Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Proprietarul companiei CEFC, arestat. Legătura dintre chinezi, DNA, Rompetrol și Victor Ponta

Ye Jianming, fondatorul şi proprietarul companiei CEFC, aflată în proces de preluare a acţiunilor Rompetrol, a fost arestat preventiv în China, într-o investigaţie privind oferirea de mită unor lideri din ţări africane, susțin surse citate de presa chineză.

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 12.03.2018 - 17:39

În 2016, DNA a deschis o anchetă ce-l viza pe fostul premier Victor Ponta, suspectat că a șters datoria istorică a Rompetrol, de 600 milioane de dolari, tocmai pentru a le oferi chinezilor “curată” rafinăria de la malul mării.

Ye Jianming, proprietarul companiei China Energy Fund Committee (CEFC), cu sediul în Shanghai, a fost arestat preventiv la începutul lunii martie, au declarat surse citate de publicaţiile Caixin şi South China Morning Post. Arestarea lui Ye Jianming a fost ordonată direct de preşedintele Chinei, Xi Jinping, au declarat sursele citate. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

Arestarea omului de afaceri intervine după reţinerea fostului ministru de Interne din Hong Kong, Patrick Ho Chi-Ping, în noiembrie 2017. Patrick Ho Chi-Ping a fost arestat în SUA, în cadrul unei investigaţii privind oferirea de mită unor oficiali guvernamentali africani prin intermediul unor instituţii americane, precizează South China Morning Post.

CEFC se află în proces de preluare a 51% din Rompetrol, de la compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), potrivit unui protocol semnat în luna aprilie 2017. Conform înţelegerii dintre KMG - CEFC, compania din China îşi asumă o serie de obligaţii prin care aceasta va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii.

Ulterior, în luna iulie 2017, CEFC a primit acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International.

Victor Ponta le-a luat apărarea chinezilor

Victor Ponta este vizat de o anchetă a DNA în legătură cu modul în care, printr-o hotărâre de Guvern pe care a semnat-o, compania kazaha KazMunayGas a scăpat de plata a 600 milioane de dolari, datoria istorică a Rompetrol.

Dosarul a fost deschis în 2015, când procurorii au început urmărirea penală în rem pentru trafic de influență și luare de mită, iar surse judiciare spuneau la vremea respectivă că Victor Ponta este printre cei vizați în dosar. Ponta a semnat, în ianuarie 2014, o Hotărâre de Guvern prin care a fost adoptat memorandumul de înțelegere cu kazahii care au cumpărat Rompetrol, după ce Curtea Constituțională s-a opus validării prin lege a acestui memorandum, de fapt un contract comercial de stat. Aceleași surse guvernamentale susțineau că multe dintre pretențiile kazahilor se regăseau în memorandum.

Comentarii

loading...