15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăScumpirile de TOAMNĂ lovesc în CLASA MIJLOCIE. Vedeţi ce duce la creşterea...

Scumpirile de TOAMNĂ lovesc în CLASA MIJLOCIE. Vedeţi ce duce la creşterea preţurilor

Prima lună de toamnă a devenit motiv de îngrijorare pentru români. În fiecare an, guvernele anunţă scumpiri la diverse produse, amenzile cresc, se modifică diverse legi sau se aplică diverse măsuri considerate dure de către populaţie.

Analiştii economici au previziuni sumbre: aceste măsuri, mai ales scumpirile care rezultă din creşterea preţului energiei, vor lovi în clasa de mijloc. ”Cei nevoiaşi vor fi ajutaţi prin programe de compensare, cu bani din buget. Însă cei din clasa de mijloc vor plăti din buzunarul propriu”, a explicat economistul Ilie Şerbănescu pentru România Liberă.

VĂ RECOMANDĂM ŞI: Cu cât se scumpesc băuturile “tari”, bijuteriile de colecţie şi maşinile de fiţe

Ilie Şerbănescu a mai spus că programul de scumpiri derulat în România este de fapt programul impus de FMI. ”Din tăieri nu poţi avea creştere economică. Atunci, dacă nu există creşteri cum poţi să faci faţă deficitelor? Recurgi la scumpiri”, a explicat economistul.

Scumpirile de toamnă sunt mai uşor de asimilat

Lansarea scumpirilor în lunile septembrie şi octombrie ar putea fi chiar o strategie a Guvernului. O explicaţie ar fi aceea că aceste creşteri de preţuri de la începutul toamnei au un impact mai mic pentru psihicul oamenilor care sunt preocupaţi de cu totul alte probleme. Mai mult, consumul nu va scădea imediat.

”De obicei, luna septembrie este o lună de reluare a consumului. Oamenii se întorc din concedii, începe şcoala, astfel că preocupărilor lor merg spre cu totul alte direcţii acum. Au mai fost scumpiri de acest fel şi ele au fost absorbite rapid”, a explicat Aurelian Dochia pentru România Liberă.

CITIŢI ŞI: Începe sarabanda preţurilor, ediţia 2014?

Şi economistul Ilie Şerbănescu este de părere că toamna şi vara sunt perioade bune pentru scumpiri. ”Niciun Guvern nu va alege să scumpească drastic preţurile în luna ianuarie”, este de părere economistul.

Vom cumpăra mai puţine haine şi electrocasnice

Tot Ilie Şerbănescu spune că rezultatul scumpirilor se va vedea în lunile următoare şi că ”românii vor cumpăra mai puţine haine şi electrocasnice”, pentru a putea rezista creşterii preţurilor.

Şi Aurelian Dochia este de părere că ”o parte din consum este obligatoriu. Şi că oamenii nu pot să renunţe la consumul cu încălzirea locuinţelor”.

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI: CRESC preţurile. Cât vor costa factura la utilităţi, gazele şi mâncarea

Vor mai veni şi alte scumpiri. Pentru că preţul petrolului de pe piaţa internaţională a tot crescut în ultimul timp, ajungând la 10-11 dolari pe baril, este posibil să vedem creşteri şi la benzină şi motorină, în următoarea perioadă, este de părere Aurelian Dochia. Creşterea preţului petrolului pe piaţa externă este urmarea presiunilor făcute după intensificarea crizei din Orientul Mijlociu.

De asemenea, facturile la energie electrică ar putea fi mai mari.

Ce scumpiri urmează în septembrie

Anul acesta de la 1 septembrie, călătorii CFR vor plăti mai mult pentru un bilet de tren. Pentru cursele scurte cu trenurile Regio, biletele se vor scumpi cu 50 de bani sau un leu, iar creşterea se va face gradual cu câte 10 bani sau 50 de bani.

Tot de la 1 septembrie intră în vigoare modificările codului fiscal. Astfel, conform OG 16/2003, se reintroduc accizele pentru produsele considerate de lux (bijuterii, blănuri, iahturi, autoturisme cu o capacitate cilindrică de cel puţin 3.000 de centimetri cubi).

CITIŢI ŞI: Boc: Activitatea Guvernul este un atac sistematic la creşterea economică

Şi armele de vânătoare vor fi accizate cu 50 până la 1.500 de euro pe bucată în funcţie de costul de achiziţie. Cartuşele cu glonţ şi alte tipuri de muniţie sunt accizate cu sume cuprinse între 0.1 şi 0.4 euro bucata, în funcţie de costul de achiziţie.

Scumpirile lovesc şi în consumatorii de băuturi alcoolice. Ţuica produsă în gospodăriile oamenilor pentru consumul propriu va avea accize mărite. Producătorii vor trebui să achite la stat o acciză de 500 euro la suta de litri alcool pur. Astfel, valoarea accizei va ajunge la 7.5 de lei pentru litrul de alcool de 30 de grade şi 11 lei pentru un litru de cel de 30 de grade. Pentru o producţie de 50 de litri de alcool pur, acciza este dublă.

Tot din luna septembrie vom plăti mai mult şi pentru eliberarea paşapoartelor. Serviciile consulare si taxele percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul României sunt prevăzute în OG nr. 24/1992. Acestea au fost modificate recent, de OG nr. 25/2013 şi vor intra în vigoare la 10 septembrie 2013.

CITIŢI ŞI: Ce urmăreşte Guvernul prin scăderea TVA la pâine, în opinia lui Chiţoiu

Este însă şi o veste bună. Tot de la 1 septembrie se introduce cota redusă de TVA la pâine şi la alte sortimente de produse de panificaţie. Astfel, cota se reduce de la 24% la 9%.

În luna septembrie a anului trecut s-au scumpit curentul, energia electrică şi alimentele. În septembrie 2011 s-au scumpit combustibilii, iar în 2010 s-au scumpit ţigările.

Cele mai citite

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Bayer Leverkusen, singura echipă din istoria Bundesligii care încheie sezonul neînvinsă

Bayer Leverkusen, campioana în premieră a Bundesligii, a devenit prima echipă din istoria campionatului de fotbal al Germaniei care încheie un sezon fără nicio...

Elicopterul președintelui iranian Raisi nu a fost încă găsit! Mesajul transmis de ayatollahul Khamenei

Televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, în timp ce echipele de salvatori efectuează căutări în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul prăbușit...
Ultima oră
Pe aceeași temă