17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăPoliticăFestivalul Internațional de Literatură, respins de echipa lui Dominic Fritz, va fi...

Festivalul Internațional de Literatură, respins de echipa lui Dominic Fritz, va fi finanțat de CJ condus de Alin Nica

Festivalul Internațional de Literatură Timișoara (FILTM) nu a primit finanțare la apelul Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acest lucru a adus critici la adresa echipei selectate de administrația Fritz pentru entitatea care se ocupă, printre altele, de finanțări nerambursabile. Cel mai vocal critic a fost scriitorul Robert Șerban.

Deși primarul Dominic Fritz a spus că se va căuta o altă posibilitate de a sprijini festivalul aflat la a 12-a ediție. Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, nu este mulțumit de răspunsul edilului-șef și spune că a găsit el o soluție. Iată atât această rezolvare, cât și criticile pe care le lansează Nica pe rețelele de socializare:

„Luni, 2 mai, vom lansa Timcultura 2022, programul de finanțare al Consiliului Județean Timiș prin care organizațiile culturale pot accesa fonduri nerambursabile. Sunt conștient că Timcultura va reprezenta o soluție pentru mai mulți operatori culturali care au pierdut finanțarea de la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara deoarece acolo, se pare că nu sunt punctate aspecte importante precum impactul în comunitate, calitatea unui eveniment, anvergura sau tradiția sa.

Festivalul Internațional de Literatură, neeligibil pentru progresiști

Un exemplu în acest sens este Festivalul Internațional de Literatură. Cum să nu fie eligibil un proiect care a adus în Timișoara, timp de 11 ani, autori de talie internațională, unii prezenți pe lista candidaților la premiul Nobel? Ce fel de viziune și a cui viziune implementează Centrul de Proiecte? Despre ce transparență vorbim când Centrul de Proiecte respinge o contestație argumentată, dar primarul oferă o alternativă în afara evaluării, doar pentru cei care, exasperați de nedreptatea suferită, au luat o poziție publică? Ce se întâmplă cu ceilalți operatori culturali ale căror contestații au fost ignorate? Unde se face adevărata evaluare a proiectelor, în Comisia de selecție sau în funcție de numărul de like-uri strânse pe Facebook?

Slavenka Drakulic, Viktor Erofeev, Ludmila Ulițkaia au fost la Timișoara

Eu cred că operatorii culturali nu au nevoie de mila primarului Dominic Fritz aflat sub presiunea publicului, ci de o evaluare corectă. Centrul de Proiecte, coordonat de primar, instituție care a aruncat la coșul de gunoi Festivalul de Literatură, este viitor mecanism de implementare care va hotărî unde merg mulți bani din Programul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii.

Mă îngrijorează situația creată și mă întristează că Dominic Fritz recurge la artificii de imagine pe spatele operatorilor culturali. Dacă chiar are intenția să corecteze greșeala făcută de Centrul de Proiecte, pe viitor, primarul ar putea îmbunătăți metodologia de finanțare și ar putea instrui echipa «aleasă pe sprânceană» dar lipsită de experiență din proaspăta lui instituție subordonată,” scrie Ziua de vest.

citește și: Patru argumente: vizita oficialilor români la Kiev a fost un eșec

“Se cade să scriu câteva nume de scriitori care au onorat Timișoara cu prezența lor, în acești 10 ani: Slavenka Drakulic (opozantă înverșunată a lui Miloșevici și a regimului acestuia), Iuri Andruchovîci (cel mai tradus autor ucrainean al momentului), Viktor Erofeev (opozant „veteran” al regimului Putin, unul dintre cei mai cunoscuți autori din Rusia), Laszlo Krasznahorkai (autor maghiar, laureat al Man Booker Prise, pe lista candidaților la Premiul Nobel), Ludmila Ulițkaia (celebră scriitoare rusă, aflată momentan în exil, voce opozantă a regimului Putin, aflată pe lista candidaților la Premiul Nobel), Serhii Jadan (autor ucrainean, mobilizat pe frontul de război, recent propus pentru Premiul Nobel 2022 pentru civismul textelor sale și atitudinea sa pe frontul din Ucraina), Juan Gabriel Vasquez (unul dintre cei mai bine cotați autori sud-americani), Adam Michnik (cunoscutul scriitor disident și apărător al drepturilor omului din Polonia), Dorin Tudoran, opozant deschis al regimului Ceaușescu, Cetățean de Onoare al Timișoarei, Cătălin Dorian Florescu, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți scriitori de limbă germană, câștigător a numeroase premii internaționale de literatură, născut la Timișoara, Mircea Cărtărescu, cel mai apreciat scriitor român contemporan, propunerea României pentru Premiul Nobel, Pascal Bruckner (unul dintre cei mai importanți intelectuali și scriitori ai Europei). Pe site-ul FILTM (www.filtm.ro) se regăsesc toți autorii străini și autorii români ai care au participat la festival. Și sunt mulți și foarte buni! Iar lor li se adugă partenerii fideli ai FILTM: jurnaliști, edituri, posturi de radio-tv, instituții culturale românești.

Buget mic, pălărie mare

Centrul de proiecte Timișoara a alocat, anul acesta, la capitolul Cultură Scrisă, un buget mic, raportat la celelalte domenii culturale. Cu toate acestea, în urma afișării rezultatelor am constatat că la Cultură Scrisă au primit finanțare organizatii care au ca obiect de activitate alte domenii, dar au făcut proiecte cu vagi accente pe literatură (arhitectura, muzica etc). Iar bugetele acestor noi proiecte sunt duble și triple față de ceea ce a cerut FILTM. Păi nu e ciudat?!”, scrie criticul Robert Șerban pe pagina sa de facebook.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

GALERIE FOTO. Camila Giorgi, retragere misterioasă din tenis. Motivul pentru care se zvonește că ar fi fugit în Statele Unite

Camila Giorgi, una dintre cele mai sexy jucătoare din circuitul feminin, a ales să se retragă din tenis într-un mod bizar. Italianca de 32 de...

Reacția lui Joe Biden, după ce Curtea Penală Internațională a cerut arestarea lui Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden critică mandatele de arestare cerute de procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) împotriva liderilor israelieni, spunând că nu este posibilă nicio...

Carambol pe DN 1, la Bărcănești! Traficul spre București este blocat

Traficul pe drumul naţional DN 1, la Bărcăneşti, pe sensul către Capitală, este blocat și deviat, în urma unui accident în care au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă