14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSârbii de la NIS, companie controlată de Gazprom, vor să se extindă...

Sârbii de la NIS, companie controlată de Gazprom, vor să se extindă în România

Compania petrolieră sârbă NIS, controlată de grupul rus Gazprom, a anunţat vineri că vrea să se extindă în România, Bulgaria, Ungaria şi Bosnia şi a înfiinţat subsidiare în aceste ţări, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului Gazprom, a plătit, în 2009, 400 milioane euro pentru 51% din acţiunile NIS şi şi-a urcat participaţia la 56,15% în luna martie a acestui an, pentru alte 40,3 milioane euro.

NIS a înregistrat un profit net de 21,4 milioane euro în prima jumătate a acestui an, faţă de o pierdere de 9,6 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Compania a arătat că vrea să-şi tripleze producţia de petrol şi să-şi dubleze vânzările până în 2020, pentru a deveni liderul regional al pieţei.

“Înregistrarea subsidiarelor în România, Bulgaria, Ungaria şi Bosnia este un pas al NIS către realizarea strategiei de dezvoltare a afacerilor din regiunea Balcanică şi prima fază a intrării active pe aceste pieţe”, se arată într-un comunicat transmis vineri de NIS.

NIS şi compania East West Petroleum Corporation, cu sediul în Canada, au semnat în luna mai un acord pentru dezvoltarea a patru blocuri de explorare de petrol şi gaze în România.

Anterior, NIS anunţase că vrea să investească 740 milioane de dolari în 2012 pentru modernizarea a două rafinării, pentru a aduce calitatea carburanţilor produşi la standardele Uniunii Europene.

Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă