12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăTotul despre asigurarea obligatorie a locuinţei

Totul despre asigurarea obligatorie a locuinţei

Începând cu data de 15 iulie 2011 fiecare proprietar de locuinţe e obligat să îşi facă o poliţă de asigurare. Deşi iniţial “startul” fusese programat pentru începutul acestui an, Ministerul Administraţiei şi Internelor a prelungit perioada, astfel încât oamenii să  aibă timp să se informeze şi să se acomodeze cu acest proces.

Toate persoanele fizice şi juridice vor fi obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia locuinţă, din mediul rural sau urban, aflate în proprietatea lor şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale.

Riscurile care se asigură obligatoriu sunt daunele produse lociunţelor de cutremure, alunecări de teren sau inundaţii.

 Din 15 iulie 2010 până în prezent au fost încheiate aproximativ 500.000 de poliţe de asigurare, cele mai multe dintre ele în Bucureşti.

Suma pe care trebuie să o plătiţi diferă în funcţie de materialele de construcţii din care este făcută casa, şi e cuprinsă între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată variază între 10.000 de euro şi 20.000 de euro. Poliţa are o valabilitate de un an.

 Au fost făcute 16 dosare de daună, până la 15 martie 2011

Până în prezent, în ţară au fost deschise, pe baza asigurărilor obligatorii  de locuinţe, 16 dosare de daună, în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren care au vut loc la sfârşitul anului trecut. Deocamdată au fost soluţionate doar şapte dosare, plătindu-se circa 5.200 de euro (în toat e cazurile a fost vorba de pagube parţiale). Cele mai multe dosare s-au deschis în Harghita şi Neamţ.

Din datele communicate de Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, pagubele produse de inundaţiile din ultimii cinci ani (2005-2010) au depăşit 3 miliarde de euro (locuinţe, poduri, diguri etc).

În aceasta perioadă, circa 62.000 de locuinţe au fost afectate de inundaţii, din care 15.600 au fost distruse în totalitate. 

Cât costă şi ce acoperă poliţa

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic).

 

 

Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.

 

Citiţi şi celelalte articole ale secţiunii Unde facem asigurarea şi Ponturi.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă