3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMagistrații europeni apără CCR şi condamnă implicarea serviciilor de informații în justiția...

Magistrații europeni apără CCR şi condamnă implicarea serviciilor de informații în justiția din România

Organizația magistraților europeni MEDEL “condamna cu fermitate încheierea de protocoale secrete între institutile din cadrul autorității judecătorești și Serviciul Român de Informații, ce subminează statul de drept, democrația, independența sistemului judiciar și dreptul la un proces echitabil, încălcând astfel drepturile fundamentale ale românilor protejate de Constituție și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, se afirmă într-o Rezoluție adoptată în plenara de la Bruxelles din data de 24 mai 2018.

Prin aceeași Rezoluție, organizația îndeamnă la încetarea atacurilor împotriva Curții Constituționale și solicită Președintelui României Klaus Iohannis să denunțe public aceste protocoale și totodată, în calitate de președinte al CSAT, să se asigure că “serviciile secrete nu mai intervin în niciun mod în procesul judiciar”.

De asemenea, magistrații europeni “cer autorităților Uniunii Europene să susțină cu fermitate că lupta împotriva corupției nu poate fi realizată prin utilizarea metodelor nedemocratice de investigare penală, similare celor sovietice”.

Organizația a mai solicitat “publicarea tuturor protocoalelor încheiate între instituțiile din cadrul autorității judecătorești și serviciile secrete românești, astfel încât acestea să poată fi evaluate de către societate, magistrați și avocati”.

Nu în ultimul rând, organizația “saluta decizia actualului Consiliu Superior al Magistraturii de a publica protocolul secret încheiat de Consiliul precedent cu SRI și încurajează Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a clarifica pe deplin modul, metodele și amploarea implicării SRI în procedurile judiciare”, se arată în Rezoluție.

“Vom adresa instituțiilor europene îngrijorările noastre cu privire la implicarea servicilor secrete românești în justiție și le vom cere să ia poziție împotriva acestei situații contrare legii, de vreme ce situația din România nesocotește grav valorile europene, încălcând în același timp democrația, statul de drept și drepturile omului din acesta tara”, a declarat Felipe Marques, președinte MEDEL.

Rezoluția a fost adoptată de MEDEL în urmă unei întâlniri avute de conducerea asociației cu Emmanuel Crabit, Director Drepturi Fundamentale și Statul de Drept DG – JUST din cadrul Comisiei Europene.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții MEDEL i-au înaintat lui Crabit un raport din partea UNJR privind ingerința serviciilor de informații în justiția din România.

MEDEL este o asociație profesională a judecatarilor și procurorilor europeni, ce are ca membri un număr de 22 de asociații naționale din 15 state europene și are ca principal scop apărarea independenței justitei, a democrației și a drepturilor fundamentale ale omului.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România este membră a MEDEL din anul 2008, iar în prezent reprezentanta UNJR ocupă funcția de secretar general al organizației.

Rezoluția în orginal a MEDEL poate fi citită AICI.

Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă