21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăUnde a găsit România 100 de tone de aur?

Unde a găsit România 100 de tone de aur?

Statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, iar pe lângă Roşia Montană care trebuie să înceapă să funcţioneze vor mai fi deschide două exploatări de aur, a declarat Traian Băsescu. Şeful statului a mai menţionat la postul naţional de televiziune că în România vor mai fi deschise încă două exploatări de aur, cu regii româneşti.

„Avem două zăcăminte: unul de 50 de tone şi altul de 54 de tone de aur”, a menţionat Băsescu, fără a da alte detalii.

Doar două licenţe de exploatare

În România, conform datelor Agenţiei Naţionale pentru resurse Minerale (ANRM) cinci companii au licenţe valabile de explorare şi exploatare a minereurilor aurifere. Dintre acestea doar două companii au licenţă de exploatare: Roşia Montană Gold Corporation SA (judeţul Alba) şi deva Gold SA Certejul de Sus (în judeţul Hunedoara).

La Certej, lângă Deva, compania europeană Goldfields, acţionar majoritar al companiei miniere române Deva Gold SA, a anunţat existenţa unor zăcăminte de 65 tone aur şi 375 tone argint. În schimb, la Roşia Montană, Gold Corporation estimează că există 365 milioane tone de resurse, însă din acestea se pot exploata 215 milioane tone. Prin extragere şi prelucrare se obţine un randament de extracţie de 80%, ceea ce înseamnă că producţia de aur realizată poate fi de 8,63 milioane uncii (o uncie de aur are 31,1034 grame).

Prin exploatare se pierde circa 20% din aurul extras. Rezervele de argint de la Roşia Montană sunt estimate ca fiind de aproape 950 tone.

Licenţe de explorare valabile deţin trei societăţi, toate cu răspundere limitată (SRL): Rom Aur, Samax România şi Romaltyn Exploration.

În prezent însă, în România nu se mai scoate din zăcămintele aurifere niciun gram de aur, prin urmare statul nu a încasat nimic din redevenţe.

Cât aur avem

Preşedintele Băsescu a subliniat că susţine proiectul Roşia Montană nu din motivaţii sentimentale.

„Acum susţin proiectul mai mult ca oricând, nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Vedeţi ce se întâmplă cu toate monedele – au probleme de stabilitate şi probleme de depreciere.Eu vreau să văd începută exploatarea”, a precizat Băsescu

Referindu-se la rezerva de aur a României, Traian Băsescu a declarat că România are o rezervă de 103 tone de aur, pe care trebuie să o ridice la 200 de tone.

„Avem nevoie de acest aur pentru rezerva Băncii Naţionale. România are acum 103 tone de aur în rezervă şi cred că din exploatare în teritoriul naţional ar trebui să ne ridicăm rezerva la cel puţin 200 de tone în următorii ani. Vedeţi ce volatile şi nesigure sunt monedele. Ca şef de stat parcă aş vrea să îmi pun ţara în siguranţă. De aceea exploatarea trebuie să înceapă. Cred că România trebuie să mărească rezerva de aur pentru viitor”, a spus Băsescu.

La întrebarea adresată de România liberă reprezentanţilor ANRM privind o estimare a resurselor de care dispune România din eventuala exploatare a minereurilor auro-argentifere, răspunsul a fost: „E o problemă, e complicat. Secret de stat”. După care, printr-o adresă semnată de preşedintele Agenţiei s-a menţionat că rezervele de aur ale României „nu sunt informaţii publice”.

Redevenţa la exploatare pentru concesiunile auro-argentifere este de 4% din producţia minieră.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă