28.2 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProteste în lanţ: 5 lucruri pe care le decontează acum guvernul

Proteste în lanţ: 5 lucruri pe care le decontează acum guvernul

“Greaua moştenire e de vină!” Întotdeauna! De obicei, acuzaţia apare când se schimbă o guvernare. Iată că acum a apărut în interiorul aceleiaşi guvernări.

Trezorierii Pogea şi Vlădescu n-au rezolvat problema stimulentelor pentru funcţionarii-care-urlă-“baa-nii!”, admite trezorierul Ialomiţianu. Tehnic, e adevărat. Practic, e o scuză tristă. Iată ce se întâmplă de fapt:

1. Guvernul decontează acum propria minciună. Trebuia ca o parte din stimulente să fie incluse în salariu încă de la începutul anului trecut. Asta ar fi însemnat o scădere de salarii în an electoral. Nu s-a întâmplat.

2. Guvernul decontează acum propria ticăloşie. Funcţionarii au fost păcăliţi – fiecare categorie în parte – că ei sunt privilegiaţi şi nu vor fi afectaţi de tăieri. Nu s-a întâmplat. Legea salarizării unitare, care ar fi tranşat corect problemele, a fost încuiată într-un sertar.

3. Guvernul decontează acum propria incompetenţă. Dacă ar fi anticipat măcar la un nivel minimal ce urmează să se întâmple, ar fi găsit din timp o formulă prin care salariile să fie reajustate corect. Nu s-a întâmplat.

4. Guvernul decontează acum propria lipsă de autoritate. După ce i-ai minţit, bugetarii nu mai sunt dispuşi să accepte nicio promisiune. După ce ai lovit pe toată lumea fără discriminare, nici cei care ar avea teoretic de beneficiat de pe urma austerităţii – contribuabilii privaţi – nu te mai susţin.

5. Guvernul îşi decontează acum inerţia criminală. De fapt, guvernele ultimilor zece ani au evitat să reformeze mare lucru şi au cârpit pe-ici-pe-colo, într-o inerţie care mai devreme sau mai târziu urma să ducă la dezastru.

Cu protestele de acum, funcţionarii sunt doar ceva mai iuţi decât contribuabilii – care intră în grevă fiscală puţin câte puţin – sau decât colapsul total al finanţelor publice, care este mai aproape decât ar părea.

Citeşte mai mult pe riscograma.ro

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă