16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia, Bulgaria şi gazele ruseşti

România, Bulgaria şi gazele ruseşti

În ciuda dificultăţilor cu care se confruntă din cauza crizei economice, guvernul român a reuşit să acţioneze pentru a profita de o ocazie care i-a fost oferită de premierul bulgar Boiko Borisov: aceea de a se implica în proiectul pentru gazoductul South Stream, se arată într-o analiză publicată de agenţia sofiotă Novinite, citata de Agerpres.

În urmă cu mai bine de o săptămână, premierul bulgar Boiko Borisov i-a uimit pe partenerii săi internaţionali, pe compatrioţi şi propriul său guvern cu anunţul surprinzător că Bulgaria renunţă la două mari proiecte de energie cu participarea Rusiei: centrala nucleară de la Belene şi gazoductul Burgas-Alexandroupolis, scrie ziaristul Ognian Kasabov. Câteva zile mai târziu, guvernul de centru-dreapta al partidului GERB s-a aflat în faţa unei dezbateri dificile în parlament pe tema revizuirii bugetului. Ca scandalul să fie şi mai mare, ministrul adjunct al afacerilor externe al Bulgariei, Marin Raikov, a declarat că guvernului bulgar nu-i prea pasă de South Stream, prioritatea fiind Nabucco, se afirmă în publicaţie.

În acelaşi timp, guvernul premierului român, Emil Boc, a supravieţuit cu greu unei moţiuni de cenzură. A doua zi însă, ministrul economiei, Adriean Videanu, a plecat la Moscova pentru a purta discuţii importante pe tema gazelor, printre care şi despre participarea României la proiectul South Stream.

Este interesant cât de diferite pot fi atitudinile faţă de politica energetică naţională în două ţări vecine, constată Kasabov. Poziţia lui Borisov îi aduce probabil beneficii pe scena politică locală, dar poate provoca un dezastru în plan internaţional. În acelaşi, timp guvernul român acţionează cu mai puţin zgomot, demonstrând că este un actor capabil să se stăpânească bine.

Implicarea României în proiectul South Stream ar însemna excluderea Bulgariei, crede ziaristul bulgar. Bulgaria are o dependenţă aproape totală faţă de Rusia în ceea ce priveşte resursele energetice şi pierderea unui proiect menit să livreze gaze ruseşti direct până în Bulgaria ar însemna că ţara ar depinde şi de vulnerabilitatea relaţiilor între Rusia şi unele ţări terţe. Mai ales că proiectul rival Nabucco nu are încă asigurate resurse de gaze adecvate, se menţionează în analiza publicată de Novinite.

După dezbateri obositoare pe tema moţiunii de cenzură şi proteste de amploare, guvernul român a reuşit să se mobilizeze pentru a realiza ocazia care i-a fost oferită de Boiko Borisov. Delegaţia română care a vizitat Moscova a asigurat României un loc într-un proiect important care, printre altele, include şi mari companii din UE, precum ENI din Italia şi EDF din Franţa. Şi mai mult, Adriean Videanu a reuşit să negocieze diminuarea preţurilor gazelor ruseşti pentru România, precum şi eliminarea intermediarilor, mai scrie Ognian Kasabov, exprimându-şi surprinderea de ce românii protestează, în condiţiile în care guvernul lor, spre deosebire de cel bulgar, are grijă de interesele naţionale.

Cele mai citite

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă