29 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPuterea de cumparare, in cadere libera

Puterea de cumparare, in cadere libera

» Restrangerea creditarii, coroborata cu scaderea venitului real al populatiei, si comprimarea PIB au determinat scaderea puterii de cumparare a romanilor.

» Estimarile pentru 2009 arata o scadere de cel putin  2,2% a puterii de cumparare a salariatilor.

Puterea de cumparare a romanilor va scadea cu 2,2% in acest an, ca urmare a decalajului dintre cresterea salariilor si preturile de consum, a anticipat Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Potrivit prognozei preliminare de toamna a CNP, in acest an castigul mediu al salariatilor din Romania va creste mai putin decat preturile de consum, ceea ce va reduce puterea de cumparare a romanilor. In plus, inasprirea conditiilor de creditare si reducerea volumului  creditarii bancare, pe fondul crizei financiare, au domolit dorinta romanului de a cumpara orice, sustin specialistii. De la masini, case, bunuri de folosinta indelungata si pana la electrocasnice si produse IT, aproape totul  era cumparat "in rate". Astfel, daca pana in anul 2008 salariatii din Romania au descoperit ca pot trai "cu plata in rate", criza financiara i-a facut mai circumspecti.

Specialistii sustin ca situatia a fost influentata, pe de o parte, de panta ascendenta a salariilor din perioada 2004-2008, perioada in care veniturile salariale au inregistrat cresteri de doua cifre de la un an la altul, si de boomul inregistrat pe piata imobiliara, care a sustinut cresterea economica. In acest an insa, criza economica internationala a inversat trendul, atat in privinta salariilor, cat si pe piata imobiliara, care s-a comprimat cu 50% de la inceputul anului.
Analistul economic Aurelian Dochia  vede pentru acest an o comprimare a puterii de cumparare de pana la 6%, in stransa legatura cu scaderea Produsului Intern Brut (PIB). Diminuarea acestui indicator  este rezultatul a trei factori, respectiv nivelul veniturilor, inflatia si rata economisirii, spune Dochia. "In anul 2009, in mod inevitabil, din cauza scaderii PIB, veniturile reale ale populatiei nu pot decat sa scada, cu efecte in ceea ce priveste diminuarea puterii de consum. Ma astept ca puterea de cumparare sa scada cu 6%, in conditiile in care gradul de indatorare externa va creste", a explicat Dochia.

Pe de alta parte, reprezentantii lanturilor de magazine sustin ca in acest an consumatorii au fost mai orientati catre pret si promotii, ca urmare a scaderii puterii de cumparare. "Comparativ cu 2008, in acest an s-a inregistrat o inclinatie a romanilor catre achizitionarea unor produse ce au facut obiectul unor promotii, de unde reise o putere de cumparare mai redusa a clientilor in acest an. Aceasta tendinta a fost compensata insa de retaileri de un rulaj crescut al marfii, astfel ca rezultatul final este unul pozitiv", ne-a declarat Ana Maria Anton-Bako, directorul de marketing al retelei de magazine Proges Romania.

Recuperare graduala
Specialistii sustin ca abia in urmatorii trei ani vom atinge nivelul de trai din 2008, iar cheia reluarii cresterii economice si, implicit, a cresterii nivelului de trai o reprezinta, paradoxal, tot creditarea. In opinia analistului Aurelian Dochia, recuperarea "caderii" inregistrate in 2009 se va intinde pe o perioada de mai multi ani. "Nivelul de trai din 2008 va fi greu de atins, pentru ca reluarea cresterii economice nu va fi rapida. Recuperarea caderii avute in 2009 se va intinde pe o perioada de mai multi ani, cel mai probabil pana in 2013", a precizat analistul Aurelian Dochia. Comisia Nationala de Prognoza a anticipat ca puterea de cumparare a salariatilor din Romania va stagna anul viitor si nu va recupera scaderea de anul acesta in 2011, cand se va inregistra un avans salarial de doar 1,3%, in termeni reali. Abia in anul 2012, puterea de cumparare va creste cu 2,3%, urmand sa recupereze pierderea din 2009, mai arata proiectiile CNP.

Cele mai citite

Modificare în traseul liniei STB 90, de 1 Iunie

În ziua de 1 iunie, troleibuzele liniei 90 nu vor mai opri în stația „Semănătoarea”, anunță Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării evenimentului...

Ana Bogdan, în turul al treilea la Roland Garros, după ce a eliminat-o pe finalista din 2021

Tenismena română Ana Bogdan s-au calificat în runda a treia a turneului de Grand Slam de la Roland Garros, după ce a învins-o în...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 31 mai 2024, mai multe decrete. Decret privind promulgarea Legii pentru completarea tabelelor-anexă nr. I și II la...
Ultima oră
Pe aceeași temă