21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăToti spre Est!: cererea turistica pentru tarile din Europa de Est, in...

Toti spre Est!: cererea turistica pentru tarile din Europa de Est, in crestere

“Cererea turistică pentru ţările din Europa occidentală rămâne stabilă, dar este în creştere pentru ţările din Europa de Est şi Centrală”, constată Colette Girard, directoare de vânzări la agenţia canadiană de turism Jolivac.

După ce au descoperit acum patru ani Croaţia şi superbul său litoral, quebechezii sunt dornici să exploreze alte ţări din Balcani. Majoritatea celor care vizitează Croaţia, se duc şi în Muntenegru. Mai multe agenţii includ Muntenegrul în pachetul lor, uneori singur (Uniktour), alteori combinat cu Croaţia şi Bosnia (Traditours, Voyages Lambert).

România şi Bulgaria încep să-şi facă apariţia în broşurile operatorilor de turism specializaţi în circuitele cu autocar. Agenţia Jolivac face chiar mai mult, oferind un itinerar “Balcanii”, care traversează Slovacia, Croaţia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia-Herzegovina şi Albania. În ceea ce priveşte Albania, este chiar o ofertă îndrăzneaţă deoarece infrastructurile rutiere şi turistice lasă încă de dorit, cu excepţia micii staţiuni balneare Sarande, situată în dreptul insulei Corfu. Acest oraş de 32.000 de locuitori începe să atragă mulţi turişti europeni şi companii de croazieră de mare lux (Crystal, Regent Seven Seas, Ponant).

Quebechezii frecventează Ungaria de mai mulţi ani, dar mai mult în cadrul unui circuit care include Austria şi Cehia. Din Ungaria, ei preferă Budapesta şi foarte frumoasa regiune a cotului Dunării. Anul acesta, ei vor avea posibilitatea să se aventureze chiar mai departe de capitală, la Pecs, cel mai frumos oraş din ţară după Budapesta – şi care este capitală culturală europeană în 2010. Ungaria este de departe ţara europeană cu cele mai mici preţuri pentru serviciile turistice, potrivit site-ului canadian.

În fiecare an, serviciile poştale britanice stabilesc un clasament al celor mai ieftine 30 de destinaţii mondiale pe baza unui coş alimentar consumat de turişti (din care o masă pentru doi şi o sticlă de vin). Ungaria se situează în fruntea clasamentului, urmată de Thailanda, Bulgaria şi Spania.

În Spania, preţurile la serviciile turistice au scăzut din cauza crizei economice, a şomajului ridicat şi a unui anumit dezinteres din partea principalilor clienţi balneari (germani şi britanici). Ceea ce va consolida poziţia Barcelonei, unul din cele mai iubite oraşe europene de către turiştii din Quebec.

Dacă se poate vorbi de o afluenţă spre estul european, nu acelaşi lucru se poate spune despre nord-estul continentului, cel puţin nu pentru cei din Québec.

Ţările baltice atrag un număr tot mai mare de turişti europeni (Tallinn, capitala Estoniei, atrage o mulţime de amatori de “city breaks” din Finlanda şi Regatul Unit), dar nu din Quebec, chiar dacă unii operatori (mai ales Tours Chanteclerc) au programat circuite acolo. Aceeaşi situaţie în ceea ce priveşte Polonia, care este totuşi ţara din Europa de Est care atrage cel mai mare număr de vizitatori străini (aproape la fel cât Canada).

În ceea ce priveşte marile metropole, Berlinul este pe cale de a deveni la fel de atrăgător pentru turiştii canadieni ca Parisul şi Londra. Este cel mai efervescent oraş din Europa.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Paige Spiranac și-a prezentat iubitul bancher

Fosta jucătoare de golf Paige Spiranac, cea mai cunoscută femeie influencer din acest sport, și-a prezentat, în sfârșit, noua cucerire, cu ocazia unui eveniment...

Plecare importantă din SRI. Cristian Bizadea părăsește instituția la doar 48 de ani

Generalul SRI, Cristian Bizadea (48 de ani), pleacă din sistem începând cu data de 1 iunie și ar fi vorba despre pensionare și nu...

SUA anunță măsuri pentru a da un impuls micilor afaceri cubaneze

Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat modificări de reglementare pentru a permite un sprijin financiar american mai mare pentru sectorul privat în curs de dezvoltare...
Ultima oră
Pe aceeași temă