărilor europene”, a indicat premierul Shmyhal într-un mesaj postat pe internet. “Invităm și companiile românești să profite de depozitele subterane de gaz ucrainene, care sunt cele mai mari de pe continent”, a anunțat Shmyhal.

Din păcate însă, nici partea română nici cea ucraineană nu au consemnat vreo declarație a premierului Ucrainei cu privire la situația etnicilor români din Ucraina, nici măcar după ce premierul României i-a amintit omologului ucrainean această problemă. Lipsa de receptivitate a părții ucrainene la această solicitare legitimă a României pare cu atât mai stânjenitoare cu cât România și-a demonstat total solidaritatea cu Ucraina în războiul ei contra Rusiei, iar menținerea acestui sprijin al României este esențială pentru Ucraina.

Premierul României, Marcel Ciolacu, l-a asigurat pe omologul său ucrainean că România va continua să ajute Ucraina, atât pe timpul războiului cu Rusia, cât și ulterior. Premierul Ciolacu i-a amintit însă premierului Shmyhal despre comunitatea de români care trăiește în Ucraina, comunitate care ar trebui să aibă drepturi similare celor ale etnicilor ucraineni din România.

“Așteptăm deschidere și implicare din partea autorităților ucrainene, așa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică. Solicitările noastre sunt firești și rezonabile. Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleași drepturi și libertăți de care se bucură persoanele aparținând minorității ucrainene din România”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

“Recunoscător României pentru susținerea Formulei de Pace a președintelui Zelenski, pentru disponibilitatea de a instrui piloți ucraineni pe avioane occidentale, pentru sprijinul aderării la UE și NATO, pentru poziția constructivă privind tranzitul cerealelor ucrainene, pentru ospitalitate la peste 125.000 de ucraineni care au găsit refugiu în România”

Denys Shmyhal,

Premierul Ucrainei

Șeful guvernului Ucrainei și-a exprimat speranța că, după 15 septembrie, UE va elimina “măsurile restrictive privind exporturile de cereale ucrainene”, măsuri care acum sunt valabile și în România.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Clinica de Stomatologie din Şoseaua Olteniţei e gata. Daniel Băluță, declarații despre noua clinică

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunțat marți că deschiderea oficială a Clinicii de Stomatologie de pe Şoseaua Olteniţei este programată pentru data de...

Muzeul „Grigore Antipa” anunță că nu participă la Noaptea Muzeelor

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a anunțat că nu va participa la ediţia din acest an a proiectului Noaptea Muzeelor, deoarece se...

Se extinde a sistemul informatic pentru emiterea actelor de Stare Civilă

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță o nouă extindere a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) către 25 de localități, se...
Ultima oră
Pe aceeași temă