15.2 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăOltchim: Cu cât se va vinde pielea ursului din pădure?

Oltchim: Cu cât se va vinde pielea ursului din pădure?

Administratorii judiciari ai Oltchim vor vinde în februarie un pachet integral de acţiuni ale Oltchim 2, companie apărută prin preluarea activităţilor profitabile ale uzinei vâlcene. Consultanţii sunt sceptici. Nici un investitor nu va fi interesat să cumpere o firmă încă inexistentă.

Combinatul chimic Oltchim, subiect recent al unei privatizări eşuate, presărată de momente picante difuzate de către majoritatea televiziunilor din România, va fi scos din nou la vânzare în luna februarie 2014. De data aceasta, însă, schema aleasă presupune extragerea din Oltchim a activităţilor profitabile şi gruparea acestora într-o nouă companie, numită Oltchim SPV. Vechiul Oltchim va rămâne cu datoriile şi urmează să fie lichidată ulterior.

Administratorii judiciari Oltchim, anume Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, au anunţat că organizează pe 3 februarie 2014 procedura de selecţie a ofertei angajante în vederea achiziţiei integrale a părţilor sociale deţinute de Oltchim SA la Oltchim SPV. Valoarea activelor Oltchim care au fost transferate la o nouă societate şi vor fi scoase la privatizare a fost stabilită la 305,2 milioane euro, se arată într-un comunicat al companiei. Investitorii se vor obliga că vor continua activitatea Oltchim SPV cel puţin 3 ani.

Trei mari semne de întrebare

Consultanţi chestionaţi de către ziarul „România Liberă“ şi-au exprimat scepticismul în privinţa şanselor de succes a acestei scheme.

Primul semn de întrebare priveşte inexistenţa juridică a companiei Oltchim SPV care va fi scoasă la vânzare. ”Nu sunt optimist (privind găsirea unei soluţii la problema Oltchim – n.r.). Pe 31 ianuarie are loc ofertarea unei promisiuni. Oltchim SPV urmează să fie constituit. Există şi pretenţia ca cel care vine să aducă 10 milioane de euro. Problema este că un proiect trebuie să fie bancabil, din partea băncilor, acţionarilor, fondurilor de investiţii şi eu cred că nu e bancabil”, a declarat un consultant de business sub protecţia anonimatului.

Chiar dacă vânzarea Oltchim SPV va fi de succes, planează semne de întrebare referitoare la soliditatea tranzacţiei. „Oltchim e acţionar 100% la Oltchim SPV. Din nou pun întrebarea: cum să fie iar bancabil proiectul, în condiţiile în care eu am un acţionar ce va intra în lichidare judiciară (Oltchim SA – n. red). Investitorul nu va avea curaj pentru că peste un timp un alt judecator şi-ar putea pune întrebari şi ar putea spune că nu a fost corect. Cred că trebuiau vândute activele”, spune acelaşi consultant.

Al treilea semn de întrebare comunicarea unei valori de lichidare a combinatului, de 160 de milioane de euro. Publicarea acestei valori nu ar fi trebuit făcută niciodată, spune consultantul. ”Tu dai un preţ de evaluare, după care, în loc să laşi procesul competitiv să funcţioneze, tu dai indicaţii privind valoarea de lichidare, de 160 milioane euro, care ar trebui să fie secretă. Cum poate creşte atunci preţul?”, spune el.

În pofida scepticilor din care face parte şi consultantul menţionat mai sus, şi-au făcut apariţia investitori teoretici, a căror putere economică nu este cunoscută dar care susţin că sunt interesaţi de vânzare.

„Am început să vorbesc cu prietenii mei din Federaţia Rusă, în aşa fel încât să găsim un investitor clar, strategic, care să dorească să dezvolte şi care să aibă bani. Pot să spun că subiectul Oltchim la Moscova se ştia în detaliu. Dar nu doar aici, poţi să mergi la Londra, la Amsterdam, în Brazilia, oriunde se ştie subiectul Oltchim. Dar sunt puţini cei care vin. (…). În luna mai i-am întâlnit pe cei de la OGT – Vladimir Zelianikov de 40 de ani şi Serghei Ivanov de 39 de ani – şi le-am prezentat tot ce înseamnă Oltchim. Ce doi au lucrat în petrol, au construit această companie, la început traderi, apoi au cumpărat două rafinării, una dintre ele fiind cea mai veche, de 135 de ani”, afirma luna trecută Florin Rozescu, reprezentant român al OGT, grup rus ce susţine că ar fi interesat de întreprinderea vâlceană.

Bancherii fug de finanţarea Oltchim

Ratarea viitoarei tentative de soluţionare a situaţiei Oltchim ar arunca şi mai mult în prăpastie combinatul. Acesta nu găseşte banii necesari pentru continuarea activităţii, iar salariaţii au fost scoşi de la veniturile de completare în urma unei modificări a legislaţiei adoptate de actualul Guvern în luna august.

„Oltchim cu disperare caută finanţare, pentru deschiderea unei secţii care l-ar aduce pe break-even (egalizarea cheltuielilor cu veniturile, n.r.), dar nimeni nu vrea să îi dea. Toţi vor să finanţeze numai companii cu profituri grase şi cifre de afaceri de milioane. Dar, iertaţi-mă, acele companii nu au nevoie de finanţare“, a afirmat ministrul Economiei, Andrei Gerea, în urmă cu două săptămâni.

Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă