15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSănătateCancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au atras specialiștii cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împtriva cancerului ovarian, marcată anual pe data de 8 mai.

Malignitatea ovariană reprezintă încă, în pofida descoperirilor din domeniu, o problemă reală de sănătate publică, cu 324.000 femei diagnosticate anual cu cancer ovarian și 207.000 de decese anual prin acest tip de cancer. La nivel global, în momentul de față sunt 760.000 femei aflate în primii 5 ani de la diagnosticul de cancer ovarian. Previziunile pentru 2035 estimează o creștere cu 55% a numărului de cazuri noi de cancer ovarian diagnosticate anual și o creștere cu 70% a numărului de decese prin cancer ovarian (World Ovarian Cancer Coalition and Globocan 2022).

”Rata ridicată a mortalității este explicată în mare măsură de faptul că peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate (III-IV), în care rata de supraviețuire la 5 ani nu depășește 30%. Rata de supraviețuire a femeilor diagnosticate în stadii incipiente (I-II), pentru aceeași perioadă de timp, este de aproximativ 90%”, a explicat dr. Daniela Zob, medic primar oncologie medicală, director medical Institutul Oncolgic ”Prof. dr Alexandru Trestioreanu” București (IOB).

Depistarea precoce a cazurilor de cancer ovarian și identificarea femeilor care prezintă un risc înalt de a dezvolta această maladie devine absolut necesară pentru a reduce numărul de decese cauzate de această patologie.

”Depistarea se poate realiza cu ajutorul unei conștientizări asupra bolii, a opțiunilor de diagnostic și tratament. Un prim pas este cunoașterea și recunoașterea factorilor de risc. Printre aceștia se află vârsta, istoricul familial și prezența mutațiilor genetice. În ceea ce privește istoricul familial, de exemplu, dacă o rudă apropiată a avut cancer ovarian, cancer mamar sau cancer colorectal crește riscul de cancer ovarian, acesta fiind mai mare dacă este o rudă de gradul I: mama, sora, fiica diagnosticată cu cancer ovarian.  Faptul că până la 25% dintre cancerele ovariene sunt parte a unui sindrom familial de cancer este dovada implicării mutațiilor genetice. Mutațiile la nivelul genelor BRCA1 și BRCA2 sunt asociate cu un risc de până la 70% mai mare de a dezvolta cancer ovarian (risc între 35-70% pentru BRCA 1 și 10-30% pentru BRCA 2). De asemenea, riscul de apariție a cancerului ovarian crește odată cu înaintarea în vârstă. Boala apare mai rar la vârste sub 40 ani, jumătate dintre cancerele ovariene apar la vârste de peste 63 ani”, a mai afirmat specialistul.

Diagnosticul, conform Ordinului Ministrului Sănătății 4049/2023 (din 05.12.2023) prevede ca investigații obligatorii consultul ginecologic și examenul anatomopatologic, cu investigații în completarea diagnosticului histologic: imunohistochimia, testele genetice (moleculare) și, din punct de vedere al evaluării extensiei reale a afecțiunii, CT torace, abdomen și pelvis cu substanță de contrast sau RMN pelvis (obligatoriu) și PET-CT (opțional), markerii tumorali serici având nivel de recomandare.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă